StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Коли і як правильно підгодовувати черешню для багатого врожаю

18 липня 2024, 14:06
255
Черешні, як і будь-якій іншій рослині в саду, потрібні підгодівлі. Якщо все робити своєчасно, то садівникові забезпечено багаторічне плодоношення.
Черещня
Чим підгодувати черешню навесні та восени / Колаж: Главред, фото: pixabay.com

Будь-яке дерево в саду вимагає регулярного догляду - поливу, обрізки, внесення добрив, і черешня - не виняток. Лише правильний підхід до вирощування цього плодового дерева забезпечить багатий та якісний урожай.

Садівники-початківці нерідко покладаються на родючість ґрунту і сприятливу погоду, зводячи до мінімуму всі заходи в саду та ігноруючи підгодівлю саджанців черешні навесні. У підсумку вони стикаються з хворобами дерев і неврожаєм. На Youtube-каналі Молодий садівник розповіли, які підгодівлі потрібні для черешні та коли їх правильно вносити.

До слова, чи знали, що багатий урожай черешні неможливий без літньої обрізки дерева? Детальніше читайте в матеріалі: Від плодів будуть ломитися гілки: як обрізати черешню влітку для підвищення врожаю.

Черешні, як і будь-якій іншій рослині в саду, потрібні підголівлі. Якщо все робити своєчасно, то садівникові забезпечено якісний та багатий урожай та багаторічне плодоношення.

"Логічно зрозуміло, що якщо є бажання отримувати гарний якісний урожай, а також гарний приріст до дерева у вигляді здорових молодих пагонів, то дерево просто необхідно підгодовувати, оскільки впродовж свого життя воно постійно бере корисні мікроелементи саме з тієї ділянки ґрунту, в якій росте коренева система", - сказав Дмитро.

За його словами, перше весняне підживлення дасть черешні захист від хвороб і шкідників. Друге осіннє - допоможе дереву впоратися з морозами та набратися сил для нового сезону.

Чим підгодувати черешню

На запитання, якими добривами робити підголівлі черешні, немає однозначної відповіді. Оскільки, по-перше, підгодівля залежить від кліматичної зони, в якій росте дерево. А, по-друге, від сорту черешні та ґрунту.

Наприклад, сірі лісові ґрунти, які здебільшого розташовуються в лісостеповій зоні, утворюються в умовах теплішого і сухішого клімату. Чорноземи більшою мірою представлені в степовій зоні.

Каштанові ґрунти розміщуються південніше чорноземних, на сухих степових територіях.

Полотні ґрунти утворюються внаслідок надмірного зволоження. Бурі лісові ґрунти трапляються в Карпатських і в Кримських гірських регіонах.

"Тому кожен із вас, хто має у своєму саду чи на ділянці черешню, має самостійно визначити, якими ж добривами потрібно її підгодовувати", - сказав Дмитро.

Також садівник опублікував таблицю, яка допоможе визначити, яких елементів не вистачає вашій рослині.

Чим підгодувати черешню
Чим підгодувати черешню

Коли підгодовувати черешню

Попри те, що існує стільки складнощів, які змушують кожного власника черешні по-різному використовувати добрива, існують кілька загальних правил внесення підгодівлі.

Активний період додавання в ґрунт мікроелементів припадає на осінь, коли дерева відчувають дефіцит фосфору та калію.

Також підголівлі потрібно вносити навесні - в період початку руху соку по стовбурах і гілках, коли набухають бруньки.

У весняний період підгодовують землю двічі: коли починається пробудження рослини і через три тижні перед початком активного цвітіння.

У період масового розпускання бутонів варто внести компост, гній або магазинну органічну суміш для плодових дерев.

У червні-липні черешню підживлюють ще 2-3 рази з інтервалом від трьох тижнів. Вносять також органіку.

Youtube-канал Молодий садівник

Youtube-канал Молодий садівник має 25 тисяч підписників і присвячений правильному догляду за садом і городом. Його автор - садівник на ім'я Дмитро.

На каналі ви знайдете таку інформацію:

  • як правильно і чим підгодовувати городні культури;
  • як правильно обрізати дерева в саду;
  • як правильно і чим підгодовувати дерева;
  • якою хімією та біопрепаратами потрібно обробляти рослини від комах та інших паразитів.

Дуже популярним добривом є курячий послід. Доступність цього добрива ніяк не применшує його цінних поживних якостей. Цей вид гною містить азот, кальцій, калій, магній і фосфор - концентрація цих речовин у 3-4 рази вища, ніж у гної інших тварин.

До переваг курячого посліду слід віднести і те, що він не токсичний, підвищує стійкість культур до хвороб і несприятливих зовнішніх чинників. Крім того, абсолютно екологічний та обходиться набагато дешевше, ніж мінеральне добриво.

Важливий плюс курячого посліду в тому, що він має пролонговану дію, оскільки корисні речовини вивільняються повільно. Таким чином, це підживлення продовжує живити ґрунт і через 2-3 роки після внесення.

Важливо! З курячим послідом необхідно суворо дотримуватися пропорцій, щоб не пошкодити коріння.

Азотне добриво можна внести з початку весни до середини літа.

До мікроелементів, які краще вносити у весняний період, належать: сечовина, аміачна селітра, калійна сіль, суперфосфат. Кількість і періодичність підгодівлі залежать від віку дерева і типу ґрунту.

Під час осіннього підживлення плодовим деревам припаде до смаку перегній. Його вносять у ґрунт під черешню на глибину 12-15 см.

Черешня до 8 років потребує близько 30 кг перегною. Більш дорослі рослини - близько 50 кг цього органічного добрива.

Дивіться відео - Якими добривами і коли робити підгодівлю черешні:

Раніше Главред писав, що в липні дачники розкидають апельсинові шкурки по саду, щоб відлякати тварину, яку дехто вважає шкідником. Детальніше про те, кого можна вигнати з саду за допомогою цитрусових, читайте в матеріалі: Тільки не в сміття: для чого хитрі дачники розкидають по саду шкірку з апельсина.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти