Росія ризикує залишитися без іранських ракет і озброєнь через війну в Ізраїлі – Жданов

18 жовтня 2023, 14:22оновлено 20 жовтня 2023, 11:00
1384
США в змозі забезпечити і Ізраїль, і Україну – якщо вони відкриють склади, то організують такий ленд-ліз, що зброї вистачить на півсвіту, вважає Олег Жданов.
Ізраїль змушують відмовитися від операції прти ХАМАС, на кону його існування – Жданов
Війна в Ізраїлі загрожує вилитися в третю світову і може залишити Путіна без іранських ракет – Жданов / Главред

Ізраїль озвучив твердий намір знищити ХАМАС у секторі Гази після того, як бойовики цього угруповання вторглися на ізраїльську територію 7 жовтня і влаштували найбільше масове вбивство євреїв від часів Голокосту. Однак сухопутна операція ЦАХАЛ так досі і не почалася. Спочатку йшлося про те, що вона відкладається на декілька днів, а тепер в армії Ізраїлю кажуть, що її може не бути взагалі – "буде щось інше". Однак протиборчі сторони продовжують завдавати одна по одній ракетних ударів.

США побоюються ескалації конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС та прямого втручання в нього Ірану, а тому готують морську піхоту до можливого розгортання в Ізраїлі.

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов в інтерв'ю Главреду розповів, в якому випадку загострення навколо сектора Гази може вилитися в третю світову війну, чому існування Ізраїлю зараз під загрозою, чи втягнуться у війну на Близькому Сході США, чому Росія ризикує скоро залишитися без поставок балістичних ракет і озброєнь з Ірану, а також чому Україна може не боятися скорочення фінансової та військової підтримки з боку Штатів.

відео дня

Чи було, по-вашому, нинішнє загострення ситуації в Ізраїлі інспіровано ззовні? Якщо так, то кому і чим зараз вигідна ця війна?

Поза всяким сумнівом, нинішня ситуація була інспірована ззовні. Бойовики ХАМАС уже давно не здійснювали таких серйозних спроб бойових зіткнень з Армією оборони Ізраїлю, а тут раптом провели настільки зухвалу і масштабну операцію.

На 100% переконаний, що це інспіроване зовнішніми силами загострення, адже зацікавленість деяких країн у такому розвитку подій була великою. Це пов'язано з тим, що Ізраїль останнім часом проводив активну зовнішню політику і стрімко розширював вплив на Близькому Сході, що виражалося в підписанні мирних угод і веденні переговорних процесів з арабськими країнами, причому не останніми в регіоні. Все це дуже дратувало той самий Китай. Адже один із маршрутів Нового шовкового шляху "Один пояс – один шлях" пролягає недалеко від Ізраїлю, через Іран і Сирію. Тому розширення впливу Ізраїлю в регіоні абсолютно не влаштовувало Пекін.

Російська Федерація також є одним із головних вигодонабувачів у цій ситуації, оскільки Ізраїль є найближчим союзником США, і у Вашингтона серйозні договірні зобов'язання перед ним. А загострення навколо сектора Гази відволікає світову громадськість від війни в Україні, в тому числі й США. Згадайте, як у перший же день нападу ХАМАС на Ізраїль Медведєв сказав, що Байдену краще займатися палестинським питанням, а не лізти у внутрішні справи Росії з Україною (у Москві вважають розбірки з Україною внутрішньою справою РФ).

Зараз триває буцання, щоб з'ясувати, хто за кого сильніший.

Як так вийшло, що Ізраїль проґавив атаку – це справді провал ізраїльських спецслужб, чи праві конспірологи, які стверджують, що бойовиків ледь не навмисно впустили?

У жодному разі не звинувачую ні ізраїльську армію, ні спецслужби. Армія – це дзеркало держави. Всі процеси, які відбуваються в державі, відбиваються на поведінці армії. Звідси можна зробити висновок, що те, що сталося – це результат політики Нетаньяху. Відповідно, питання про те, чи знав про напад, який готувався, Нетаньяху і чому все вийшло саме так, потрібно ставити виключно ізраїльському прем'єр-міністру і його уряду.

Адже міністр розвідки Єгипту стверджує, що за десять днів до атаки ХАМАС він попередив Нетаньяху в телефонній розмові про те, що планується дуже страшна операція. А сьогодні є інформація ще й про те, що за тиждень до початку операції від кордону з сектором Гази було відведено близько п'яти батальйонів Армії оборони Ізраїлю.

Тому, на мій погляд, те, що відбулося, є виключно результатом дій політичного керівництва Ізраїлю, а військові просто опинилися в такій ситуації в результаті політичних рішень.

А якими могли бути в такому разі мотиви Нетаньяху? Чому він знехтував попередженнями?

Важко сказати, які цілі переслідував сам Нетаньяху. Можливо, у нього були домовленості з певними зовнішніми гравцями. Адже чим би не закінчився цей конфлікт, він матиме далекосяжні політичні наслідки. Так, наприклад, уже сьогодні припинено процес підписання мирного договору між Саудівською Аравією та Ізраїлем, що кардинально змінює розклад сил на Близькому Сході.

Більше того, все це ставить під загрозу існування самого Ізраїлю, тому що громадська думка там із кожним днем все більше змінюється не на користь сухопутної операції в секторі Гази.

Вже зараз подейкують, що Ізраїль можуть зупинити і не допустити проведення ним цієї операції. Якщо так станеться, це послабить Ізраїль настільки, що його подальше існування буде під питанням. У цьому випадку арабські країни зрозуміють, що з Ізраїлем не варто мати справ, оскільки він слабкий і не може себе захистити.

Хочете сказати, що справи в Ізраїлю зараз аж настільки погані? Чи є у нього хоч якийсь шанс покінчити з бойовиками ХАМАС, чи це малоймовірний сценарій?

Ні, чому ж, це абсолютно реалістичний сценарій. Не знаю, як до цього готуються в ізраїльському уряді, але ізраїльські військові заявляють про готовність провести силову операцію і зачистити сектор Гази, щоб кардинально вирішити питання з ХАМАС. Якщо так буде, це стане прологом до того, що Ізраїль зможе себе захистити. І тоді і Хезболла, і Ісламський джихад замисляться, чи варто їм зв'язуватися з Ізраїлем.

Тож в Ізраїлю є реальна можливість покінчити з ХАМАС. Це можна зробити, припустимо, під прикриттям тих самих США. Штати теж готуються до такого сценарію – вже дві авіаційно-ударні групи на чолі з авіаносцями йдуть до берегів Ізраїлю. А дві ударні авіаційні групи можуть дати суттєві гарантії недоторканності Ізраїлю, оскільки їх вогнева міць дуже велика.

Існує думка, що удари, які зараз завдає Ізраїль, мало впливають безпосередньо на бойовиків ХАМАС, тому що в секторі Гази розгалужена система підземних ходів, бункерів тощо, зате вони знищують цивільну інфраструктуру і призводять до жертв серед цивільного населення. Чи справді це так? І як тоді Ізраїль буде "викурювати" бойовиків із цих тунелів?

Це приклад пацифістського наративу – того, який може завадити Ізраїлю провести сухопутну операцію.

По-перше, ті бомби і ракети, які застосовує Ізраїль, успішно обрушують бункери і навіть викликають детонацію боєприпасів, що знаходяться в них. Це ми неодноразово спостерігали на відео, які знімають самі ж бойовики ХАМАС, що потрапляють під ці удари.

По-друге, ХАМАС вирішив використовувати цивільне населення, біженців у якості живого щита, а тому просто не випускає їх із північної частини сектора Гази, не дозволяє їм перебратися на південь. І робиться це саме для того, щоб не дати Ізраїлю можливість завдавати ударів.

Слід зазначити, що Ізраїль застосовує високоточну зброю, яка б'є виключно по заданих координатах. Більше того, він попереджає противника, куди буде завдано удар.

До речі, всі тунелі бойовиків відомі, і на своєму YouTube-каналі я публікував мапу цих тунелів. Ізраїль прекрасно знає, де потрібно завдавати ударів.

А що стосується детонації від вибуху, то 500-фунтова авіаційна бомба виймає десять метрів землі, а вибуховою хвилею легко руйнує сотні метрів тунелю. Тому Ізраїль усе робить правильно, коли робить ці тунелі непридадтними до використання. Тепер їх якщо і можна буде використовувати, то тільки на коротких дистанціях, де вціліють вхід і вихід.

Крім того, задіяна класична схема боротьби з тероризмом: у секторі Гази відключені світло, газ і вода, припинені поставки палива і продовольства. Нещодавно Ізраїль включив воду в південній частині сектора Гази, тому що люди потягнуться туди, де є вода, і ніякий ХАМАС їх не втримає. Відповідно, цивільне населення буде всіма правдами і неправдами залишати північну частину сектора Гази, де Ізраїль планує провести зачистку.

Яка ймовірність, що Іран вступить у війну? Якими можуть бути наслідки, як це вплине на характер конфлікту?

Думаю, Іран не втягнеться у війну, тому що просто не готовий до неї.

Крім того, для того, щоб іранські війська могли вступити у війну, Ірану потрібно домовитися з Іраком, щоб той пропустив іранські війська по своїй території. А в Ірану з Іраком не найкращі стосунки: вони воювали останні 30 років між собою.

Але найголовніше – якщо конфлікт почне розростатися, і туди втягнеться третя сторона, США будуть зобов'язані вступити у війну на боці Ізраїлю, тому що вони пов'язані союзницьким договором. А союзницькі зобов'язання передбачають не тільки забезпечення озброєннями, а й безпосередню участь у бойових діях на боці союзника. І, до речі, в США зараз почалася активна підготовка корпусу морської піхоти, а це дуже серйозний і потужний підрозділ. Штати везуть до Ізраїлю 2 тисячі морських піхотинців нібито для проведення гуманітарних операцій та евакуації заручників, але це якось забагато, адже це фактично бригада морської піхоти. Плюс авіаційно-ударна група: один авіаносець може забезпечити приблизно 140-160 вильотів літаків на добу, один есмінець – це близько ста Tomahawk, які лежать у трюмах, залп – 32 ракети. Що тоді залишиться від Ірану? У Ірану хібе є протиракетна оборона, яка перехопить Tomahawk? Не впевнений.

Ось це і є справжні військові гарантії.

Втім, подивимося. Якщо ситуація не затягнеться, і Ізраїль не буде ще тиждень вичікувати, то сухопутну операцію все-таки проведуть. Якщо ж Ізраїль буде зволікати, то все, його просто змусять відмовитися від цієї затії, оскільки в самому Ізраїлі набирає обертів відкатна хвиля. Та й мітинги проти цієї операції відбуваються в усьому світі: Лондон, Париж, Рим тощо. Вже навіть лунали заклики до єврейських погромів, але вони не спрацювали, тому що поки що занадто свіжі враження від нападу ХАМАС на Ізраїль. А чим далі, тим простіше буде з цим. Адже половина арабських країн чекають, затамувавши подих, що буде, вони не знають, яку позицію зайняти.

Проте тенденція така, що Ізраїль вмовляють не проводити цю операцію. От і ООН виступила на боці свого дітища (легалізація Хезболли в секторі Гази – це дітище ООН): Гуттеріш говорить, що Ізраїлю не потрібно проводити операцію. Ліванці теж сказали "звичайно, не треба" і... бахнули ракетою по офісу ООН у Лівані – напевно, так подякували.

Якщо США вступлять у гру на боці Ізраїлю, то з яким результатом може завершитися цей виток війни?

Тут два варіанти: або все це виллється в світову війну, тому що після вступу у війну США Ліга арабських держав повинна буде виступити на боці ХАМАС проти Ізраїлю або підтримати, припустимо, Іран, якщо той вплутається у війну; або США використають усю свою вогневу міць і розрубають цей гордіїв вузол хоча б на декілька десятиліть.

Тобто зараз є цілком реальні передумови для того, щоб нинішні події в Ізраїлі переросли якщо не в третю світову, то в серйозний конфлікт?

Так, у тривалий конфлікт. Найстрашніше, що ця історія може затягнутися, якщо перенесуться терміни операції, а потім ще не ясно, як вона пройде. Все це може перерости в перманентний конфлікт низької інтенсивності, який затягнеться на роки.

А чи можуть розростися масштаби цього конфлікту? Умовно кажучи, чи може нинішня ситуація перетворитися на протистояння ісламського і не ісламського світу? Взяти навіть ті приклади, які ви наводили – про заклики до єврейських погромів. Нещодавно і Bild повідомляв, що на тлі нападу бойовиків ХАМАС на Ізраїль у Берліні на будівлях почали малювати зірку Давида, тобто знак, який використовували нацисти. Наскільки це тривожні сигнали, чи можуть і в європейських країнах початися конфлікти між євреями та мусульманами?

Все залежатиме від позиції цих європейських країн, наскільки вони готові займати більш радикальну позицію. Сьогодні позиція умиротворення агресора не працює.

Так, на жаль, може статися так. Дуже погано, що деякі сили намагаються зробити акцент на релігійному аспекті. Цей заклик до погромів і є оголошенням джихаду євреям, тобто релігійний ґрунт, не політичний. На жаль, усе може вилитися і в протистояння такого плану.

Але, на мій погляд, ймовірність такого сценарію не дуже висока, тому що не всі арабські країни в захваті від того, що відбувається зараз в Ізраїлі, і від того, як поводиться ХАМАС. Тому будемо сподіватися, що все залишиться в межах просто збройного конфлікту, як це було раніше.

Якими можуть бути непрямі наслідки війни в Ізраїлі для України, особливо якщоІран вплутається у війну? Наприклад,чи означає це, що він скоротить поставки тих самих "шахедів" Росії? Чи тут не буде таких наслідків?

Ні, я думаю, що будуть. Іран у будь-якому разі зараз може переглянути свої поставки озброєнь. Якщо Іран нехай навіть не готується до нападу на Ізраїль, а просто відчуває реальну загрозу для своєї цілісності і суверенітету, то, звичайно ж, на чільне місце поставить накопичення техніки й озброєння.

Тому є всі шанси, що загострення навколо сектора Гази відіб'ється на іранських військових поставках Росії. Іран тепер точно не віддасть балістичні ракети, розуміючи, що далекобійні засоби вогневого ураження – це основа воєн. Також цілком можливо, що він скоротить поставки боєприпасів і "шахедів" Росії.

Крім того, ми ще не знаємо, яка ситуація складеться на політичній арені у зв'язку з цією історією. Адже якщо Іран втягнеться в цей конфлікт прямо або непрямо, йому буде необхідна підтримка. А хто може його підтримати? Тільки Росія.

На підтримку Китаю Іран може розраховувати тільки "під килимом". Китай ніколи не піде на відкриту конфронтацію, така вже основа його політики. Ніякої прямої конфронтації – тільки підкилимні ігри, тільки вичікувальна позиція.

Тому Іран, аби не залишитися на самоті, підтягне Росію, яка і зараз активно підтримує ХАМАС. Плюс РФ викрили в тому, що вона озброювала його. Тож Росії доведеться якось реагувати.

Все це ще більше зміцнить наші позиції і послабить позиції РФ. Адже тоді будь-яка країна, яка спробує закликати "зберегти обличчя Путіну", опиниться в безглуздому становищі.

Тому в політичному сенсі нам вигідна така ситуація: чим більше Росія вляпується в цей конфлікт разом з Іраном, тим легше і простіше буде нам. А зміни позиції країн щодо Росії можуть викликати збільшення поставок озброєння нам.

Одне уточнення Іран уже зараз, на даному етапі, буде змушений скоротити обсяги поставок Росії "шахедів", ракет та іншого, чи він може їх скоротити, тільки якщо вступить у війну проти Ізраїлю?

В принципі, Іран буде змушений скоротити обсяги поставок уже на цьому етапі. Якщо аятоли не дурні і розуміють, що кожен снаряд і кожен патрон їм ще знадобиться…

Однак сказати, що точно станеться саме так, а не інакше, я не можу. У будь-якому разі, коли почнеться війна і пролунає перший постріл, накопичувати боєприпаси Ірану буде вже пізно. Якщо цього в Ірані не розуміють, вони продовжать постачати озброєння Росії. Якщо розуміють – почнуть потихеньку пригальмовувати ці контракти, та ще й стануть забирати у Росії своє. Згадайте, Іран купив у Росії літаки Су-35, льотчиків навчив, гроші заплатив, а йому віддали тільки половину визначеного за контрактом. "Моссад" сказав, що нарахував на аеродромах Ірану тільки 24 літаки, а контракт був на 50.

А якщо США втягнуться у війну, чи означатиме це скорочення військової та фінансової допомоги Україні? Наскільки ми відчуємо на собі концентрацію уваги Вашингтона на війні в Ізраїлі?

Тут я пошлюся на Джо Байдена і його полум'яну промову про те, що велика країна Сполучені Штати Америки в змозі забезпечити і Ізраїль, і Україну, і, взагалі, захистити мир на всій планеті. США, якщо відкриють склади, можуть організувати такий ленд-ліз, що зброї вистачить на півсвіту!

Тому нам не варто остерігатися, що про Україну забудуть або залишать її на самоті. Штати не можуть кинути Україну, тому що тоді їм самим доведеться буцатися з Росією.

Хто такий Олег Жданов

Олег Володимирович Жданов (30 березня 1966, Дрезден, НДР) – радянський і український військовослужбовець, полковник запасу ЗСУ, український військовий експерт.

З 2016 року часто пише статті в українській, російській, білоруській та іракській пресі. Після 24 лютого 2022 року активно виступає на телебаченні як військовий експерт. Запустив власний ютуб-канал, на якому випускає відео з аналітикою військових дій, пише Вікіпедія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти