Мобілізація в Україні: в яких випадках вручення повістки незаконне

15 січня 2023, 10:33
В ході мобілізації повістки в Україні потрібно вручати строго в визначеному законом порядку - інакше її вручення буде вважатися незаконним.
Білий квиток, військкомат
Мобілізація в Україні : в яких випадках вручення повістки незаконно / колаж фото УНІАН

В рамках мобілізації повістку для уточнення даних в територіальному центрі комплектування може отримати будь-який чоловік у віці від 18 до 60 років – але її потрібно вручати строго в визначеному законом порядку, повідомляє "24 канал".

Коли вручення повістки вважається незаконним:

  • документ передали через родичів, хоча її мають вручити особисто громадянину;
  • документ наклеїли на дверях або кинули в поштову скриньку;
  • відправили повістку SMS-повідомленням або повідомили про неї в телефонному режимі.

Якщо людині представники територіального центру вручили повістку на блокпості, в кафе, торговому центрі або метро, то вона може оскаржити документ в суді.

Хто має право вручати повістку

  • співробітники центрів комплектування;
  • роботодавці; керівники навчальних закладів;
  • представники органів місцевого самоврядування.

Якщо людина відмовляється отримувати повістку, то їй представники військкомату зобов'язані скласти акт. При цьому за процедурою обов'язково повинні спостерігати як мінімум двоє людей.

Після цього інформацію передають в найближчий центр комплектування. Але якщо людина відмовилася без поважних причин, то людині загрожуватиме адміністративна відповідальність.

Чи можна отримати покарання в разі відмови

Навіть незважаючи на воєнний стан, представники військкомату не можуть примусово доставляти військовозобов'язаних в ТЦК − протизаконно.

Далі - випадку ухилення від мобілізації людину можуть доставити до найближчої поліцейської дільниці для складання протоколу про адміністративне порушення (а аж ніяк не до військкомату).

Мобілізація в Україні

Президент Володимир Зеленський 25 лютого підписав указ Про загальну військову мобілізацію на території України у зв'язку з повномасштабним військовим вторгненням країни-агресора Російської Федерації.

Призивають до лав Збройних сил України чоловіків від 18 до 60 років. В першу чергу тих, у кого є бойовий досвід.

Мобілізацію в Україні продовжили до 21 листопада. За документ, який вніс до Ради президент Зеленський, проголосували 288 нардепів.

8 листопада президент Володимир Зеленський вніс до Ради два проекти затвердження указу глави держави про продовження воєнного стану та мобілізацію в Україні на 90 днів.

Пізніше законопроекти № № 8189 і 8190 зареєстровані в українському парламенті. Згідно з цими документами, воєнний стан та мобілізація в Україні будуть продовжені фактично до кінця зими – 19 лютого.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти