Чи чекати стрибків курсу валют: аналітики дали прогноз

9 грудня 2023, 18:14
Національний банк України може поступово збільшити амплітуду курсових коливань і роль обмінного курсу, кажуть чиновники.
Курс валют, курс долара, курс євро
Чиновники вважають, що НБУ може поступово збільшити амплітуду коливань курсових / колаж Главред, фото УНІАН, Апостроф

Поки важко спрогнозувати, чи сильно коливатиметься курс долара в найближчій перспективі. Про це заявив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук, повідомляє 24 канал.

"У фокусі уваги залишатиметься курсова стійкість, яка повинна узгоджуватися зі збереженням під контролем інфляційних очікувань і приведенням інфляції до 5% мети НБУ в середньостроковій перспективі", — сказав Ніколайчук.

Чиновник вважає, що НБУ може поступово збільшити амплітуду курсових коливань і роль обмінного курсу, щоб адаптувати економіку до можливих потрясінь.

відео дня

А загальний обсяг валютних інтервенцій, на думку Ніколайчука, залежить від макроекономічного розвитку, темпів інфляції, стану платіжного балансу і динаміки міжнародних резервів.

У свою чергу, директор департаменту казначейських операцій "Юнекс Банку" Ганна Золотько заявила, що в грудні готівковий і безготівковий курс валют по відношенню до гривні будуть поступово зближуватися. Це і дасть можливість використовувати кошти котирування на міжбанку, які будуть обмежено коливатися в поточному діапазоні.

"На мою думку, протягом наступних семи днів вартість американського долара в готівковому сегменті буде коливатися в діапазоні 37,1 - 37,5 гривень за долар", - підсумувала Золотько.

Яким буде курс валют

Незважаючи на зниження курсу долара протягом останнього місяця, ймовірне його подальше зростання. Визначальними факторами будуть попит і пропозиція, які будуть формувати ринкову ситуацію в наступні 1-2 місяці.

Крім цього, Міністерство фінансів України прогнозує коливання курсу долара до кінця наступного року в межах від 36,6 гривень до 40-41 гривень за один долар. Аналітики розглядають три основні сценарії динаміки національної валюти до кінця 2024 року. Прогнозуючи найбільш ймовірний варіант розвитку подій, експерти вказують на можливість помірної девальвації національної валюти. Це означає, що вартість гривні в порівнянні з іншими валютами може трошки зменшитися, але цей процес буде в межах прийнятного діапазону.

До того Міністерство фінансів спрогнозувало різке зростання курсу валют. За словами міністра фінансів Сергія Марченка, уряд передбачає, що курс долара до гривні в 2024 році може досягти рівня 41,4 гривень за долар.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти