Рада запустила автоматичне нарахування пенсій в Україні

5 лютого 2021, 12:11
Ухвалений закон передбачає призначення пенсій українцям через особистий електронний кабінет на вебпорталі е-послуг Пенсійного фонду.
пенсія, пенсіонер 06
Тепер пенсії в Україні нараховуватимуться автоматично / УНІАН

У п'ятницю, 5 лютого, Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроект №3623, відповідно до якого в Україні запускається повноцінна робота електронних трудових книжок.

Закон спрощує доступ до інформації про трудовий стаж, а це означає, що пенсії нараховуваватимуть автоматично. За документ віддали свої голоси 265 нардепів.

Закон передбачає призначення пенсії через особистий електронний кабінет на вебпорталі е-послуг Пенсійного фонду. Це можна буде зробити без заяви громадянина.

читайте такожТрудова діджиталізація: чим небезпечне скасування трудових книжок в УкраїніЗгідно з документом, реєстр застрахованих осіб формує і веде Пенсійний фонд. Включення ПФУ до Реєстру застрахованих осіб відсутніх відомостей про трудову діяльність працівників має відбутися вродовж п'яти років з дня набрання чинності цим законом. Дані подаватимуть страхувальники або застраховані особи.

Якщо в системі будуть відсутні дані про страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком, територіальний орган ПФУ зобов'язаний інформувати застраховану особу про це та про необхідність їхнього подання.

Нагадаємо:

  • У червні 2020 року уряд вніс на розгляд Верховної Ради проект закону, який передбачає заміну паперових трудових книжок на електронні.
  • Законодавча ініціатива повинна позбавити українців від зайвої бюрократії та спростити процедуру отримання пенсійних виплат.
  • За основу Верховна Рада схвалила проект закону на початку вересня 2020 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти