У Саудівській Аравії стартував саміт без Росії за мирною формулою Зеленського

5 серпня 2023, 19:41
654
У Саудівській Аравії в суботу, 5 серпня 2023 року, розпочався мирний саміт щодо україно-російської війни.
Саудівська Аравія, Зеленський
Саміт за мирною формулою президента Зеленського йде у Саудівській Аравії / колаж Главред, фото УНІАН і ua.depositphotos.com

В міста Джидда, що в Саудівській Аравії, 5 серпня 2023 року стартував саміт радників з національної безпеки та політичних директорів за ключовими принципами миру в україно-російській війні на основі "формули миру" президента України Володимира Зеленського.

Як кажуть експерти, саміт важливий для України, оскільки він дає можливість достукатися до країн, які досі дотримуються нейтральної позиції. Зокрема, йдеться про Індію та Бразилію.

Аналітики відзначають, що особливо важлива також присутність представників КНР. І українські дипломати сподіваються, що офіційний Пекін підтримає мирний план Володимира Зеленського.

відео дня

"У нас багато розбіжностей і ми чули різні позиції, але важливо, щоб наші принципи збіглися", — сказав спеціальний посланник КНР з питань Євразії Лі Хуея.

На саміт не запрошені представники країни-агресора Росію - проте в Кремлі заявили, що уважно "стежать" за зустріччю. У Кремлі заявили, що вони спочатку нібито "повинні зрозуміти, які цілі поставлені і про що йтиметься".

І, вже за недоброю традицією, саміт на Близькому Сході, як і багато інших зустрічей на вищому рівні, а також спроби мирних переговорів, супроводжувався ракетним обстрілом російськими окупантами українських міст. На це звернув увагу українців губернатор Кіровоградської області Віталій Кім.

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак переконаний, що зустріч радників з нацбезпеки та політичних радників лідерів держав у Саудівській Аравії має бути успішною. Саміт Україна готувала дуже довго.

"Це важливо, ми сидітимемо всі разом за одним столом. Ми говоритимемо з країнами, які поважають нашу незалежність і суверенітет. Наша офіційна мета, наблизити і провести установчий саміт світу. Потрібно для цього мати згоду інших, якомога більшої кількості держав" – цитує чиновника його прес-секретар Даша Зарівна.

Саміт в Саудівській Аравії

Україна, США, країни Євросоюзу, Великобританія, Бразилія, Туреччина і ще десятки країн візьмуть участь у мирних переговорах щодо завершення російсько-української війни. Захід відбудеться в Саудівській Аравії. Країни-агресора Росії на зустрічі не буде. У саміті в Джидді, темою якого стане завершення війни Росії проти України, візьмуть участь 30 держав.

Росія зблизилася з Китаєм у перші місяці повномасштабного вторгнення в Україну, коли зіткнулася з непередбачуваними наслідками міжнародного тиску.

Сам Пекін називає свою позицію "нейтральною", хоча на дипломатичному та економічному рівні підтримує російську сторону. Наприклад, нещодавно спеціальний представник Китаю по Євразії Лі Хуей цинічно закликав Захід припинити поставляти в Україну зброя для допомоги ЗСУ.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти