Зустріч двох диктаторів: про що говорили Кім Чен Ин та Путін і як це вплине на війну

13 вересня 2023, 19:42оновлено 14 вересня 2023, 10:52
Російсько-українська війна виснажує не тільки українські запаси зброї, а й російські. Однак, на відміну від РФ, Київ має "донорів", які здатні забезпечити ЗСУ усім необхідним без зайвих розмов. Тоді як ізольованій країні-агресорці доводиться шукати "друзів" у вкрай вузькому колі автократій.
Зустріч двох диктаторів: про що говорили Кім Чен Ин та Путін і як це вплине на війну
Кім Чен Ин зустрівся з Путіним в Росії / Колаж Главреда. Фото: North Korea's Korean Central News, Міноборони РФ, скріншот відео

Ізольованому російському диктатору Володимиру Путіну сьогодні залишається хіба що приймати таких же маргіналів у себе вдома (пам'ятаємо, що навіть на саміт G20 Москва відправила главу МЗС Сергія Лаврова). З північнокорейським "лідером" Кім Чен Ином Кремль "на зв'язку" з перших днів повномасштабного вторгнення. Той же не приховував симпатій щодо агресії росіян і навіть намагався наслідувати її у міжнародній політиці.

відео дня

З одного боку, "колаборація" двох терористичних держав, які врешті знайшли спільну мову в антизахідній риториці та погрозах сусіднім країнам, вже нікого не дивує. Зрештою, так було й з поглибленням співпраці росіян з Іраном, "плодом" якої стали поставки дронів-камікадзе "Shahed". З іншого боку, викликає питання сама поїздка Кім Чен Ина у Владивосток і таке "публічне" висвітлення того, що, за логікою країни, яка веде агресивну війну, мало би ухвалюватися "за зачиненими дверима". Втім, атмосферу "недомовленостей" і "таємниці" російська влада все ж зберегла.

КНДР давно допомагає режиму Путіна

Було лише питанням часу вихід співпраці КНДР і Росії у публічну площину. Адже ще у листопаді США повідомляли, що Пхеньян забезпечував російських окупантів артснарядами.

Тоді ж зі ЗМІ стало відомо, що у КНДР почали шити зимову форму для російських військових. Цим, за словами джерел Radio Free Asia, займалася низка фабрик. Матеріали для них постачала Росія.

При цьому КНДР намагалась приховати реальне місце призначення поставок зброї та створити враження, що вона призначається для країн Близького Сходу чи Північної Африки.

На тлі приїзду Кім Чен Ина в США 12 вересня США зробили заяву, попередивши Пхеньян про нові санкції у разі чергової передачі зброї для Москви.

Приїзд Кім Чен Ина до РФ як "політичний демарш" Китаю

Кім Чен Ин, як належить справжньому диктатору, з'явився у Владивостоці ефектно - у бронепоїзді, під супровід російських "ряжених" офіцерів. "Шановному товаришу" навіть постелили червону доріжку та встановили дерев'яні сходи. Як то кажуть - "диявол у деталях".

Дивіться, як Кім Чен Ина зустрічали в Росії:

Зустріч двох диктаторів: про що говорили Кім Чен Ин та Путін і як це вплине на війну
/ Скриншот

Вже наступного дня, під час зустрічі з Путіним, Кім Чен Ин зробив різку заяву про Україну, цим остаточно означивши свою політичну й військову підтримку Росії. У ній північнокорейський диктатор також побажав окупантам "перемоги".

Натомість російський президент Володимир Путін, обговорюючи результати переговорів, заявив, що "побачив перспективи військо-технічного співробітництва з КНДР". Однак, що очевидно, розповідав про все "обтічно".

"Відбувся дуже відвертий обмін думками про ситуацію у регіоні, за двосторонніми відносинами... Лідер КНДР проявляє великий інтерес до ракетної техніки. Вони і космос намагаються розвивати. У нас компетенції хороші. Покажемо новий космодром", - цитує Путіна російське агентство "Интерфакс".

Своєю чергою, речник Путіна Дмитро Пєсков додав, що північні корейці "серйозно зацікавлені у реанімуванні співробітництва" з Росією.

Крім чотиригодинної зустрічі на космодромі "Восточний", обидва диктатори також мали розмову "тет-а-тет".

Військовий експерт Олег Жданов в ексклюзивному коментарі для Главреда відзначив інший момент. Він назвав візит Кім Чен Ина до Росії "політичним демаршем Китаю".

"Візит Кім Чен Ина до Росії - це певним чином політичний демарш Китаю щодо Сполучених Штатів Америки. Це великі геополітичні торги. Що виторговує Китай, сказати складно - про це нехай ворожать політологи. На мій погляд, Китай виторговує у США преференції для себе, "демонструючи свою готовність підтримати Росію у війні проти України і не дати росіянам програти". Умовно кажучи, позиція Пекіна така - або Штати нам поступаються, або ми даємо Росії необхідну зброю", - пояснив Жданов.

Яку зброю КНДР може передати Росії і як Москва збирається "платити"

Як писав Financial Times, йдеться про поставки не тільки артснарядів, а й балістичних ракет малого радіусу дії. Агентство Reuters зауважувало з посиланням на дані Білого дому, що РФ хоче закупити у Північної Кореї "буквально мільйони" снарядів і ракет.

Олег Жданов у коментарі Главреду уточнив, що, наймовірніше, на переговорах порушувалося питання постачання снарядів для ствольної та реактивної артилерії, а також постачання "Градів", на які полює й Україна.

Стверджувалося, що Пхеньян має великий запас боєприпасів, сумісних зі зброєю радянських часів. Натомість РФ пообіцяла "відплатити" нафтою, зерном, іншою військовою технікою і "твердою" валютою.

Жданов припустив, що Росія проситиме у КНДР "щонайменше 3 мільйони снарядів" і "кілька сотень стволів разом з боєприпасами", оскільки потужностей власного ВПК, щоб покрити потреби армії, у агресора не вистачає.

Однак боєприпаси з КНДР викликають підозри після обстрілу КНДР острова Енпхен, коли північнокорейська армія випустила близько 170 снарядів. Згідно зі звітом Вашингтонського проекту 38 North, понад половина цих снарядів впала у воду навколо острова, а близько 20% з них не вибухнули.

Як зброя Північної Кореї вплине на хід війни в Україні

В Україні щодо можливих збільшень поставок зброї Північної Кореї для Росії реагують, в цілому, стримано. Зокрема, представник ГУР Андрій Юсовзауважив, що "катастрофи з цього робити не варто". Хоча і визнав, що для фронту це "погані новини".

Північнокорейська зброя, за словами Юсова, допоможе загарбникам протриматися в обороні ще якийсь час.

"Такі запити з боку Росії існують. Будь-яка поставка для агресора озброєння з боку - це погані новини для передової і лінії фронту. Говорити, що це кардинально змінить ситуацію на лінії фронту? Ні, це не можна говорити. Чи допоможе окупантам це продовжити оборонні операції? Так, безумовно", - висловився представник ГУР.

Андрій Юсов також припускає, що рішення КНДР щодо Росії може підштовхнути Захід посилити допомогу ЗСУ.

Цієї ж думки і представник Республіканської партії США Борис Пінкус. Втім, американець уточнює, що йдеться насамперед про схвалення американським президентом Джо Байденом передачі Україні ATACMS, що гальмувалося Вашингтоном через страх "ескалації" війни.

Військовий експерт Олег Жданов, своєю чергою, констатував, що це ускладнить завдання ЗСУ щодо розгрому російської армії.

"Усі наші зусилля будуть зведені до нуля, оскільки знову активізується російська артилерія, і ми знову займатимемося питаннями контрбатарейної боротьби замість розгрому піхоти. Скажімо так, це дуже ускладнить нам завдання з розгрому російської армії. Якщо зараз противник рятуватиметься силами, що є в наявності", і будуть проводити при цьому нову хвилю мобілізації в РФ, то в грудні-січні ми отримаємо нову російську армію, яка добре оснащена, чисельністю 400-700 тисяч осіб", - сказав він у коментарі Главреду.

Матеріал підготували: Яна Ставська, Надія Майна

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти