Світло буде 12 годин на добу: найкращий та найгірший сценарій відключення світла взимку

5 вересня 2024, 07:19
263
Центр протидії дезінформації опублікував кілька можливих сценаріїв ситуації зі світлом в Україні.
Вимкнути світло.
Як відключатимуть світло взимку: оптимістичний і песимістичний сценарій / Колаж: Главред, фото: УНІАН

В осінньо-зимовий період українці можуть бути зі світлом упродовж лише 12 годин на добу. І це найкращий сценарій. Про це свідчить прогноз експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука, опублікований Центром протидії дезінформації.

Оптимістичний сценарій

Для реалізації оптимістичного сценарію потрібно, щоб на стабільній основі працювали 8-9 енергоблоків АЕС, а зима була помірною, без сильних морозів.

Планується відновлення близько 3 ГВт (3000 мегават) із 6 ГВт пошкодженої потужності, зазначив Корольчук. За такого розвитку подій, на його думку, можливе відключення електроенергії тривалістю до 12 годин на добу.

відео дня

Песимістичний сценарій

Більш песимістичний сценарій передбачає, що вдасться відновити близько 2000 мегават потужності, а кількість робочих блоків АЕС буде 6-7 і при цьому зима буде холодною. Тоді система опиниться в кризовій ситуації.

Якщо країна-агресор Росія продовжить атакувати українську енергетику, то цієї зими українці можуть проводити до 20 годин на добу без світла та опалення, вважає Ковальчук.

Згідно з прогнозом члена енергетичного комітету Верховної Ради Сергія Нагорняка, якщо температура взимку опуститься до -10°C, українці з великою вірогідністю матимуть електроенергію лише впродовж 12-14 годин на добу, а решту часу - приблизно 10 годин - будуть без світла.

Відключення світла в Україні

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що країна-агресор Росія хоче повністю вивести з ладу енергетичну інфраструктуру України, тому продовжить ракетні удари по території нашої держави. Однак наслідки таких ударів ніхто не може спрогнозувати. На його думку, зараз рано говорити, що найгірше позаду.

Голова Укренерго сказав, чи будуть блекаути взимку. За його словами, наразі складно прогнозувати, скільки годин зі світлом українці матимуть взимку - все залежатиме від обсягів імпорту електроенергії та погоди.

Експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев заявив, що з початком опалювального сезону обмеження на використання електроенергії та відключення світла повернуться. Адже споживання зросте майже на третину.

Удари Росії по Україні та відключення світла

З березня Росія почала завдавати прицільних ударів по обʼєктах критичної інфраструктури України, зокрема фактично зруйнувавши виробничі потужності Трипільської ТЕС.

Неодноразових атак зазнавала і Зміївська ТЕС, яка перекриває потреби світла Харківщини та інших областей.

Саме посилення ударів РФ по енергообʼєктах змусили США передумати щодо ATACMS і того ж місяця передати Україні балістику до 300 км.

Наразі, через брак снарядів до ППО, Росія вдалося знеструмити ще низку обʼєктів, через що в "Укренерго" були вимушені запровадити аварійні відключення.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти