Україна в НАТО і розширення Альянсу: експерт назвав сценарій угоди Заходу з Росією щодо безпеки

9 січня 2022, 07:10
Москва не прагне до війни, але використовує військову присутність біля кордонів України в якості останнього аргументу, вважає Тарас Семенюк.

НАТО
НАТО та РФ можуть підписати документ про гарантії щодо нерозширення Альянсу на схід - експерт / Reuters

НАТО та Росія на перемовинах щодо безпеки обговорюватимуть можливість зниження ймовірності нової війни у Європі. Сторони навряд чи прагнуть воювати, а Москва використовує ситуацію з військами біля кордонів України в якості останнього аргументу. В результаті дискусії вони можуть досягти певного компромісу щодо нерозширення Альянсу на схід. Про це заявив експерт з міжнародної політики Тарас Семенюк.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що ані НАТО, ані Росія не прагнуть до військових дій. Росіяни, швидше за все, використовують ситуацію з присутністю військ неподалік від українських кордонів з метою чинення тиску. Однак Москва може розглядати сценарій війни в якості останнього аргументу.

"Європа та НАТО не хочуть цієї війни. З іншого боку, і Росія, мені здається, не хоче воювати, але використовує свої війська і провокації для дестабілізації інформаційного простору. Велика війна знищить всіх. Але я не виключаю, що Росія розглядає військові дії як фактор останнього аргументу, інакше немає сенсу велику кількість військ утримувати біля наших кордонів", - зазначив експерт.

Також він додав, що за підсумками зустрічі НАТО-РФ сторони можуть підписати документ, який зафіксує певний компроміс сторін. Йдеться про вирішення питання щодо нерозширення Альянсу на схід.

"Я не виключаю, що підпишуть такий непублічний документ, але домовленості будуть про фізичне нерозширення", - вважає політолог.

Дивіться відео ТСН - як США відреагували на вимоги Росії щодо України

Втім, як стверджує експерт-міжнародник, на порядку денному залишається питання приєднання України до НАТО. Українська держава могла б суттєво посилити Альянс, якби увійшла до блоку безпеки Заходу. Однак організація залишається обережною в питанні обіцянок щодо євроатлантичної інтеграції Києва.читайте такожЗагроза військової операції РФ проти України: у США закликали Вашингтон, Київ і НАТО до удару по Москві

"Є одна ситуація - коли Україна стає членом НАТО, а є інша - коли Україна приводить НАТО на свою територію. Не буквально через військові бази, а через стандарти, реформи, підготовку українських військових до стандартів НАТО. Чому у нас наразі така розширена програма з Альянсом? Щоб дії наших військових були синхронізовані з країнами-членами НАТО. Якщо оцінювати військову частину, озброєну, комплектування військових для реальної війни - ми сильніші як окремі члени країни Альяса. І ми б зробили великий внесок у посилення НАТО. Але політично і геополітично Альянс наразі дуже обережний до таких обіцянок", - підкреслив Тарас Семенюк.

Перемовини Заходу та Росії щодо безпеки

МЗС Росії 17 грудня опублікував два документи, які ініціювала російська сторона. Це проекти договору РФ та США про гарантії безпеки і угоди щодо заходів забезпечення безпеки Штатів, Росії і НАТО. У текстах документів йдеться про те, що Москва вимагає гарантій від Заходу щодо невступу України до Північноатлантичного альянсу і нерозширення Альянсу на схід.

В Білому домі заявляли, що США не готові вести перемовини щодо безпеки з Росією без участі Євросоюзу і країн-союзників. Вашингтон не готовий йти на компроміс у питанні обмежень для держав на ведення суверенної політики.

В НАТО заявили, що перемовини щодо безпеки повинні проводитися, серед іншого, і за участю України. Причому Москва повинна досягти прогресу у відносинах з Києвом перед початком такої дискусії.

Зустріч представників США та Росії з безпеки відбудеться 10 січня у Женеві. Саміт НАТО-РФ заплановано на 12 січня.

Главред рекомендує:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти