Вторгнення РФ: де шукати дітей, що має бути в тривожній валізці й навіщо потрібен план дій

14 лютого 2022, 07:54
1833
План дій на випадок небезпеки кожній родині варто обговорити вже сьогодні, адже в момент НС може не бути зв'язку. Важливо обговорити місце зустрічі та маршрут.
діти, школа, бомбосховище
Не в кожному навчальному закладі є бомбосховище або підвал / Фото УНІАН

Київська міська державна адміністрація затвердила план евакуації населення на випадок повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Мер столиці Віталій Кличко заявив, що в місті втричі зросла кількість місць, які призначені для бомбосховищ. Втім, наприклад, в деяких дитячих садах їх немає. Експерти радять кожній родині скласти план дій на випадок надзвичайної ситуації.

Як у школах і дитсадках готуються до можливої військової агресії РФ

У соцмережах батьки діляться інформацією про кардинально різну підготовку дитсадків і шкіл до можливого вторгнення. Деяким видали списки, що потрібно принести для дітей на випадок НС: ковдра на кожну дитину, свічки, батарейки. В одній з частих шкіл закупили не лише ковдри, а й воду і сухпайки. Інші батьки кажуть, що жодних списків покупок їм не давали, передає ТСН.

Тривожна валіза для дітей - перелік

Завуч столичної школи Любомир Федоров розповів, що має бути в тривожній валізці:

  • проста їжа на чотири години;
  • галета;
  • питна вода;
  • індивідуальна аптечка;
  • ліхтарик з запасними батарейками;
  • невелика ковдра.

Де шукати дітей у разі НС

Якщо в навчальному закладі немає бомбосховища або підвалу, то бігти діти будуть до найближчої станції метро.

В одному зі столичних дитсадків, який розташований між Генштабом і вокзалом, немає ані підвалу, ані укриття. За інструкцією, в разі НС дітей повинні вивести на перший поверх, де міцні стіни, подалі від вікон, щоби діти лягли на підлогу.

Кожному краще мати свій план дій

Фахівці радять кожній родині мати свій план дій.

"Наприклад, школа розташована на правому березі Києва, а люди живуть на лівому. Мости стоятимуть. Не дай бог, мости будуть зруйновані. Тому я рекомендував би знайти родичів або друзів, які найближче знаходяться від школи. І щоби дитина чекала там", - розповів інструктор з фізичної безпеки Олексій Павлійчук.

За його словами, батьки повинні пройти з дитиною по цьому маршруту. Можна роздрукувати гугл-карту або намалювати маршрут, щоби дитина могла сама йти.

З родичами також краще домовитися заздалегідь про місце зустрічі. Це необхідно на той випадок, якщо не буде зв'язку, електрики тощо.

До слова, один із засобів системи оповіщення про небезпеку - сирени. Зараз їх перевіряють у всіх населених пунктах. У Києві востаннє систему оповіщення включали в 1990-х роках. На її модернізацію з бюджету виділили 11 мільйонів гривень. Почати модернізацію обіцяють навесні.

Ризик вторгнення Росії

11 лютого держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Росія може почати нове вторгнення в Україну в будь-який момент, зокрема, під час зимових Олімпійських ігор.

12 лютого видання Spiegel повідомило з посиланням на дані ЦРУ та американських військових, що напад Росії на Україну може статися найближчої середи, 16 лютого.

Радник президента Сполучених Штатів з національної безпеки Джейк Салліван також заявив, що Російська Федерація може почати вторгнення в Україну під час проведення Олімпійських ігор у Пекіні — напад може статися до 20 лютого.

Салліван припустив, що, найімовірніше, Росія почне з повітряних бомбардувань і ракетних атак. Він стверджує, що операція Росії проти України може передбачати захоплення низки великих міст, зокрема, Києва.

З позицією США не погодився Брюссель і Лондон. Як пише Politico, представник Великої Британії сказав, що у них "інша інтерпретація" розвідданих на 16 лютого і, загалом, в Європі "інша картина" того, що відбувається.

Президент України Володимир Зеленський прокоментував дату можливого вторгнення Росії на територію України 16 лютого, яку раніше назвали західні ЗМІ. За його словами, зараз в інформпросторі забагато згадок про це, але Україна повинна керуватися лише реальною інформацією.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти