StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Ефективніше, ніж побілка: що потрібно обов'язково зробити восени в саду

21 липня 2024, 05:01
463
Кора для дерева, як шкіра для людини, тому її обов'язково потрібно захищати. Чим білити дерева і чому це потрібно робити двічі на рік?

Побілка дерев
Побілка дерев восени - навіщо це потрібно? / Колаж: Главред, фото: pixabay.com: скріншот

Побілка дерев - важливий захід, про який не варто забувати садівникам. Багато хто звик думати, що дерева білять навесні для краси, щоб потім ошатні стовбури прикрашали сад все літо. Але насправді основна побілка проводиться восени, і робити це необхідно не для естетики, а із суто практичних міркувань.

На Youtube-каналі Молодий садівник розповіли, чим білити дерева восени і чому це важливо робити.

До слова, раніше ми писали, чому дерева білять восени та навесні. Садівниця та блогерка Мирослава Лінська розповіла, що побілка захищає дерева від весняних сонячних опіків та шкідників, які зимують під корою. Детальніше читайте в матеріалі: Пережиток радянщини: чому не можна білити дерева навесні - наслідки шокують.

Чи потрібно на зиму білити дерева

Кора для дерева, як шкіра для людини. Захищаючи внутрішні органи, вона першою зустрічає всі несприятливі умови зовнішнього середовища - різкі коливання температури, вітер, сонце, сильні морози, різні дії шкідників.

Кора отримує сонячні опіки й обмороження, грубіє і тріскається, хворіє і відшаровується, тому її необхідно захищати. Ось для цього і призначена побілка. Вона оберігає кору дерева від опіків, захищає від перепадів температур, а отже запобігає розтріскуванню кори. Крім того, побілка допомагає захистити дерево від комах, шкідників і личинок, які поселяються в корі.

Багаторічний досвід садівників однозначно свідчить, що це ефективний захисний захід для кори.

читайте такожпозбутися кротів на ділянці: садівник назвав найкращий засіб

Як білити дерева

Побілка восени дуже важлива та корисна для плодового дерева. При цьому багато садівників діють неправильно, коли намагаються забілити дерево мало не до самої верхівки.

Як правильно білити дерева
Як правильно білити дерева / скріншот

Побілка повинна проходити до першого розгалуження або максимум до другого. Білити вище сенсу немає.

Чим білити дерева

Побілочні засоби, які можна купити в сертифікованих магазинах, вкрай рідко тримаються до лютого, а з весняними заморозками та рясними дощами осипатимуться, як лушпиння.

Тому для побілки дерев можна використовувати водоемульсійну фарбу для зовнішніх робіт.

Для того, щоб на 100% бути впевненими в результаті, можна використовувати для захисту дерева незвичайний підхід, але що важливо - він набагато ефективніший, ніж побілка.

Спочатку потрібно підготувати розчин зі 100 грамів залізного купоросу і 10 літрів води. Цю суміш потрібно ретельно перемішати і покрити нею весь стовбур дерева.

Завдяки такій обробці вдасться позбутися цвілі та лишайників, а також знищити комах, що зимують у пристовбурних колах і під корою.

Після того, як розчин увібрався і кора трохи підсохла, можна приступити до основного завдання. А саме - обмотати стовбур агроволокном і зафіксувати його звичайною мотузкою. Використання цього матеріалу діє набагато надійніше й ефективніше, ніж будь-яка побілка.

Замість побілки дерева можна закрити агроволокном
Замість побілки дерева можна закрити агроволокном / скріншот
Ефективніше, ніж побілка: що потрібно обов'язково зробити восени в саду

Втім, і від регулярної побілки не варто відмовлятися. Вона допоможе дереву залишатися здоровим, цвісти та плодоносити.

"Якщо побілка яблунь, груш, абрикос і слив у вашому саду буде здійснюватися двічі на рік, то дерева стануть менше хворіти, їхня врожайність і якість плодів підвищиться, а головне - вони житимуть набагато довше", - розповів Дмитро.

Також садівник нагадав, що дуже важливо не забувати підгодовувати дерева. До речі, нещодавно ми писали про те, коли і як правильно підгодовувати черешню для багатого врожаю.

Дивіться відео - Рецепт побілки для дерев від досвідченого садівника:

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти