StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чому не можна казати "кольцо": як правильно називати цю прикрасу

8 листопада 2023, 06:25оновлено 11 листопада 2023, 15:50
Є три правильні варіанти назви цього предмета, які варто використовувати замість суржикового слова, яке утворилося від неправильного перекладу.
Украинский язык, кольцо
Чому не можна казати "кольцо"/ колаж: Главред, фото: unsplash.com

Коли ми говоримо про прикраси, які одягаємо на пальці рук, нерідко може ненароком "проскочити" слово "кольцо". Або ж багато хто з нас міг чути це слово у розмові зі своїми знайомими. Але насправді такого слова варто уникати, адже це суржик.

Якщо вас цікавить вивчення української мови, радимо прочитати наступний матеріал: Чому неправильно казати "часи": є лише один правильний варіант

Слово "кольцо" утворилося від прямого перекладу з російської мови, де саме так називається прикраса, яка одягається на палець. Але в українській мові такого слова немає, і його потрібно заміняти милозвучними українськими відповідниками.

відео дня

Згідно зі словником "українського" суржика "Антисуржик", замість слова "кольцо" потрібно використовувати "перстень".

В Академічному тлумачному словнику української мови (СУМ) подається таке пояснення слова перстень: "кільце з дорогого металу (золота, срібла і т. ін.), часто оздоблене каменем, що його носять на пальці як прикрасу: каблучка, обручка", а також "шлюбна обручка".

Як зазначається у словнику синонімів, крім слова "перстень" можна використовувати також слова "обручка" (якщо йдеться про прикрасу, яка одягається на палець під час одруження), "кільце" і "каблучка".

Раніше ми розповідали, чому не можна казати "картошка". Нерідко суржик так міцно закріплюється у мові, що його вживання навіть не викликає підозр.

Також ми раніше розповідали, чому слово "співпадіння" неправильне. Нерідко ми можемо навіть не здогадуватися, що використані нами слова насправді суржик.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти