Нахилений на 45 градусів: чому курсор миші має саме таку форму

15 жовтня 2024, 15:03
204
Спочатку курсор був задуманий як вертикальна стрілка, спрямована строго вгору, але все змінилося.
Нахилений на 45 градусів: чому курсор миші має саме таку форму
Чому курсор миші має таку форму, / Колаж Главред, фото: pixabay.com, скріншот YouTube

Багато хто задається питанням: чому курсор миші має таку форму і чому він завжди нахилений під кутом, а не вертикальний? Це, на перший погляд, дивне рішення виявляється пов'язане з історією розробки графічних інтерфейсів.

Історичне коріння

Спочатку, курсор був задуманий як вертикальна стрілка, спрямована строго вгору. Винахідник комп'ютерної миші Дуглас Енгельбарт вважав таку форму логічною для виконання завдань виділення і навігації, зазначив експерт на сайті StackExchange. Однак, з появою перших графічних інтерфейсів у 1980-х роках, було ухвалено рішення змінити форму курсора.

Що таке Stack Exchange?

Stack Exchange - це мережа веб-сайтів із запитаннями та відповідями (Q&A) на теми з різних галузей, кожен з яких охоплює певну тему, де запитання, відповіді та користувачі підлягають процесу нагородження репутації.

відео дня

Перший комерційний графічний інтерфейс розробив дослідницький центр Palo Alto Research Center (Xerox PARC) у рамках створення комп'ютера з графічним користувацьким інтерфейсом. Однак тодішні дисплеї мали низьку роздільну здатність, що створювало проблеми з відображенням тонких і дрібних деталей. Вертикальний курсор виглядав розмитим і погано читався.

Чому курсор миші під кутом?

Рішення виявилося простим і геніальним: нахилити курсор під кутом 45 градусів. Це дало змогу чіткіше відобразити курсор на екрані. Одна з його граней була вертикальною, що допомагало в точності наведення, а нахилений бік забезпечував чіткіше зображення за малої кількості пікселів.

Традиція, що залишилася в століттях

Відтоді минуло понад 30 років, технології зробили крок далеко вперед, і сучасні дисплеї мають високу роздільну здатність, де така проблема більше не актуальна. Однак традиція використовувати курсор, нахилений на 45 градусів, збереглася. Це стало настільки звичним, що будь-які зміни могли б створити плутанину серед користувачів.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти