StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Китайський Новий рік 2024: коли святкувати і чого чекати від Дракона в прийдешньому році

4 грудня 2023, 16:18
Главред розповідає про традиції святкування Китайського Нового року і про його символ.
Китайський Новий рік 2024: коли святкувати і чого чекати від Дракона в прийдешньому році
Коли буде новий рік в Китаї / Колаж Главред, фото flickr (Dafne Cholet, Sippanont Samchai), freepik

Коли Китайський Новий рік 2024 настане, з ним прийде не тільки зміна календарної дати, а й чари символіки, закладеної в традиційних обрядах і уявленнях китайської культури. Розглянемо, що передвістить рік Дракона 2024 і які захопливі особливості він привнесе в життя за східним календарем.

Коли Китайський Новий рік 2024

Перший день свята в Китаї настає під час другого молодика після зимового сонцестояння, що зазвичай припадає на період між 21 січня і 21 лютого за григоріанським календарем. Святкування цієї події триває 15 днів.

Отже, наступний рік за китайським календарем почнеться 10 лютого 2024 року, а святкування заплановано з 10 до 24 лютого. Другий молодик після зимового сонцестояння припадає на 10 лютого 2024 року і вважається початком Нового року за східним календарем. Важливо відзначити, що в Китаї налічують не 2024 рік, як ми відзначали зовсім недавно, а 4721-й.

відео дня

Рік за китайським календарем завершиться 28 січня 2025 року.

Який буде рік за китайським календарем

Китайський рік 2024 року стосуватиметься Дракона, одного з 12 зодіакальних тварин у китайській астрології. Крім цього, щороку також асоціюється з однією з п'яти стихій, і для 2024 року це буде стихія Дерева. Також варто відзначити, що в китайській традиції щороку асоціюється з певним кольором, і в разі 2024 року основним кольором буде зелений.

Як святкувати Китайський Новий рік

У період Новорічних свят китайці традиційно відвідують своїх родичів і приймають гостей у себе вдома. У вуличній атмосфері китайських міст в цей час панує жвавість, супроводжувана народними гуляннями, танцями, маскарадами і феєрверками.

Кожна сім'я в Китаї збирається на вечерю возз'єднання, в рамках якого проводять святкові заходи, запускають феєрверки, влаштовують жартівники і запалюють запашні вогні. У цьому обряді китайці бачать символ залучення радості, щастя, удачі і миру в свої будинки.

Феєрверки для китайців не просто розвага, вони також розглядаються як засіб відганяння злих духів і нещастя зі свого життя. Саме з цієї причини поширена традиція влаштовувати масові ходи за участю величезних левів і барвистих драконів.

Характеристика символу 2024 року

Дракон в китайській культурі є символом імператорської влади, що відображено в його зображеннях, присутніх на багатьох будівлях і предметах повсякденного життя в Китаї.

У минулому звичайним людям було суворо заборонено "торкатися" до божественного вигляду Дракона, під загрозою серйозного покарання. Однак як символ року, Дракон постає не настільки суворим. Віриться, що під його заступництвом наступають сприятливі періоди.

Рік Дракона передвістить приємні зміни, зустрічі і вирішення багатьох проблем. 2024 рік обіцяє бути виключно позитивним, особливо враховуючи вплив його символічного зеленого кольору. У східній культурі зелений асоціюється зі спокоєм, гнучкістю і вмінням адаптуватися до обставин без шкоди для себе. Крім того, зелений колір символізує народ, що говорить про те, що Дракон проявить особливу прихильність до звичайних жителів планети.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти