Трудові відносини: що змінили в Кабміні для українців, які працюють неофіційно

8 лютого 2021, 20:56
В уряді підготували для Ради внесення змін до Кодексу законів про працю, які перевизначають статус трудових відносин в Україні.
Трудова книжка
Трудова книжка / УНІАН

Український уряд в рамках позачергового засідання 8 лютого 2021 року схвалив внесення змін до Кодексу законів України про працю. Правки стосуються визначення поняття трудових відносин і ознак їх наявності. Як повідомляють представники пресслужби Мінекономіки, відповідний проєкт закону незабаром буде направлений до Верховної Ради.

У документі закріплюється сім ознак наявності трудових відносин:

1) виконання людиною роботи за конкретною кваліфікацією, професією, посадою за дорученням і під контролем особи, в інтересах якої ведеться роботи;

2) регулювання процесу праці, яке має постійний характер і не передбачає встановлення особі завдання по досягненню певного результату за певний відрізок часу;

3) Виконання роботи на визначеному або узгодженому з особою, в інтересах якої виконуються роботи, робочому місці з дотриманням встановлених нею правил внутрішнього трудового розпорядку;

4) Організація умов праці ‒ надання обладнання, інструментів, матеріалів, робочого місця, особою, в інтересах якої виконуються роботи;

5) систематична виплата особі, яка виконує роботу, грошової винагороди;

6) встановлення особою, в інтересах якої виконуються роботи, тривалості робочого часу та часу відпочинку;

7) відшкодування відряджень та інших фінансових витрат, які пов'язані з виконанням роботи, особою, в інтересах якої виконується робота.

"При цьому робота може бути визнана такою, яка виконується в рамках трудових відносин, якщо є принаймні три з перерахованих ознаки. У такому випадку сторони зобов'язані укласти трудовий договір, а працівник повинен бути забезпечений необхідним соціальним пакетом, зокрема, відпустками, лікарняними, наявністю гарантій і компенсацій щодо збереження місця роботи", ‒ розповіли в Мінекономіки.

читайте такожУ Кабміні пояснили, чому в Україні можуть зникнути паперові трудові книжки

Нагадаємо, раніше повідомлялося:

  • У червні 2020 року Уряд вніс на розгляд Верховної Ради проєкт закону, який передбачає заміну паперових трудових книжок на електронні.
  • Законодавча ініціатива повинна позбавити українців від зайвої бюрократії та спростити процедуру отримання пенсійних виплат.
  • За основу Верховна Рада схвалила проєкт закону на початку вересня 2020 року.
  • У п'ятницю, 5 лютого, парламент підтримав законопроєкт № 3623 у другому читанні - 265 голосами.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти