Кочетков сказав, чим ЗСУ можуть збивати ракети, які Іран поставить РФ

6 вересня 2024, 10:07оновлено 6 вересня, 11:03
356
Іран має, що передавати Росії. Зокрема, це можуть бути ракети сімейства Fateh, які летять на 300 км, і ракети Zolfaghar, які летять на 700 км.
Fateh-110, Олександр Кочетков, прапор Ірану
Олександр Кочетков сказав, чим загрожують Україні поставки іранських ракет Росії / Колаж: Главред, фото: Вікіпедія, pixabay.com, УНІАН

Політичний аналітик Олександр Кочетков розповів, чи зможуть сили ППО України збивати ракети, які Іран планує передати країні-агресору Росії.

За його словами, Іран має, що передавати Росії. Зокрема, це можуть бути ракети сімейства Fateh - Fateh-110, які летять на 300 км, а в експортному варіанті - на 250 км. Також є ракети Zolfaghar, які летять на 700 км.

"Якщо Іран дійсно надасть Росії ракети, нам, звісно, це нічого доброго не обіцяє. Якщо РФ отримає далекобійні ракети Ірану, їх важко буде дістати, навіть отримавши дозвіл на використання ATACMS", - йдеться в колонці Кочеткова для Главреда.

відео дня

Аналітик зазначив, що дальності ATACMS може не вистачити, щоб збити іранські ракети. У цьому разі знадобляться інші американські ракети - JASSM, дальність яких досягає 900 км.

"Тобто поява у Росії іранських ракет стане серйозною проблемою для нашої оборони, тому що перехоплювати їх зможуть тільки Patriot, оснащені ракетами PAC-3, а також NASAMS і Iris-T у певних конфігураціях, та й то не на 100%", - пояснив Кочетков.

Ракети JASSM - що про них відомо

AGM-158 JASSM "Джазм" - американська високоточна крилата ракета класу "повітря - поверхня", розроблена корпорацією Lockheed Martin.

Призначена для ураження важливих високозахищених стаціонарних і переміщуваних цілей у будь-яких метеоумовах і в будь-який час доби з дистанцій поза зоною дії засобів ППО супротивника, пише Вікіпедія.

Створена з використанням технологій малої радіолокаційної помітності. На ракеті встановлено турбореактивний двигун. У складі системи наведення використовується сучасна інфрачервона головка самонаведення, встановлена система автономного розпізнавання цілей.

Станом на 2012 рік JASSM інтегрована до складу озброєння таких носіїв: бомбардувальники B-1, B-2 і B-52H, F-16 і F/A-18. Роботи з інтеграції з F-15E тривають. Також планується інтеграція ракет JASSM з F-35.

Виробнича вартість: $0,85 млн. Загальна вартість програми: понад $3,5 млрд.

Російсько-іранські відносини та вплив на війну в Україні

У серпні аналітики видання Reuters повідомили, що найближчим часом Іран може передати Росії балістичні ракети малої дальності Fath 360, а також іншу військову техніку. У цьому пакеті допомоги будуть ймовірно і "шахеди".

У звіті Інституту вивчення війни за 2 вересня йдеться, що Іран найближчими днями передасть Росії балістичні ракети. Контракт про їхню поставку було укладено ще в грудні 2023 року.

Міністр закордонних справ Ірану Аббас Арагчі заявив, що Тегеран не має наміру передавати Москві балістичні ракети. Про це заявив високий представник Європейського Союзу із зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель.

Раніше західні аналітики заявили, що Іран уперше почав постачати для росіян авіабомби Qaem-5, які можуть використовуватися для війни проти України.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти