Без світла, газу і тепла будуть цілі регіони: Олег Попенко - про ракетні удари РФ

18 листопада 2022, 08:00
Україну може чекати повний або частковий блекаут деяких областей, якщо Росія буде продовжувати удари по інфраструктурі.
Олег Попенко, ракетний удар, газ
Масовані ракетні обстріли позначаться на обмеженні подачі газу споживачам - Олег Попенко / Колаж УНІАН, facebook.com

17 листопада Росія завдала масованого ракетного удару по критичній інфраструктурі. На цей раз, як уточнили в Нафтогазі, ворог зруйнував ряд об'єктів газової інфраструктури. На інших зафіксовані пошкодження. Фахівці встановлюють масштаби завданої шкоди і встановлюють інформацію про постраждалих.

В інтерв'ю Главреду глава Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко розповів, чим загрожують українцям удари РФ по інфраструктурі і як варто готуватися, щоб справлятися з їх наслідками.

Нафтогаз України підтвердив удари Росії по газовій інфраструктурі. Поясніть, будь ласка, як вона працює і на чому позначаться масовані обстріли?

Масовані обстріли, у першу чергу, позначаться на обмеженні подачі газу. Фактично, на газу у нас 85-87% котелень, в яких, в основному, встановлені газомазутні блоки. А це означає ризик обмеження поставок тепла. Крім того, частина електроенергії в Україні теж виробляється завдяки газу, тому ситуація з обстрілами може позначитися так, що ми можемо залишитися не тільки без тепла, але і без електроенергії. І в цій ситуації можна говорити прямо, що ми все ближче до апокаліптичного сценарію, за якого деякі міста, у першу чергу - Харків через його розташування біля кордону і проблем з електроенергією, теплом і водою. Зокрема, після недавнього "прильоту" Харків був без електроенергії близько 16 годин, а зараз місто може повністю залишитися без тепла та електроенергії у зв'язку з відсутністю газу.

Але це стосується і інших міст - може статися так, що ці міста також на якийсь час можуть залишитися без газу. Бо я не виключаю сценарію, що газ на якийсь час будуть відключати.

А як надовго у нас можуть відключати газ? Що буде відбуватися в той період, поки його немає?

По-перше, ми з вами не знаємо реальної ситуації, куди саме потрапили. Щоб робити якісь прогнози, потрібно розуміти цифри - наприклад, потрапили в таку-то свердловину, дебет свердловини і добова норма видобутку Такі-то - виходячи з цього, можна було б робити прогнози про те, на скільки нам вистачить газу. По-друге, прогноз залишків газу ми можемо озвучувати, виходячи з погодних умов, тому що при температурі повітря мінус 10 градусів, кількість споживання газу збільшується на 20%, якщо до цього, наприклад, було -5. Тобто через велику різницю в споживанні газу та електроенергії (а, значить, і спалювання газу на ТЕЦ), у цій ситуації все виглядає так, що прогнози давати важко. Але за тих сценаріях, які Нафтогаз озвучував ще в жовтні, газу нам повинно було вистачити для проходження опалювального сезону при дуже економному використанні. Але в нинішній ситуації я не був би таким оптимістом.

Тобто можуть бути ситуації, при яких ми почнемо мерзнути? Особливо ті, хто живе у великих містах, я правильно вас зрозуміла?

Трохи не так - мерзнути ми будемо вже. Відключення електроенергії будуть, температура в приміщеннях буде нижче, ніж зазвичай. Школи і виші будуть відключені - дай бог, щоб нам вистачило газу на опалення багатоквартирного фонду. Але температура в квартирах точно буде набагато нижчою.

Що нас може чекати надалі, якщо такі обстріли триватимуть?

Нас може чекати часткове або повне відключення деяких областей. Ще раз повторюся - ми все ближче до апокаліптичного сценарію, коли не тільки деякі міста, а й області можуть залишитися без електроенергії, а інші - в повному блекауті. На жаль, РФ усе більше руйнує нашу інфраструктуру - енергетичну, газову. І в цій ситуації удар по заходу України, по атомних підстанціях, через що відключені кілька енергоблоків - це теж серйозна проблема, яка показує, що на заході України теж не настільки безпечно, і далеко не всі будуть забезпечені електроенергією. Тому в цій ситуації цілком ці регіони можуть без електроенергії і частково без тепла.

Тоді що б ви порадили українцям, щоб якось впоратися з наслідками? Що можна зробити на побутовому рівні?

Тут треба розділяти на дві частини - окремо багатоквартирний фонд і приватний сектор. У багатоквартирному все складніше, тому що людина централізовано залежить і від теплопостачання, і від електроенергії. Єдиним резервним джерелом тепла в багатоквартирному будинку є електроенергія. Зараз із нею величезні проблеми, тому людина в цій ситуації знаходиться в патовому становищі, оскільки може залишитися без тепла і електроенергії.

На жаль, масової евакуації ніхто проводити не буде, на цей випадок залишається лише один варіант - людина повинна бути готова по можливості переїхати в інший регіон, більш безпечний. Тобто поїхати в сільську місцевість до тещі, друзів, знайомих, де є грубка, по можливості встановити генератор і ось таким шляхом переживати ситуацію, що склалася. Адже вона не закінчиться завтра - на відновлення нашої енергетичної системи потрібні роки і мільярди доларів. На жаль, в України їх немає, а термін виготовлення обладнання для ремонту - від півроку. Нам їх потрібні сотні, тому в найближчі півроку-рік (а, може, і більше) будемо перебувати в такій ситуації - будуть відключати електроенергію, тепло, воду тощо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти