США і Китай не погодили план завершення війни в Україні

30 серпня 2024, 09:41
375
Джейк Салліван і Сі Цзіньпін обговорили повномасштабну війну в Україні, а також імовірність переговорів між президентами.
Джейк Салліван, Сі Цзіньпін
Джейк Салліван і Сі Цзіньпін провели зустріч у Пекіні / Колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com, УНІАН

29 серпня радник президента Сполучених Штатів із питань нацбезпеки Джейк Салліван зустрівся з президентом Китаю Сі Цзіньпіном у Пекіні. Як ідеться на сайті Білого дому, США і КНР не погодили конкретного плану щодо переговорів про завершення війни в Україні.

Під час зустрічі Салліван і Сі Цзіньпін обговорили повномасштабну війну в Україні, а також імовірність переговорів між президентами.

За словами представника Білого дому, Китай неодноразово заявляв, що війну слід завершити дипломатичним шляхом.

відео дня

"Ми не дійшли до якогось конкретного плану щодо дипломатії, значною мірою тому, що Сполучені Штати дуже суворо дотримуються простої максими "нічого про Україну без України". Тому, врешті-решт, саме Україна має вирішити, як вона хоче продовжувати дипломатичні та переговорні процеси", - сказав Салліван.

Мирний план врегулювання війни в Україні

Уряди Бразилії та Китаю опублікували спільну заяву про розв'язання війни між Росією та Україною, виступаючи за політичні переговори щодо досягнення миру. На відміну від представленого в лютому 2023 року мирного плану Китаю, цей план містить не 12, а шість пунктів:

1. Дотримання принципів деескалації, уникнення провокацій, розширення зон бойових дій та загострення на фронті.

2. Діалог і переговори як єдиний спосіб виходу з військового конфлікту.

3. Підтримка міжнародної мирної конференції, яку визнають "як Росія, так і Україна". Така конференція має відбутися за участю РФ і з "чесним обговоренням усіх мирних планів".

4. Гуманітарна допомога, захист мирних жителів і заборона на обстріли цивільних об'єктів.

5. Неприйнятність використання ядерної, хімічної та біологічної зброї, нападів на атомні станції.

6. Заклик протистояти поділу світу на ізольовані групи.

Спецпредставник уряду КНР з питань Євразії Лі Хуей під час поїздки до Бразилії заявив, що так званий "консенсус" Китаю і Бразилії - план із врегулювання війни в Україні - нібито здобув підтримку в понад 110 країнах світу.

Позиція Китаю щодо війни в Україні

На початку березня міністерство закордонних справ Китаю заявило, що переговори будуть єдиним способом припинити бойові дії в Україні.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявляв, що в завершенні війни Росії та України ключову роль може зіграти Китай, оскільки у КНР - "особливі відносини" з РФ.

Військовий експерт Олег Жданов вважає, що Китай може посилити військову підтримку Росії, адже Пекін зацікавлений у тому, щоб війна закінчилася якомога швидше. За його словами, у китайців складна економічна ситуація, їм байдуже, яким шляхом відбудеться завершення війни, тож у КНР розраховують, що чим швидше вона закінчиться, тим скоріше почнеться пожвавлення китайської економіки. Жданов додав, що переговори можуть тривати нескінченно.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти