Вважалися найпотужнішими: Канада може передати Україні десятки тисяч ракет - CBC News

3 лютого 2024, 12:10
Хоча у Канади є понад 80 тисяч ракет CRV7 та їхніх двигунів, не всі вони мають боєголовки.
Джастін Трюдо, Володимир Зеленський, ракети CRV7
Ракети CRV7 розглядаються як частина можливого майбутнього пакета військової допомоги / Колаж: Главред, фото: president.gov.ua, magellan.aero, pixabay.com

Міноборони Канади вивчає можливість передачі Україні ракет "повітря-земля" CRV7, які планували утилізувати.

На озброєнні Канали є 83 303 ракети CRV7. Три роки тому федеральний уряд підписав контракт на їхню утилізацію протягом кількох років, передає CBC News.

Консерватори вимагають від ліберального уряду передати Україні десятки тисяч цих ракет.

відео дня

"Замість того, щоб змушувати канадців платити мільйони доларів за виведення цієї зброї з експлуатації, зброя має бути передана Україні", - заявив лідер опозиції П'єр Полієв.

У п'ятницю Міністерство національної оборони Канади визнало, що ракети розглядаються як частина можливого майбутнього пакета військової допомоги.

За словами представника оборонного відомства, проблема полягає в тому, що, хоча Канада все ще має десятки тисяч ракет та їхніх двигунів, не всі вони мають боєголовки.

"Перед тим, як відправити обладнання в Україну, ми тісно координуємо свої дії з Україною, щоб переконатися, що будь-яка допомога відповідатиме її військовим потребам, а також вивчаємо оперативну ефективність обладнання", - сказав Деніел Мінден.

Він додав, що спочатку Канада має провести випробування, щоб переконатися, що це обладнання є ефективним і безпечним для транспортування в Україну.

Ракета CRV7
Ракета CRV7 / Фото: magellan.aero

Зазначимо, ракета CRV7 була розроблена під час холодної війни і вироблена компанією Bristol Aerospace у Вінніпезі. Ракети зняті з озброєння на початку 2000-х років.

CRV7 вважалася однією з найпотужніших ракет класу "повітря-земля" свого часу і все ще перебувала на озброєнні союзних країн під час війни в Афганістані.

Військова допомога Канади Україні

У січні видання CTV News писало про те, що Канада досі не передала Україні ЗРК NASAMS, який пообіцяла близько року тому. Навіть приблизні терміни можливого постачання зенітно-ракетного комплексу невідомі.

Зазначимо, Оттава оголосила про плани передати Києву систему протиракетної оборони класу "земля-повітря" вартістю 406 мільйонів доларів 10 січня 2023 року.

У червні 2023 року прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив під час візиту до Києва про великий пакет військової допомоги для України. Його розмір становить 500 мільйонів канадських доларів (понад 373 мільйони доларів США).

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти