StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Абрикоса скинула листя та зелені плоди на землю: що це означає і як вилікувати дерево

24 червня 2024, 14:00оновлено 26 червня, 14:18
246
Різка зміна температури та надмірна вологість можуть зашкодити розвитку абрикоса і призвести до хвороб. Главред з'ясував, чому обсипаються плоди абрикоса.
Абрикоса скинула листя та зелені плоди на землю: що це означає і як вилікувати дерево
Чому опадає зав'язь абрикоса - чим обробити абрикос, щоб не обсипався / Колаж Главред, фото: скріншот із відео

Опадання зелених абрикосів може викликати занепокоєння у садівників, адже це впливає на врожай і якість плодів. Існує кілька основних причин, чому абрикоси можуть передчасно опадати, і розуміння цих причин допоможе запобігти проблемі.

До речі, чи знаєте ви, що деякі сезонні фрукти є серйозними алергенами. Причому алергія виникає не сама по собі. Спочатку проявляється реакція на цвітіння рослин і трав. Читайте матеріал: Названо найнебезпечніший сезонний фрукт.

Чому опадають зелені абрикоси

Садівники та експерти "GradinaMax UA" зазначають, що причини опадання зелених плодів абрикоса можна розділити на 4 типи:

  • Помилки в агротехніці. Недостатнє зволоження ґрунту в період утворення зав'язей та нарощування маси плодів. Недостатня поживність ґрунту.
  • Хвороби та шкідники. Вірусні та грибкові захворювання, поява колоній комах можуть сильно виснажити дерево.
  • Підмерзання деревини. Після сильних зимових морозів частина стовбура чи гілок відмирає, поживні речовини не надходять на периферію.
  • Погані метеоумови. Град, ураган, сильна злива може стати причиною обсипання плодів.

Крім того, фахівці радять особливо ретельно доглядати абрикос у період зростання плодів, проводити профілактичні обробки, поливи та своєчасні підживлення.

Чому опадає зелене листя в абрикоса

Фермер, автор YouTube каналу "СВАРОГ АГРО" зазначає, що листя абрикоса починає обсипатись весною або влітку через активні перепади температури, висока вологість та хворобу дерева із назвою кокомікоз

"Опадає листя посеред червня місяця. До такої погоди ми вже не звикли. Ця хвороба здебільшого розвивається в таких деревах, як абрикоси, персики і черешні. Вишня може переживати дану хворобу", - вказує він у відео.

Дивіться відео про те, чому опадає зелене листя в абрикоса:

Що відомо про "Сварог Агро"

"Сварог Агро" - сільськогосподарське підприємство, зареєстроване на Дніпропетровщині. Основний напрямок діяльності підприємства: оптова торгівля насінням соняшника, кукурудзи, зернових культур, засобами захисту рослин та мікродобривами.

Чому гниють плоди абрикоса на дереві

Завідувача кафедри садівництва НУБіП України ім.проф.В.Л.Симиренка Борис Мазур зазначає, що причиною обсипання абрикоса може бути хвороба під назвою "моніліоз".

Причини моніліозу у абрикос

Борис Мазур наголошує, що оптимальними причинами для розвитку моніліозу є:

  • різкі перепади температури;
  • високий рівень вологи.

Як вилікували абрикосу

За його словами, дерева повинні бути правильно обрізані, знормовані.

"Ми проводимо, можна сказати зараз, зелені операції, коли віддаляємо пагони, які нам будуть не потрібні. Тобто віддаляємо пагони, які ростуть вверх. Звичайно, це робиться секатором", - зазначив він.

Крім того, експерт радить не загущувати крону дерева, адже загущення крони призводить до більшого пошкодження дерева цією хворобою.

"Ця хвороба може призвести до зниження врожайності від 20-30% до 50%, а то й більшому відсотку. А то може призвести до відмирання дерева через наступну зиму", - додав Борис Мазур.

Фахівець наголосив, що моніліоз знижує стійкість дерева.

"Тобто пагони не визрівають, це призводить до підмерзання наступного року і дерево відмирає", - сказав він.

Чим обробити абрикос, щоб не обсипався

Він радить проводити першу обробку дерева ранньою весною, до розпускання бруньок. Для обробки потрібно використовувати бордоську речовину (мідний купорос із вапном).

"Друга обробка, яка також спрацювала, це було під час розпускання бруньок. Десь до рожевого бутона на абрикосі ми обробляли хорусом. Хорус якраз той препарат, який працює при плюс 4 градуси. І ми якраз попали в той момент, коли ця фаза відбувалася і спрацював", - зазначив він у відео.

Дивіться відео про те, чим обробляти дерево абрикоса:

Третю обробку спеціаліст із садівництва радить проводити вже під час самого цвітіння засобом під назвою "Скор".

"Це також досить такий відомий препарат, який є у реалізації. Ці три обробки зробили той результат, який у нас на цей момент є у цих насадженнях", - резюмував він.

Що відомо про Бориса Мазура

Мазур Борис - завідувач кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка, кандидат сільськогосподарських наук, доцент. Закінчив Національний аграрний університет, спеціальність — агрономія, кваліфікація — вчений агроном, 1996 р.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти