Чи можна отримати гроші за соцвиплатами відразу з декількох місць: відповідь юристів

24 листопада 2023, 14:14
В Україні громадяни мають право отримувати кілька видів соціальної допомоги одночасно. Це не забороняється законодавством, кажуть юристи.
Субсидія
В Україні не забороняється законодавством отримувати кілька соцвиплат одночасно / Колаж Главред, фото УНІАН

Громадяни України мають право отримувати кілька видів соціальної допомоги одночасно - це не забороняється законодавством. Про це йдеться в поясненні співробітників проекту "Юридичного порадника для ВПО".

Призначення допомоги малозабезпеченій сім'ї не спричинить скасування виплат на проживання внутрішньо переміщеним особам, оскільки:

  • для призначення виплат малозабезпеченим беруться майнові критерії (дохід сім'ї, наявність житла, авто, здійснені витрати та ін.);
  • розмір фіндопомоги на проживання ВПО (внутрішньо переміщеним особам) не враховується при обчисленні сукупного доходу сім'ї для призначення допомоги зокрема.;
  • допомога на проживання ВПО призначена для забезпечення підтримки переселенців з числа незахищених верств населення і стимулювання до працевлаштування ВПО працездатного віку. Чи то пак головна мета таких виплат – підтримка українців, які у зв'язку з війною змушені були покинути свої будинки і переміститися в інші області.

У свою чергу, право на державну соціальну допомогу мають малозабезпечені сім'ї, які постійно проживають в Україні, а також інші малозабезпечені сім'ї ‒ але строго в тих випадках, які встановлені законом.

відео дня

Малозабезпеченою, згідно із законодавством, вважається сім'я, яка з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний дохід нижче прожиткового мінімуму для сім'ї. Тобто мета цієї допомоги - підтримка осіб, які мають важке матеріальне становище.

"Тобто для призначення цих двох допомог беруться до уваги різні критерії: якщо для допомоги на проживання ВПО першочерговим є факт внутрішнього переміщення особи, яка звертається за цією допомогою, то для малозабезпечених – матеріальне становище", – йдеться в поясненні.

Пенсія в Україні

Нагадаємо, що стало відомо, чи збільшать українцям виплати по інвалідності. Пенсія по інвалідності надається і залежить від розміру виплат за віком та групи інвалідності.

Пенсіонери в Україні можуть змінити вид власної пенсії і збільшити виплати. Щоб змінити вид пенсійних виплат, потрібно звернутися в сервісний центр ПФУ.

Також чиновники на Урядовому порталі повідомили, що українці часто плутають житлову субсидію і пільгу на послуги ЖКГ, вважаючи, що це різні назви одного і того ж виду соціальної виплати.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти