В Україні не відключатимуть світло: втішний прогноз на три місяці

30 липня 2024, 10:22оновлено 30 липня, 14:59
307
В Україні генеруючої енергії в системі стало більше, а погода - прохолоднішою. Відповідно, знизилося споживання електроенергії.
Електроенергія, вимкнення світла
Три місяці Україна може жити без відключень світла / Колаж: Главред, фото: УНІАН, pixabay.com

Найближчими місяцями Україна може прожити без відключень світла. У питаннях енергетики країна увійшла у відносний баланс. Якщо світло і будуть вимикати, це матиме незначний характер. Про це заявив радник прем'єр-міністра України з питань енергетики Юрій Бойко.

За його словами, зараз в Україні генеруючої енергії в системі стало більше, а погода - прохолодніша.

"Відповідно, знизилося споживання. Ми, на жаль, погодозалежні, але завдяки сьогоднішній погоді, перебуваємо у відносному балансі", - сказав Бойко в ефірі телеканалу Київ24.

відео дня

У разі відсутності "зовнішнього впливу", Україна впродовж наступних трьох місяців може перебувати у вищезгаданому відносному балансі.

"Це означає, що якщо обмеження і будуть виникати, вони будуть нести незначний характер", - пояснив Бойко.

Відключення світла в Україні

Від початку 2024 року країна-агресор Росія завдавала масованих ракетних ударів по об'єктах енергетики України. У результаті країна втратила 9 ГВт виробничої потужності електростанцій.

Голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький запевнив, що найскладніший період літа в сенсі відключень світла вже позаду. Ситуація з електропостачанням покращилася завдяки спаду температури та завершенню ремонтів енергогенеруючих потужностей. У наступні тижні очікується подальше поліпшення, якщо не буде нових пошкоджень.

Директор спеціальних проєктів науково-технічного центру "Психея", експерт із питань державної політики в паливно-енергетичному секторі Геннадій Рябцев зазначив, що в Україні у вересні-жовтні відключення світла зменшаться до 4 годин на день. Ситуація може покращитися вже після перезапуску енергоблоку.

Також протягом зими в Україні працюватимуть усі 9 атомних енергоблоків. Для зменшення дефіциту енергії фахівці можуть збільшити імпорт електроенергії з Європи.

Удари Росії по Україні та відключення світла

З березня Росія почала завдавати прицільних ударів по обʼєктах критичної інфраструктури України, зокрема фактично зруйнувавши виробничі потужності Трипільської ТЕС.

Неодноразових атак зазнавала і Зміївська ТЕС, яка перекриває потреби світла Харківщини та інших областей.

Саме посилення ударів РФ по енергообʼєктах змусили США передумати щодо ATACMS і того ж місяця передати Україні балістику до 300 км.

Наразі, через брак снарядів до ППО, Росія вдалося знеструмити ще низку обʼєктів, через що в "Укренерго" були вимушені запровадити аварійні відключення.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти