Росія "відтягує" кораблі від Криму: з'явилась реакція ВМСУ

5 жовтня 2023, 16:41оновлено 5 жовтня 2023, 17:14
Західні аналітики раніше стверджували, що до Новоросійська Росія перемістила щонайменше 10 кораблів, однак ці цифри дещо "завищені".
Росія 'відтягує' кораблі від Криму: з'явилась реакція ВМСУ
ЗСУ розпочали серію атак на Чорноморський флот / Колаж УНИАН, Вікіпедія

У Військово-повітряних силах України підтвердили переміщення "значної частини кораблів" Чорноморського флоту із Севастополя до Новоросійська.

Як підкреслив в ефірі телемарафону речник ВМСУ Дмитро Плетенчук, військові бачать певне розосередження корабельного складу противника.

Однак дані щодо кількості переміщених російських суден аналітиками дещо перебільшуються.

відео дня

Такі "маневри" Чорноморського флоту найперше продиктовані спробою Росії запобігти новим ураженням від українських ударів поблизу півострова.

"Тому - так, ми підтверджуємо, що було переміщено досить велику частину цих кораблів. Звісно, не всі, звісно, не в тій кількості, в якій зараз ця інформація є в інтернеті, тим не менш тенденція стала і розвитком тієї ситуації, яка до цього спостерігалась в акваторії Чорного моря щодо побоювання з боку росіян щодо безпеки знаходження їхніх бойових одиниць в акваторії навколо Криму та в бухті Севастополя", - зазначив речник.

Водночас російський носій "Калібрів" зафіксовано в Азовському морі, чого раніше, за словами Плетенчука, не спостерігалось.

На думку спікера ВМСУ, ця поведінка свідчить, що російські окупанти відчувають більшу безпеку у цьому районі, ніж у Чорному морі, однак для ВМСУ "у даному контексті нічого не змінюється".

Наостанок Плетенчук розповів про "плюси" ударів по Чорноморському флоту. Ворогу доводиться витримувати "паузи" в атаках, щоб накопичити достатню кількість ракет.

"Ми бачимо, що хвилі (атак РФ - Главред) стаються все рідше, а кількість ракет - усе менша. Це головне", - наголосив він.

Однак у Чорному морі все ще працює російська авіація, а противник мінує акваторію.

Удари по Чорноморському флоту

Одразу після гучного "виходу" Росії з "зернової угоди" і, у зв'язку з цим, шантажу Кремля "бити по цивільних суднах" Україна розпочала нову серію атак на Чорноморський флот біля Криму та в Севастополі.

"Жирними цілями" для ЗСУ стали бойові кораблі росіян, які були залучені до масованих ударів по материковій Україні. Зокрема, ракетоносії "Калібрів". Однак під "роздачу" потрапили й патрульні судна, які загрожували безпеці "зернового коридору".

А 22 вересня ЗСУ завдали потужного удару по штабу Чорноморського флоту в Севастополі. Попередньо, загинуло більш ніж 30 офіцерів окупантів.

У Військово-повітряних силах відверто зізналися, що мають на меті "вивести з ладу" увесь Чорноморський флот - інакше безпеку у Чорноморському регіоні не забезпечити.

За даними аналітиків, на тлі цих подій щонайменше 10 суден ЧФ перемістились з Криму до Новоросійська. В тому числі - фрегати "Адмірал Макаров" і "Адмірал Ессен", три дизельні підводні човни, п'ять десантних кораблів і кілька малих ракетних кораблів.

Водночас західні ЗМІ констатували, що усі три морські порти, у яких завантажують українське зерно, запрацювали усупереч виходу РФ з "зернової угоди" і регулярним спробам противника знищити українську портову інфраструктуру.

РФ змогла лише одного разу втрутитися в морський рух. У серпні патрульний корабель "Василь Биков" зупинив суховантаж на шляху в порт Ізмаїл на Дунаї. Щоб провести огляд, стверджувало Міноборони РФ, "Василь Биков" нібито відкрив попереджувальний вогонь.

На думку Романа Світана, з такими темпами українські військові мають усі шанси прорвати сухопутний коридор РФ до Криму до Нового року.

Вас також можуть зацікавити новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти