StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чому в Фінляндії не використовують губки для миття посуду: що беруть натомість

2 вересня 2024, 10:55
17481
Губки не тільки шкідливі для довкілля, але й є розсадником бактерій та грибків через їхню пористу текстуру, яка затримує вологу.
Чому в Фінляндії не використовують губки для миття посуду: що беруть натомість
Що в Фінляндії використовують замість губок для миття посуду - несподівана альтернатива / Колаж: Главред, фото: pixabay.com

У багатьох європейських країнах, зокрема у Фінляндії, почали відмовлятися від використання губок для миття посуду. Це пов'язано з тим, що губки важко утилізувати, а в природі вони розкладаються близько півстоліття.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про цікаві звичаї та закони різних країн Європи та світу, рекомендуємо наш матеріал: Штраф до 20 тисяч євро: чому в Німеччині не можна збирати гриби в лісі.

Пориста текстура губок створює сприятливе середовище для розвитку бактерій і грибків. За даними норвезьких дослідників, кухонні губки містять більше бактерій, ніж кухонні щітки, які є більш гігієнічними для миття посуду, пише CNN.

відео дня

"Сальмонела та інші бактерії ростуть і виживають краще в губках, ніж у щітках. Причина в тому, що губки при щоденному використанні ніколи не висихають", - сказав науковий співробітник норвезького дослідницького інституту харчових продуктів Nofima Тронд Мьоретро.

У Фінляндії замість губок широко використовують спеціальні щітки для миття посуду, які називаються "astiaharja". Ці щітки більш екологічні та гігієнічні. Вони не тільки ефективно чистять посуд, але й легші в утилізації. Деякі фінські домогосподарства використовують вдосконалені версії щіток, які мають шланг для подачі мийного засобу та ємність для гелю.

Фахівці підкреслюють, що губки є розсадником бактерій та грибків через їхню пористу текстуру, яка затримує вологу. Дослідження показали, що навіть спроби знезаражування губок не дають відмінного результату. Наприклад, миття в посудомийній машині знищує до 57% бактерій, кип'ятіння – до 47%, а прання в пральній машині – до 43%. Водночас мікрохвильова піч майже не знищує бактерії.

"В одній губці може міститися більша кількість бактерій, ніж людей на Землі", - сказав автор дослідження, опублікованого в Journal of Applied Microbiology Мьоретро.

Використання щіток, як показує практика, є оптимальним рішенням, оскільки вони краще висихають між використаннями і зменшують ризик накопичення бактерій. В ідеалі, для максимального очищення посуду рекомендується використовувати посудомийну машину.

Універсальний засіб для чищення
Універсальний засіб для чищення / Інфографіка: Главред

Що відомо про CNN?

CNN — одна з провідних телерадіокомпаній світу. Була заснована у 1980 р. Тедом Тернером виключно як телевізійне агентство новин. Зараз розташована у м. Атланта, штат Джорджія, США. CNN першою почала цілодобове мовлення у 25-ту річницю свого заснування, 1 червня 2005 року, пише Вікіпедія.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти