Атака мігрантів на Польщу і план Кремля: експерт пояснив, чому Москва вирішила вдарити по ЄС

11 листопада 2021, 07:10
Росія застосовує таку ж тактику, як і з концентрацією військ біля кордону України навесні, вважає Ігор Попов.

кремль санкції
План Москви навесні вже спрацював - Київ не отримав ПДЧ до НАТО, а ПП-2 уникнув санкцій, - експерт / GettyImages

Росія за допомогою ситуації з мігрантами намагається змусити Європу переглянути свою стратегію щодо Москви і Мінська. Російська влада створює проблему, щоб чинити тиск на Захід. Подібна ситуація вже була навесні, коли росіяни з метою отримання поступок сконцентрували війська навколо України. Про це заявив політичний експерт Ігор Попов.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що російське керівництво користується методами силових структур – створює керовану проблему, щоб потім її вирішити. Подібна ситуація вже була в квітні поточного року, коли Москва сконцентрувала війська навколо української держави для використання ситуації на свою користь. Тоді план спрацював: Києву не надали ПДЧ до НАТО, а проекту ПП-2 вдалося уникнути санкцій.

"Так само як війська Російської Федерації проводили масштабну передислокацію в квітні цього року. Це призвело до того, що терміново відбулася зустріч на вищому рівні Байдена і Путіна, після цього Україні не погодили План дій щодо членства в НАТО, після цього не стали впроваджувати санкції проти німецького оператора "Північного потоку-2", після цього не дали Нобелівську премію Олексію Навальному. Тобто подібна криза вже принесла дуже багато "плюшок" Кремлю", - зазначив Попов.

За його словами, наразы Росія може переслідувати мету більш швидкої сертифікації трубопроводу ПП-2, побудови Заходом діалогу з Лукашенком, і відмови західного світу від підтримки білоруської опозиції.

читайте такожДесятки тисяч мігрантів з Білорусі і удар Варшави у відповідь: у Польщі поставили Лукашенку умову"Дійсно, це може бути прискорена сертифікація "Північного потоку -2", і діалог з Лукашенком, і відмова від підтримки опозиційних рухів у Мінську і Москві з боку західних організацій. У Мінська до Варшави великі претензії, тому що там один з найбільших центрів білоруської опозиції і опозиційних медіа. Тому це також може стати предметом торгу", - підкреслив Ігор Попов.

Дивіться відео ТСН - на режим Лукашенка очікують нові санкції через ситуацію з мігрантами біля кордонів Польщі

Ситуація на кордоні Польщі та Білорусі

Групи нелегальних мігрантів зібралися біля білорусько-польського кордону 8 листопада. Вони вирішили розділитися на дві колони – одна пішла перетинати кордон лісами, інша через КПП. Пізніше вони спробували силою прорватися до Польщі - ламали паркан, використовували лопати, щипці і колоди. Силовикам вдалося відбити напад.

Згодом мігранти розбили табір біля кордонів Польщі. За оцінками Варшави, вони здійснили близько 309 спроб нелегального перетину кордону. На місці продовжують перебувати декілька тисяч нелегалів.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко звинуватив Польщу у концентрації військ біля білоруських кордонів і застеріг від підключення до цього конфлікту Росії.

Вночі 10 листопада дві великі групи нелегальних мігрантів прорвалися через кордон Польщі в районі Кринки і Бяловежі. Одну з груп польським правоохоронцям вдалося затримати.

Главред рекомендує:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти