Росіяни "прогулялися" найзараженішою зоною ЧАЕС: еколог шокував наслідками

31 липня 2024, 21:06
2166
У Чорнобильській зоні є певні площі, де, як і раніше, дуже високий рівень радіації, зазначив Володимир Борейко.
Росіяни 'прогулялися' найзараженішою зоною ЧАЕС: еколог шокував наслідками
Росіяни влаштували собі "смертельну прогулянку" у Чорнобилі / Колаж: Главред, фото: Міноборони РФ, Главред, УНІАН

Російські окупанти зазнали значного опромінення під час прогулянки Рудим лісом. Факт того, що окупантів відправили у Чорнобильську зону в 2022 році свідчить про крайній цинізм та байдужість путінського режиму до життя своїх солдатів. Про це під час чату на Главреді розповів еколог, директор Київського еколого-культурного центру, заслужений природоохоронець України Володимир Борейко.

"Безумовно, російські солдати, яких відправили в похід через Рудий ліс, отримали опромінення. Сталося те ж саме, що і 1986 року, коли туди нагнали будівельників без респіраторів і спеціального захисту. Те саме трапилося і 2022-го, але з російськими військами. Є певні площі там, де, як і раніше, дуже високий рівень радіації", - зазначив еколог.

За його словами, хоча російська влада не проводить дослідження впливу цієї прогулянки на здоров'я своїх військових, очевидно, що вони отримали значну дозу радіації.

відео дня

Хто такий Володимир Борейко

Володимир Борейко – український еколог, біолог, природоохоронець, письменник, зоозахисник. Директор громадської організації "Київський еколого-культурний центр", головний редактор гуманітарно-екологічного журналу, заснованого 1999 року. Заслужений природоохоронець України (з 2010 року). У 2024 році Володимир Борейко був нагороджений грамотою-подякою та цінним подарунком від Київської обласної ради за вагомий внесок у розвиток заповідної справи та охорони довкілля.

Борейко є автором 18 чинних природоохоронних законів України. Серед найвідоміших кампаній еколога та очолюваної ним організації – перепис найстаріших дерев України. Щороку Борейко проводить операцію "Першоцвіт", спрямовану на захист рідкісних і зникаючих рослин, занесених до Червоної книги України. Один з активістів всеукраїнської кампанії проти капканів. Серед інших зоозахисних кампаній, які проводить Володимир Борейко, – боротьба з дельфінаріями. Активіст захисту найбільш знищуваного виду тварин в Україні – вовків.

Крім того, Борейко є ініціатором заборони в Україні весняного полювання, полювання в біосферних заповідниках і національних парках, комерційного полювання на зубрів, вилову дельфінів, використання капканів і фосфіду цинку.

Під керівництвом Борейка у 20 областях України створено 588 об'єктів природно-заповідного фонду, а за свою інспекторську діяльність затримав понад 2 тисячі браконьєрів, пише Вікіпедія.

Росіяни перебували Чорнобильській зоні 2022 році- подробиці

Нагадаємо, російські окупанти, які захопили Чорнобильську АЕС ще 24 лютого - в перший день війни Росії проти України, викопали окопи в Рудому лісі в зоні ЧАЕС. Загарбники навіть почали скаржитися на те, що вони отримують опромінення на ЧАЕС, проте командування все одно кидає їх у бій.

Також міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук заявила, що російські солдати, які рили окопи в Рудому лісі та поблизу Чорнобильської АЕС, заслуговують номінації на Премію Дарвіна. За її словами, окупанти отримали небезпечні дози радіації і наслідки для них будуть серйозними.

Як повідомляв Главред, окупантів, які захопили Чорнобильську зону, масово вивозять в Гомель на лікування. У всіх - симптоми зараження радіаційними отрутами. За даними ЗМІ Білорусі, 30 березня в Гомель приїхали близько семи медичних автобусів в республіканський Науково-практичний центр радіаційної медицини та екології людини. У машинах були люди у військовій формі.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти