Експерт пояснив, які у літаків Mirage є важливі якості для нинішньої війни

11 червня 2024, 01:40
77
Як каже Володимир Фесенко, літаки Mirage 2000-5 можна використовувати для запуску керованих авіабомб, а також ракет "повітря-земля" і "повітря-повітря".
Фесенко, Міраж
У літаків Mirage є важливі якості для нинішньої війни - Володимир Фесенко / колаж Главред, фото УНІАН і ua.depositphotos.com

Нещодавню заяву президента Франції Еммануеля Макрон про те, що офіційний Париж планує передати офіційному Києву винищувачі моделі Mirage 2000-5, можна трактувати однозначно - причому в процесі зацікавлені обидві сторони. Таку думку у своїй колонці на Главреді висловлює політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"І ситуація сьогодні, коли у Росії велика перевага в повітрі, стала сигналом, що зараз потрібно використовувати всілякі джерела поставок авіації. Поки невідомо, скільки літаків Mirage ми отримаємо, але нам, очевидно, потрібна зброя. Якщо дають, треба брати. Провести навчання, подумати, як можна ефективніше використовувати ці літаки. До того ж в угоді зацікавлені обидві сторони. Франції вигідно просувати свою оборонну продукцію, як фактор впливу, а нам це важливо для зміцнення відносин із Парижем", - сказав він.

Як каже Фесенко, у таких французьких літаків є важливі якості для україно-російської війни.

відео дня

"Наскільки я розумію, у Mirage є низка важливих якостей для нинішньої війни. Літаки можна використовувати для запуску керованих авіабомб, а також ракет "повітря-земля" і "повітря-повітря". Звичайно, є свої нюанси і в питаннях технічного обслуговування, як із тими ж F-16. Застосування Mirage не принесе переломів у війні, але нам потрібні винищувачі, тому їх потрібно брати. Зараз немає вибору, треба використовувати зброю, яку дають", - підсумував він.

Риторика Макрона щодо війни в Україні різко змінилася

Французький лідер Еммануель Макрон ще до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну займав досить "миролюбну" позицію щодо Москви, весь час закликаючи сторони до "діалогу".

Ба більше, Макрон наполягав, що Путіну в цій війні слід "зберегти обличчя", натякаючи на територіальні поступки країні-агресору, що відверто не подобалося ні Києву, ні західним союзникам.

Але після виснаження у ЗСУ ресурсів (техніки і боєприпасів) через скорочення допомоги США Макрон зайняв "войовничу позицію" - першим у НАТО заговорив про введення в Україну військ Альянсу.

Серед причин, що спонукали Макрона піти на такий крок, експерти називають зростаючий тиск на Францію з приводу недостатньої допомоги Україні з боку США і Німеччини.

Літак Міраж Mirage Міраж інфографіка

Франція передасть Україні літаки Mirage - що про це відомо:

Президент Франції Еммануель Макрон прямо сказав, що Париж передасть Україні винищувачі Mirage 2000-5. Крім того, французи збираються підготувати бригаду українських військових чисельністю 4500 осіб.

Повітряні сили України насамперед розраховують на F-16, а не винищувачі Mirage 2000, сказав представник ЗС Ілля Євлаш. За його словами, Mirage 2000 - хороший літак, який здатний виконувати поставлені завдання.

Навчання українців управлінню Mirage 2000 почнеться вже найближчим часом, сказав Еммануель Макрон. Також він відмовився назвати кількість літаків, які Україні поставить Франція.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти