Іран готується до війни з Ізраїлем: у NYT розкрили, яку роль відіграє Росія

6 серпня 2024, 10:25
430
Москва не може дозволити собі відмовити Тегерану в допомозі, оскільки вона значною мірою покладається на іранські безпілотники в Україні.

Іран, Ізраїль, Шойгу
Іран попросив у Росії ППО для підготовки війни з Ізраїлем / Колаж: Главред, фото: pixabay.com, скріншот

Іран готується до можливої війни з Ізраїлем, тому запросив у Росії сучасні системи протиповітряної оборони. Поставки, ймовірно, вже йдуть.

Як пише видання The New York Times, двоє іранських чиновників, обізнаних із плануванням війни, один із яких є членом Корпусу вартових ісламської революції, підтвердили, що Іран звернувся з таким проханням до РФ. За їхніми словами, Росія почала постачання сучасних радарів і засобів протиповітряної оборони. Зазначається, що чиновники говорили на умовах анонімності, оскільки не були уповноважені обговорювати цю допомогу публічно.

відео дня

За даними NYT, 5 серпня Тегеран відвідав екс-міністр оборони РФ Сергій Шойгу. Він зустрівся з новим президентом Ірану Масудом Пезешкіаном, командувачем іранських збройних сил бригадним генералом Мохаммадом Багері, який очолює планування військових ударів по Ізраїлю, і з секретарем Вищої ради національної безпеки Ірану.

"Візит Шойгу підкреслює тісний союз між Іраном і Росією, який зміцнився після початку війни в Україні 2022 року. Іран надав Росії військові безпілотники, і дві країни нещодавно завершили угоду про розширення військового та розвідувального співробітництва", - пишуть журналісти.

Іранське державне телебачення показало, як Шойгу і генерал Багері привітали один одного, зустрілися віч-на-віч, а потім узяли участь у ширшій зустрічі за столом переговорів із членами російської делегації та іранськими військовими чиновниками.

Шойгу заявив, що РФ готова до "повноцінної співпраці з Іраном з регіональних питань".

Генерал Багері заявив, що відносини між їхніми країнами є "глибокими, довгостроковими і стратегічними", і що за нового уряду Ірану вони будуть тільки розширюватися.

Видання нагадує, що Росія також має економічні та культурні зв'язки з Ізраїлем, тому що там проживає велика кількість російських євреїв.

Водночас аналітики кажуть, що Москва не може дозволити собі відмовити Тегерану в допомозі, оскільки вона значною мірою покладається на іранські безпілотники в Україні.

"Якщо іранці просять росіян про протиповітряну оборону, вони використовують свої важелі. Питання в тому, як росіянам задовольнити Тегеран, не зіпсувавши водночас своїх відносин з Ізраїлем", - прокоментував представник консалтингової компанії з питань розвідки і безпеки Soufan Group Колін П. Кларк.

Відносини Ірану та Росії та роль Тегереана у війні РФ в Україні

До літа 2022 року Іран займав позицію нейтралітету щодо війни в Україні, якоюсь мірою схожу з позиціями Китаю та Індії.
19 липня під час візиту Путіна вищий керівник Ірану Алі Хаменеї назвав агресивні дії Кремля проти України "превентивними заходами", прямо змінивши офіційну позицію на проросійську.

На тлі вторгнення РФ в Україну зміцнилося економічне співробітництво між Іраном та Росією. Так, за даними агентства Tasnim, на початок жовтня експорт товарів з Ірану в Росію зріс на 70%. А товарообіг між країнами за вісім місяців 2022 року зріс майже на 40%. Обидві сторони не приховували, що це стало наслідком санкцій, накладених на Росію США та ЄС.

У липні 2022 року, під час візиту Володимира Путіна в Тегеран, між Іраном та Росією було укладено договір про стратегічне партнерство.

Росія почала постачання нафтопродуктів до Ірану, а російська корпорація "Газпром" інвестує в нафтогазовий сектор Ірану 40 млрд доларів. До Росії, за його словами, будуть експортуватися іранські автомобілі, запчастини та авіадеталі. Крім того, було досягнуто домовленості про підписання Іраном угоди про зону вільної торгівлі з Євразійським економічним союзом.

Посилилася і військово-економічна співпраця між країнами. У травні 2023 року експерти Інституту вивчення війни звернули увагу на повідомлення про намір Москви придбати додаткові безпілотники в Ірані - після того, як російські військові використовували для атак на українську інфраструктуру більшість із 400 іранських безпілотників, придбаних із серпня 2022 року. Зі свого боку іранські ЗМІ повідомили про отримання першої партії російських багатоцільових винищувачів Су-35.

Згідно з оцінкою анонімного високопоставленого чиновника Виконавчого офісу президента США, озвученою виданню The New Yorker на початку листопада 2022 року, Іран був повністю залучений у війну в Україні.

Убивство лідера ХАМАС в Іраїні - що відомо

31 липня в столиці Ірану ліквідували одного з лідерів палестинського угруповання ХАМАС Ісмаїла Ханію.

Ханію було вбито внаслідок вибуху у своєму гостьовому будинку, коли він відвідував Іран у день інавгурації нового президента.

У ХАМАС звинуватили в нападі Ізраїль. Високопоставлений представник ХАМАС, член політбюро Муса Абу Марсук зазначив, що вбивство "не залишиться без відповіді".

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) відмовилася коментувати ці повідомлення.

Верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї наказав завдати прямого удару з Ірану по Ізраїлю.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти