Військовий експерт спрогнозував, чи зможе Кремль мобілізувати гігантські орди в армію

26 квітня 2023, 01:35
Всі дії у військовому плані путінського режиму, каже Євген Дикий, більш-менш зводяться до того, щоб спробувати "примусити Україну до перемир'я".
Дикий, російська армія
Євген Дикий / колаж фото УНІАН і ua.depositphotos.com

Всі плани кремлівського режиму по набору гігантської кількості людей в свої окупаційні війська поки розбиваються об обмеження їх же мобілізаційної системи. Про це заявив в інтерв'ю Главреду політичний і військовий експерт, колишній командир взводу батальйону "Айдар", директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

"Справа в тому, що є поширене уявлення, що у росіян необмежена кількість живої сили. Мовляв, треба - наберуть мільйон, два. У теорії це так, але на практиці – ні. Дійсно, абстрактний запас людської сили в них можна вважати необмеженим у порівнянні з нами. Але є нюанс - пропускна здатність мобілізаційної системи, тобто скільки людей одночасно можна закликати, завести в пункти збору, хоч якось одягнути, обмундирувати, нагодувати, озброїти і я вже мовчу про те, щоб хоча б чогось навчити. Хоча це бажано, адже росіяни вже самі переконалися, що надія на те, що хтось 20 років тому служив строкову службу, не спрацьовує. Та й навіть без навчання їх треба озброїти, посадити на щось, що їде (а бажано, щоб воно було ще й броньованим)", - сказав він.

Як каже Дикий, події минулої осені показали, що російські окупанти з великими труднощами можуть в більш-менш стислі терміни мобілізувати до 200-300 тисяч осіб.

"Цю пропускну здатність ми вже перевірили – восени вони ледь витягли 300 тисяч осіб, але з великими збоями системи. Фактично вони самі дійшли до того, що їх пропускна система – це одночасно мобілізувати по 200 тисяч чоловік, і десь 3-4 місяці у них йде на "обробку" мобілізованої маси до того, як вона опиниться на фронті. Тобто трохи спрощуючи можна сказати, що їхня мобілізаційна спроможність – по 200 тисяч осіб на квартал", ‒ вважає він.

Саме тому, каже Дикий, всі дії у військовому плані путінського режиму більш-менш зводяться до того, щоб спробувати "примусити Україну до перемир'я". І ось якраз з цієї причини Кремлю не можна давати час на перепочинок.

"Ви, мабуть, звернули увагу, що зараз вони величезні дипломатичні зусилля через всіх своїх союзників і нейтралів докладають до того, щоб домовитися з нами про тимчасове припинення вогню по нинішній лінії. Фактично всі дії РФ протягом останніх місяців в їх термінології приблизно звучали б як "примус до перемир'я". А воно їм потрібно саме для цього - вони не встигають прямо зараз досипати ще людей. Вони дуже багато досипали восени, і зараз те, що їх там дуже багато – наша головна проблема. Тому що, коли деякі трохи ейфорично оцінюють перспективи наступу ЗСУ, треба пам'ятати, що рік тому до нас зайшли 180 тисяч росіян, і вони вели бойові дії в десяти областях України. Зараз вони залишилися тільки в чотирьох областях, але їх там 320 тисяч. Просто порівнюємо, скільки їх стало на квадратний кілометр і розуміємо, наскільки важке завдання стоїть перед нашими силами на цей наступ. Варто нам почати наступ, і вони почнуть сипатися – це не варіант. Таке диво Господнє може статися на окремих ділянках фронту, але сподіватися, що так буде скрізь, було б дуже наївно і по-дитячому. Навпаки, нам треба вибити дуже велику російську масу, значно більше тієї, що ми вибивали до цього. Але досипати зараз багато поповнення РФ не здатна. Їм потрібен час приблизно до осені. За літо вони були б здатні провести ще одну хвилю мобілізації приблизно 200 тисяч осіб, якось їх "обробити", сформувати з них хоч якісь частини і восени кинути знову до нас. Саме тому вони хочуть цієї паузи, "перемир'я", і саме тому їм не можна давати цього часу", ‒ підсумував він.

Хто такий Євген Дикий

Євген Олександрович Дикий - український вчений, військовий, публіцист. Кандидат біологічних наук, учасник війни на сході України, у 2014 році – командир 2-ї роти 24-го батальйону територіальної оборони "Айдар". З лютого 2018 року очолює Національний антарктичний науковий центр, пише Вікіпедія.

Дивіться повну версію інтерв'ю з Євгеном Диким:

Контрнаступ ВСУ

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов раніше сказав, що рішення про перехід ЗСУ в контрнаступ прийме Генеральний штаб. За словами чиновника, в України є кілька сценаріїв для подальшого наступу.

Згідно з відомостями американського агентства Bloomberg, сили оборони України можуть перейти в контрнаступ у травні. Війська здатні атакувати відразу на декількох напрямках. Можливий сценарій, при якому ЗСУ зроблять ривок на 30 км на Мелітопольському напрямку, щоб взяти під вогневий контроль "сухопутний коридор" загарбників до Криму.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що контрнаступ ЗСУ буде успішним. За його словами, армія України вже показала свою спроможність ефективно звільненні території, коли відкинула окупантів РФ від Києва, Харкова та Херсона.

Війна Росії проти України:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти