Мобілізація в Білорусі загрожує Лукашенку крахом режиму - Ступак

16 липня 2024, 12:37
183
Крім того, для білоруського диктатора є ще одна загроза.
Лукашенко, Беларусь
Частина території Білорусі вразлива для ударів з боку України. / Колаж: Главред, фото: УНІАН, ua.depositphotos.com

Мобілізація в Білорусі загрожує Олександру Лукашенку крахом його режиму. І сам білоруський диктатор це розуміє. Про це в інтерв'ю Главреду сказав військовий аналітик, співробітник Служби безпеки України в період з 2004 по 2015 рік Іван Ступак.

Крім того, за його словами, Лукашенко усвідомлює, що частина території республіки Білорусь вразлива для ударів з боку України.

"Наприклад, той самий Мозирський нафтопереробний завод розташований за 40 кілометрів від лінії україно-білоруського кордону. Палац незалежності Білорусі - 270 км від території України. Уся територія Білорусі - з півдня на північ - це 500 кілометрів. Взагалі ні про що. Україна в цій ситуації могла б попрацювати безпілотниками, які могли б спокійно полетіти туди і назад. На одному баку", - сказав він.

відео дня

Ступак також вважає, що "якщо виникне бійка за Сувалкський коридор, Україна повинна в неї вплутатися".

"У такому разі ми захищатимемо наших головних союзників - Польщу та країни Балтії. Зволікати буде не можна", - зазначив він.

Що таке Сувалкський коридор

Сувалкський коридор - це малонаселена територія на кордоні між Литвою та Польщею, через яку країни Балтії транспортно й енергетично з'єднані з рештою Євросоюзу і через яку проходить найкоротший транспортний шлях між Білоруссю та російським ексклавом - Калінінградською областю, пише Вікіпедія.

Названий за розташованим на території коридору польським містом Сувалки.

Цей регіон розцінюється як гіпотетичний сухопутний "коридор" довжиною близько 100 кілометрів, який міг би з'єднати територію Білорусі з Калінінградською областю РФ.

Участь Білорусі у війні проти України - що відомо

21 червня Білорусь почала раптову перевірку готовності військових частин до виконання завдань за призначенням. Перевірка торкнулася підрозділів оперативних командувань, сил спеціальних операцій, ракетних військ і артилерії, ВПС і військ ППО.

Білоруські силові відомства можуть готувати провокації під чужим прапором у прикордонній зоні з Україною: названо терміни.

Журналіст, ізраїльський військовий експерт Сергій Ауслендер вважає, що армію Білорусі, ймовірно, не залучатимуть до війни в Україні. Чисельність російських військ у Білорусі не є достатньою для формування угруповання, яке могло б підготувати напад, подібний до того, що стався в лютому 2022 року.

Військовий експерт, колишній речник Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов вважає, що найближчим часом у російської окупаційної армії не буде ресурсів для того, щоб здійснити атаку з боку Білорусі на прикордонні області України. Угруповання росіян на території Білорусі становить близько 1,5 тисячі осіб.

Інші новини за темою:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти