Виплати переселенцям, індексація пенсій, курс валют: що змінюється з 1 березня

28 лютого 2024, 09:06оновлено 29 лютого, 08:57
В Україні з самого початку весни зміняться правила виплат внутрішньо переміщеним особам, а також відбудеться індексація пенсій.
З 1 березня
Що змінюється в Україні з 1 березня / колаж "Главред"

Як індексуватимуть пенсії з 1 березня

24 лютого 2024 року заступник міністра соцполітики Дар'я Марчак заявила про те, що в Україні з 1 березня року пенсії будуть проіндексовані на 8% (а не на 13% ‒ така інформація активно циркулювала в ЗМІ). Як каже чиновниця, такий розмір надбавки порахований за формулою і враховує рівень інфляції торік.

"Індексація на 8% розрахована за формулою, передбаченою законодавством. У формулі розрахунку розміру інфляції є показник інфляції за минулий рік. Інфляція була в розмірі всього 5,1%, тому і розмір індексації вийшов ось таким", – розповіла Марчак.

Хто така Дарія Марчак?

Перший заступник Міністра соціальної політики України, повідомляється на сайті відомства.
Народилася 9 липня 1984 року.

відео дня

У 2006 році закінчила Київський національний університет імені Тараса Шевченка та здобула кваліфікацію магістр історії.

З 2012 по 2013 рік - редактор сайту forbes.ua.

З січня 2015 по травень 2016 року – радник Міністра фінансів Н. Яресько з питань комунікацій; керівник комунікацій Міністерства фінансів.

У 2016 – 2017 році - директор з комунікацій та зв’язків з органами державної влади Українського державного підприємства поштового зв’язку „Укрпошта".

2017-2019 року – радник Міністра КМУ О. Саєнка з реформи державного управління. Також, впродовж 2018 року – експерт проекту „Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні" (EU4PAR).

З березня 2018 по серпень 2019 року – консультант Світового Банку по адвокації земельної реформи в Україні.

З 2019 по 2022 рік - перший заступник директора Державного підприємства „Прозорро. Продажі"; а також керівник Центру аналізу публічних фінансів Київської школи економіки (на громадських засадах).

26 липня 2022 року призначена на посаду першого заступника Міністра соціальної політики України.

Як розповів в ексклюзивному коментарі "Главреду" кандидат економічних наук (незалежний експерт ) Александр Хмелевський, індексація буде проведена не самих пенсій, а заробітних плат, заробітні плати на основі яких здійснюється розрахунок пенсій.

"З 1 березня пенсії будуть проіндексовані на 8 %. Точніше не самі пенсії, а заробітні плати на основі яких здійснюється розрахунок пенсій. Тому пенсії зростуть в середньому не більше ніж на 6%, або на 322 грн. Мінімальна сума підвищення встановлена на рівні 100 грн, максимальна 1500 грн. Раніше Кабмін планував проіндексувати зарплати, з яких розраховуються пенсії на 13%, але вирішив, що інфляція в 2023 році склала лише 5,1%, а середня зарплата зросла на 7%, тому 8% індексації буде цілком достатньо. Іншою причиною нижчої індексації є дефіцит Пенсійного фонду та держбюджету. На індексацію може розраховувати переважна більшість пенсіонерів - понад 10,2 млн з 10,5 млн осіб. У тому числі 9,5 млн цивільних пенсіонерів, 600 тисяч пенсіонерів силових структур і 100 тисяч чорнобильців", ‒ сказав він.

Як каже Хмелевський, ще через місяць, з 1 квітня, працюючих пенсіонерів чекає індексація пенсій.

"З 1 квітня планується індексація пенсій працюючих пенсіонерів, відповідно до збільшення їх страхового стажу. Також з 1 квітня, у зв'язку зі збільшенням мінімальної зарплати, мають зрости пенсії, які прив'язані до розміру мінімальної зарплати. Такі пенсії зростуть з 2840 грн до 3200 грн", ‒ сказав він.

Переселенець

Як зміниться ситуація з виплатами переселенцям з 1 березня

26 січня 2024 року КМУ прийняв постанову № 94 "Деякі питання соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб та інших вразливих категорій осіб". Постанова набула чинності 1 лютого, а норми, що стосуються продовження допомоги на проживання (так званих "переселенські") набудуть чинності 1 березня.

Як розповіла Наталія Юрлова - юрист громадської організації " Донбас ЅОЅ "в коментарі"Главреду",

З 1 березня автоматично будуть продовжені виплати наступним категоріям ВПО (незалежно від дати переміщення):

  • Пенсіонерам, якщо станом на 1 січня 2024 року розмір пенсії не перевищує 9 444 грн (чотири прожиткових мінімуми для осіб, які втратили працездатність). Наприклад-пенсія чоловіка 12 тисяч грн, пенсія дружини 5 тисяч грн. Дружині продовжать автоматично, чоловік не має права на продовження, якщо не підпадає під інші критерії;
  • Людям з інвалідністю I або II групи (незалежно від розміру доходу);
  • Дитині з інвалідністю віком до 18 років, дитині, яка хвора на тяжкі перинатальні ураження нервової системи та інші хвороби;
  • Дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа віком до 23 років, зокрема таким, які перебувають у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях, а також батькам вихователям та прийомним батькам.

Як розповів в коментарю Главреду керівник ГО "дискусійно-аналітичний клуб "Україна і світ" Олександр Явтушенко, всім вищевказаним категоріям осіб не треба додатково подавати ніяких додаткових заяв або звернень. Якщо ж особа належить до однієї з цих категорій, але виплати припинилися, необхідно в центр надання адміністративних послуг.

Як каже Юрлова, у разі якщо особі не була продовжена виплата допомоги автоматично, але вона належить до вищевказаних категорій осіб, їй може бути призначена допомога за заявою. Наприклад, станом на 1 березня особа не є особою з інвалідністю I або II групи, проте пізніше така інвалідність буде встановлена. Після встановлення інвалідності особа має право звернутися із заявою про надання допомоги ще на шість місяців.

На цей момент, законодавчо врегульовано продовження виплат тільки на саме на цей термін, чи будуть продовжені виплати цим категоріям громадян влітку поки незрозуміло, підсумувала експертка.

Як каже Явтушенко, заяву до Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП) або органів соціального захисту населення потрібно подавати нижченаведеним категоріям ВПО:

  • малолітні діти, які прибули без супроводу законного представника за заявою особи, яка перебуває в сімейних, родинних відносинах, за наявності документа, що підтверджує сімейні, родинні зв'язки особи з дитиною, виданого службою у справах дітей за місцем звернення, або особи, яку батьки або інші законні представники уповноважили супроводжувати дитину, що підтверджується письмовою заявою одного із законних представників, завіреним органом опіки та піклування, або особи, в сім'ю якої тимчасово влаштована дитина, яка залишилася без батьківського;
  • вагітні жінки після 30-го тижня вагітності (27 - го тижня вагітності-для жінок, ВІДНЕСЕНИХ ДО I-IV категорій осіб, які постраждали від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС), що підтверджується інформацією про номер запису в реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я про сформований медичний висновок про тимчасову непрацездатність категорії "вагітність і пологи" або довідкою лікувально-профілактичного закладу встановленого зразка;
  • особам, які втратили працездатність, але не мають права на пенсійну виплату та / або отримують державну соціальну допомогу (крім осіб з інвалідністю I та II групи), якщо середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача в такій сім'ї протягом тримісячного періоду не перевищує 9444 грн;
  • особам, які здійснюють догляд за особами з інвалідністю I групи та / або дитиною з інвалідністю до 18 років та/або особою з інвалідністю I або II групи внаслідок психічного розладу та/або за особою, яка досягла 80-річного віку та / або за дитиною, хворою на тяжкі захворювання;
  • особам, які стоять на обліку в центрі зайнятості та у яких є діти, які навчаються в навчальних закладах, у т. ч. вищих навчальних закладах;
  • офіційно працевлаштовані особи, які мають дітей віком до 14 років і відвідують школу.

Як вважає Юрлова, найуразливішим категоріям населення в Україні грошова допомога надаватиметься ‒ незважаючи на бюджетний дефіцит.

"Звичайно, скорочення виплат ВПО пов'язане зі скороченням бюджетних коштів. Але важливо відзначити, що найбільш вразливим категоріям осіб допомога буде надаватися. Якщо сім'я не матиме права на допомогу на проживання ВПО, може звернутися за допомогою по малозабезпеченості. Крім того, важливо розуміти, що найбільшою потребою ВПО є житло. Тому доцільно створювати програму для перекриття оренди (хоча б частини орендної плати) для осіб, вимушених покинути своє місце проживання у зв'язку з бойовими діями або тимчасовою окупацією", ‒ сказала вона.

Олександр Хмелевський, навпаки, вважає, що державі має сенс зосередитися на створенні робочих місць ‒ для всіх українців.

"Розмір виплат дуже мізерний і прожити на них неможливо, тому всі переселенці, хто мав таку можливість, знайшли роботу. Разом з тим в Україні є тотальне безробіття, близько 50% працездатного населення не має роботи. Знайти роботу не можуть місцеві жителі ‒ не кажучи вже про переселенців. Немає провини переселенців у тому, що вони не знайшли собі роботу, причиною цього є відсутність робочих місць. Тому влада повинна зосередитися на створенні робочих місць, а не відмовляти людям в соціальних виплатах прирікаючи їх на злидні і страждання", ‒ вважає він.

Долар

Чого чекати від курсу долара з 1 березня

Як вважає ОлександрХмелевський обсяги фінансування ЄС скоротяться в порівнянні з 2023 р. Все це буде призводити до скорочення валютних резервів НБУ і посилювати девальвацію

"Хоча розмір валютних резервів цілком достатній для підтримки стабільного курсу гривні, проте в умовах скорочення іноземного фінансування, Нацбанку доведеться йти на помірну девальвацію. У лютому курс долара на міжбанківському ринку вже досяг 38,62 грн Наступною метою є курс 39,0 грн за долар, яка буде досягнута в найближчі 2-3 тижні. У березні валютний курс на міжбанківському валютному ринку коливатиметься в межах 38,0-39,5 грн за долар. По євро курс коливатиметься на рівні 41,0 - 43,0 грн", - сказав він.

Як говорить експерт, незважаючи на цілком достатні валютні резерви (38,5 млрд) Нацбанку все одно доведеться йти на помірну девальвацію.

"Протягом січня 2024 валютні резерви НБУ знизилися майже на 2 млрд доларів і склали станом на 1 лютого 38,5 млрд хоча розмір валютних резервів цілком достатній для підтримки стабільного курсу гривні, проте в умовах скорочення іноземного фінансування, Нацбанку доведеться йти на помірну девальвацію. У лютому курс долара на міжбанківському ринку вже досяг 38,62 грн. Наступною метою є курс 39,0 грн за долар, яка буде досягнута в найближчі 2-3 тижні. У березні валютний курс на міжбанківському валютному ринку коливатиметься в межах 38,0-39,5 грн за долар. По євро курс коливатиметься на рівні 41,0 - 43,0 грн", - сказав він.

Вас можуть зацікавити такі матеріали:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти