StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Скільки можна зберігати насіння: варто знати термін придатності для кожної рослини

17 травня 2024, 02:20оновлено 17 травня, 19:54
322
Щоб отримати хороший урожай, варто знати, яке насіння довго зберігається, а яке зіпсується уже за кілька років.
Огород, семена
Скільки можна зберігати насіння/ колаж: Главред, фото: depositphotos.com/ua, unsplash.com

Після закінчення чергового сезону в кожного господаря, зазвичай залишається якась частина невикористаного насіння. Такі запаси можна зберегти на наступний рік. Але при цьому варто враховувати, у яких умовах потрібно зберігати насіння, а також не зайвим буде знати термін придатності насіння, адже різні його види зберігають свою родючість упродовж різного проміжку часу.

Радимо також прочитати матеріал: Помітити парасольку серед страусів за 11 секунд зможуть одиниці: складна загадка

Якщо насіння було придбане у магазині, то термін придатності та умови зберігання повинні бути вказані на зворотному боці упаковки. Але більшість видів насіння люблять температуру повітря від +10 до +12 градусів – якщо температура буде вищою, то воно може почати проростати. Також варто враховувати такий фактор, як вологість повітря – вона повинна становити від 50% до 60%. Вища вологість може сприяти швидшому псуванню, повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

відео дня

Скільки років зберігається схожість насіння

Для насіння різних культур цей термін відрізняється. Найдовше може зберігатися насіння буряка – воно буде придатне і може зійти, навіть якщо його кинути в землю після 6-10 років зберігання. Звісно, для того, щоб коренеплід виріс, насіння упродовж такого тривалого періоду потрібно зберігати правильно.

Насіння гарбуза, дині, кабачків, патисонів, кавунів та огірків можуть зберігати свою схожість упродовж 6-8 років, а боби, зокрема горох, а також кукурудза – упродовж 5-6 років.

4-6 років зберігається схожість насіння томатів, редиски і редьки.

Упродовж 4-5 років можна зберігати насіння баклажанів, білої та червоноголової капусти, перцю, цибулі-батуна і порея, а 3-4 роки – квасолі, салату, селери і шпинату.

2-4 роки зберігається насіння моркви і сконцонери, а 2-3 роки – кропу, пастернаку, петрушки, ревеню, ріпчастої цибулі і щавлю.

Але варто враховувати, що чим більше років зберігається насіння, тим меншою буде його схожість, коли воно нарешті потрапить у землю.

Скільки можна зберігати насіння: варто знати термін придатності для кожної рослини
Які рослини не можна вирощувати спільно/ Інфографіка: Главред

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти