Право на знижку на оплату комуналки: хто має право і скільки "відмінусується" з квитанцій

22 серпня 2023, 10:29
В Україні ряд пільгових категорій населення має право на знижку на оплату комуналки в розмірі від 25% до 100%.
Комуналка
Частина українців мають право на знижку по оплаті комуналки / Колаж фото УНІАН

В Україні деякі категорії населення має право на знижку на оплату комунальних послуг у розмірі від 25% до 100%. Знижка надається тільки в межах нормативу споживання, при цьому в деяких випадках на неї мають право тільки ті сім'ї, де дохід на одного члена становить не перевищує 3760 грн.

Як повідомляє портал "Газправда", закон України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" встановлює різний відсоток знижки на комунальні послуги залежно від присвоєної пільгової категорії.

Наприклад:

відео дня
  • Учасник бойових дій - 75% знижки;
  • Учасник війни - 50%;
  • Особа з інвалідністю, отриманою внаслідок війни - 100%;
  • Член сім'ї загиблого (померлого) ветерана війни, захисників і захисниць України - 50%;
  • Особа з особливими заслугами перед Батьківщиною - 100%;
  • Батьки померлого з особливими заслугами - 100%;
  • Вдова (Вдівець) особи з особливими нагородами – 100%.

Як кажуть чиновники, деякі пільги надаються за умови, що середньомісячний сукупний дохід сім'ї в розрахунку на одну людину за попередні шість місяців не перевищує величину доходу, яке дає право на податкову соцпільгу. Наприклад, в нинішньому році середньомісячний сукупний дохід сім'ї пільговика в розрахунку на одну людину за попередні півроку не повинен перевищувати 3760 грн.

Як кажуть чиновники Пенсійного фонду (а саме вони призначають пільги), стовідсоткову знижку можуть оформити такі українці:

  • ті, хто має особливі заслуги перед Батьківщиною;
  • пенсіонерам, які раніше працювали педагогічними, медичними та фармацевтичними працівниками, фахівцями із захисту рослин, працівниками бібліотек у селах та СМТ;
  • особи, які проживали сільській місцевості та селищах міського типу, які раніше працювали в музеях, державних і комунальних закладах культури, а також у навчальних закладах сфери культури.

Комуналка для українців

Нагадаємо, що в Україні скасували підвищення тарифів на воду. Національна комісія з енергетики та комунальних послуг скасувала свої рішення про підвищення тарифів.

Українці можуть платити за світло вдвічі менше. Українці можуть в два рази скоротити суми в платіжках за електроенергію - для цього необхідно встановити двозонний лічильник.

Хто з українців має право отримати знижку на газ. Клієнти державної компанії "Нафтогаз України" мають можливість отримати знижку на "блакитне паливо" в розмірі 1%.

Українцям підвищать тарифи на електрику і перерахують субсидії. Через підвищення тарифів на електрику в Україні внесли зміну на процес оформлення субсидій. Тепер можна оформити виплати в один клік і потрібно мінімум документів.

Більше цікавих новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти