StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чому неправильно казати "часи": є лише один правильний варіант

11 листопада 2023, 13:34оновлено 15 листопада 2023, 12:58
Нерідко у розмовах з іншими людьми можна почути, що використовується неправильна назва цього предмета.
Украинский язык, часы
Чому неправильно казати "часи"/ колаж: Главред, фото: unsplash.com

Цей предмет незамінний у кожного вдома, і без нього ніхто не міг би обійтися, адже він дозволяє стежити за часом й дізнаватися, котра зараз година. Але у розмовах з іншими людьми нерідко можна почути неправильний варіант назви цього предмета – "часи".

Якщо вас цікавить вивчення української мови, радимо прочитати наступний матеріал: Чому неправильно казати "стульчик" і "стуло": який єдиний правильний варіант слова

Хоч цей пристрій відслідковує час, в українській мові "часами" називати його неправильно. Це слово є суржиком, воно утворилося від прямого перекладу з російської мови, де саме так називається прилад, який відстежує час.

відео дня

Як зазначається у Словнику українського суржику "Антисуржик", замість слова "часи" потрібно казати "годинник".

Така назва також подається в Академічному тлумачному словнику української мови (СУМ). Там зазначається, що "годинник – це прилад для вимірювання часу протягом доби".

Тому правильно буде казати: "Скільки коштує той годинник?", "Котру годину зараз показує ваш годинник?", "Мені подобається саме той годинник зі шкіряним ремінцем" тощо.

Раніше ми розповідали, чому не можна казати "шкаф". Деякі суржикові слова ще не хочуть "здавати позиції" в українській мові. Тому нам усім разом потрібно докласти зусиль, щоб викорінити таке мовне сміття.

Також раніше ми розповідали, чому не можна казати "кольцо". Є три правильні варіанти назви цього предмета, які варто використовувати замість суржикового слова, яке утворилося від неправильного перекладу.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти