Скільки коштів знадобиться Україні на відновлення: у МВФ оцінили збиток

5 березня 2022, 20:46
На думку МВФ, фіскальна політика повинна буде підтримувати найбільш вразливі домогосподарства.
війська України, танк
Війська України / Reuters

Україна зіткнеться зі значними витратами на відновлення і реконструкцію інфраструктури, зруйнованої під час війни.

Як йдеться в пресрелізі Міжнародного валютного фонду, крім людських жертв, економічний збиток для України вже значний.

"Морські порти і аеропорти закриті і пошкоджені, зруйновані багато доріг і мостів. Хоча дуже складно оцінити потреби у фінансуванні саме на цьому етапі, вже ясно, що Україна зіткнеться зі значними витратами на відновлення і реконструкцію", – йдеться в повідомленні.

У Фонді нагадали, що Україна вже запросила екстрене фінансування в розмірі 1,4 мільярда доларів.

МВФ передасть це прохання на розгляд Виконавчої Ради вже наступного тижня.

"Ситуація в Україні залишається вкрай нестабільною, а перспективи невизначеними. Економічні наслідки вже дуже серйозні. Ціни на енергоносії та сировинні товари, включаючи пшеницю та інші зернові, різко зросли, що посилило інфляційний тиск через збої в ланцюжку поставок і відновлення після пандемії Covid-19",-йдеться в повідомленні.

На думку МВФ, фіскальна політика повинна буде підтримувати найбільш вразливі домогосподарства, щоб допомогти компенсувати зростання вартості життя.

"Ця криза призведе до складних політичних компромісів, ще більше ускладнивши політичний ландшафт", – вважають у Фонді.

Санкції щодо Росії

"У разі ескалації конфлікту економічний збиток буде ще більш руйнівним. Санкції щодо Росії також матимуть істотний вплив на світову економіку і фінансові ринки зі значними наслідками для інших країн", – заявили в МВФ.

читайте такожВночі на Ірпінь здійснили авіаналіт-зруйновано приватний сектор

Як повідомляв Главред, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав світ відключити Росію від SWIFT у перший же день початку широкомасштабного російського вторгнення в Україну - 24 лютого. Він підкреслив: "всі, хто зараз сумнівається, чи треба відключати Росію від SWIFT, повинні розуміти, що кров невинних українських чоловіків, жінок і дітей буде і на їхніх руках".

Після цього спочатку погодилися відключити країну-агресора від SWIFT Великобританія. Після цього відключення Росії від SWIFT підтримали Франція, Кіпр, Угорщина. Останньою країною, яка підтримала відключення Росії від товариства всесвітніх міжбанківських фінансових телекомунікацій, стала Німеччина.

Як повідомив представник топ-менеджменту Центробанку єврозони, відключення міжнародної онлайн-системи SWIFT може статися буквально в найближчі дні.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти