Після реформи ринку українці зможуть купувати газ і електрику в одного постачальника - експерт

24 травня 2021, 15:50
В Європі комплексний продукт швидко здобув популярність, і зараз більшість споживачів надає перевагу саме йому.
Ціни на газ
Фото pixabay

Після завершення реформи ринку електроенергії українці зможуть купувати природний газ і електрику в одного постачальника. Наразі деякі українські компанії вже продають декілька видів енергетичних продуктів, зокрема природного газу та електроенергії, за одним договором, але наразі переважно юридичним особам.

Про це розповів менеджер з розвитку напрямку Електроенергія ТОВ "ЙЕ Енергія" Василь Гончарук на конференції CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE, що відбулася у Львові.

Для того, щоб постачальники могли запропонувати українським споживачам такий продукт як dual fuel (продажу природного газу і електроенергії за одним договором – прим.), ринок електроенергії має остаточно перейти на ринкові принципи функціонування.

відео дня

"Ринок електроенергії, хоча формально і вважається відкритим і реформованим, але по факту сегментований і кожен постачальник обмежений своїм сегментом. Причиною цього є штучне регулювання цін для певних категорій споживачів. Ціна для населення обмежена регулюючими нормативними актами. Ціноутворення для середнього та малого бізнесу з обсягом споживання до 50 кВт електроенергії, також регульоване", – пояснює Василь Гончарук.

На його думку, чинне законодавчо-нормативне поле також потребує доопрацювання в частині розробки форми договору на постачання подвійного продукту, втім експерт впевнений, що ці перешкоди тимчасові.

"Ринок газу вже пройшов цей шлях, і на сьогодні лібералізований. Всі категорії клієнтів – і побутові і непобутові споживачі – можуть вільно обирати постачальника. Коли і на ринку електроенергії будуть створені рівні умови для всіх постачальників, то конкуренція за клієнта перейде у площину сервісу", – зазначив Василь Гончарук.

За його словами, в Європі комплексний продукт швидко здобув популярність, і зараз більшість споживачів надає перевагу саме йому.

"Клієнтам вже не зрозуміло, навіщо купувати кожен енергресурс окремо у різних постачальників", – зауважив Василь Гончарук.

Експерт зауважив, що прикладів комплексної пропозиції енергоресурсів у Європі безліч, починаючи з Польщі і до країн Західної Європи. За його словами, багато з постачальників, наприклад, італійська Enel або європейський постачальник E.ON, пропонують клієнту фіксовану ціну протягом року, а також знижку за умови передплати.

Комплексний продукт може бути дешевшим, ніж газ та електроенергія за окремими договорами, за рахунок скорочення операційних витрат постачальника.

"Людина купує в супермаркеті хліб, напої та посуд за одним чеком. Якщо б вона купувала те саме в трьох різних магазинах, то кожен з них мав би витрати на зарплату касирам, утримання та ремонти приміщення і т.д.", – пояснює Василь Гончарук.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти