В Україні ввели нові спеціальні пенсії: хто має право на 5 тисяч грн на місяць

30 травня 2023, 09:04
В Україні остаточно запровадили спецпенсії за особливі заслуги особам, які мають статус борців за незалежність у XX столітті.
Старий, гривні
Старий, гривні / колаж Главред, фото УНІАН

В Україні вводяться спеціальні пенсії за особливі заслуги тим людям, які мають статус борців за незалежність країни в XX столітті. Відповідні зміни передбачені законопроєктом №8032.

Повідомляється, що розмір пенсії встановлено на рівні двох прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність. У 2023 році цей показник становить 5016 грн.

Документ були прийнятий у другому читанні і в цілому депутатами Верховної Ради 29 травня. Передбачається, що виплата буде підвищуватися щороку.

Статус одержувачів вищевказаної пенсії регулюється законами:

"Про правовий статус і вшанування пам'яті борців за незалежність України в XX столітті", який був прийнятий ще в 2015-му;

"Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років – тут йдеться про тих, хто зазнав репресій з політичних чи релігійних мотивів у формі позбавлення волі або примусового безпідставного поміщення здорової людини до психлікарні.

Всі відповідні особи зобов'язані бути реабілітовані в установленому законом порядку, йдеться в офіційних документах.

"Документ передбачає встановлення пенсій за особливі заслуги реабілітованим борцям за незалежність України в ХХ столітті, які за часів СРСР були позбавлені волі", – говорив нардеп Володимир В'ятрович (фракція "Євросолідарність").

Дивіться відео інтерв'ю міністра соціальної політики Оксани Жолнович з приводу пенсій під час війни:

Нагадаємо, як раніше повідомляв Главред, частина громадянок України може вийти на пенсію в 50 років (якщо у них є як мінімум 15 років трудового стажу). За словами чиновників, мова йде про матерів, які виховують кількох важко хворих дітей віком до шести років (яким не встановлена інвалідність).

Раніше представники Пенсійного фонду розповіли, що після досягнення пенсійного віку пенсія українцям призначається навіть у тому випадку, якщо люди були змушені покинути Україну через російсько-українську війну.

Вас можуть зацікавити такі новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти