StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Пережиток радянщини: чому не можна білити дерева навесні - наслідки шокують

9 квітня 2024, 16:51оновлено 10 квітня, 12:49
Відомо, що побілка дерев може бути корисною для їх захисту від сонячних опіків і шкідників. Главред з'ясував, чи можна білити дерева навесні.
Пережиток радянщини: чому не можна білити дерева навесні - наслідки шокують
Чому не можна білити дерева навесні - правила побілки дерев / Колаж Главред, фото: УНІАН, скріншот із відео YouTube

Традиційно дерева білять двічі на рік: восени та навесні, але причини тут різні. Восени, стверджують досвідчені садівники, це треба, аби захистити дерево від морозів та сонячних променів, які відбиваються від білого снігу і обпікають кору дерева. Однак, чи потрібно білити дерева весною?

Чому дерева білять осінню та весною

Садівниця та блогерка Мирослава Лінська у своєму Instagram заначає, що побілка захищає дерева від ранньовесняних сонячних опіків і шкідників, які зимують під корою.⠀

"Виходячи звідси, можна зробити декілька висновків. Білити дерева, потрібно ранньою весною (це коли ще лежить сніг і бруньки навіть не набухли), весь стовбур і скелетні гілки. Уявили, у вас груша 15 метрів висотою і її потрібно забілити всю. Цей метод захистить від шкідників. Готові до такого дієвого методу?", - задає питання експерт.

Вона наголосила, що для того, щоб захистити дерева від морозобійних тріщин і сонячних опіків, потрібно білити з осені. Однак, не факт, що побілка зможе вистояти протягом всієї зими.

"Моя думка така: нічим зайнятися? Тоді біліть дерева. Я свої дерева не білю, використовую інші процедури по захисту. Вважаю побілку пережитком радянщини. Тоді білили дерева перед травневими святами для краси або якийсь кортеж керівництва їхав дорогою повз ці дерева. Користі не було, всі шкідники вже давно вилетіли із своїх гнізд", - резюмує вона.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, чому в СРСР масово засаджували міста тополями, рекомендуємо наш матеріал: Навіщо в СРСР насправді масово саджали тополі: відповідь знають одиниці.

Хто така Мирослава Лінська

Мирослава Лінська - керівник органічної ферми oLaWander. Здобула освіту у Національному університеті біоресурсів і природокористування України за спеціальністю "Садово-паркове господарство та ландшафтна архітектура". Працювала садівником і ландшафтним дизайнером у Києві. Веде власний блог в Instagram, де ділиться з підписниками всіма секретами вирощування ягід, лаванди та садового мистецтва.

Коли потрібно білити дерева

Садівник та флорист Антоніна Лесик в ефірі "Сніданку з 1+1" зазначає, що насправді основна побілка – це осіння.

"І справді вона має багато функцій, які необхідні перед зимою. Вона захищає дерева від активного світла, яке часто буває, і навесні, і навіть взимку, воно відображається від снігового покриву і може опалити ствол. Тому робимо побілку саме осінню, за кілька тижнів до того, як ударять перші морози", - вказує вона.

Дивіться відео про те, чи варто білити дерева навесні:

Чим краще білити дерева

"Для побілки ми можемо використовувати або вапно або водоемульсійну фарбу, яка має свої переваги, що вона не так швидко змивається порівняно з вапном або крейдою. Для того, щоб це ще працювало як препарат, який бореться з шкідниками, можна додати туди мідного купоросу. І всі дерева білимо до першої розвилки", - наголошує Антоніна Лесик.

Хто така Антоніна Лесик

Антоніна Лесик - садова блогерка, флорист, телеведуча каналу 1+1. Займається професійно садівництвом та ландшафтним дизайном.

Крім того, важливо мати на увазі, що побілка твердне товстою кіркою, перешкоджає газообміну, порушує баланс вологи в тканинах кори, не пропускає світло.

"Через це навесні дерева погано прокидаються, невчасно відстають у розвитку. Особливо це шкодить молодим деревам. Побілка дерев у квітні є абсолютно декоративним елементом", - наголошує експерт.

Водночас, фахівці Ботанічного саду Національного лісотехнічного університету України зазначають, що вапно має агресивну дію на дерево.

"При великій концентрації вапно може завдати опіків і пошкодити кору, після чого дерева часто хворіють. Білити вапном можна лише плодові дерева в садах і лише з дотриманням низки чітких вимог, інакше шкоди буде більше, ніж користі. Хто переживає за стан дерев у місті, може обробляти їх спеціальним розчином від паразитів", - роблять висновок фахівці.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти