11 мільйонів у "сірій зоні": у Мінфіні пояснили, чи вдарить по економіці призов 500 тисяч осіб

27 грудня 2023, 16:47
Міністр фінансів Сергій Марченко висловився, як нова хвиля мобілізації 2024 обтяжить економіку.
11 мільйонів у 'сірій зоні': у Мінфіні пояснили, чи вдарить по економіці призов 500 тисяч осіб
В Україні можуть мобілізувати ще 500 тисяч осіб / Колаж Главреда, фото: УНІАН, скріншот

Мобілізація 500 тисяч осіб у 2024 році, яку обговорюють у кабінетах військові та політики, безумовно збільшить витрати бюджету. Однак, запевнив міністр фінансів Сергій Марченко, близько 11 мільйонів громадян перебувають у так званій "фіскальній" сірій зоні, втрата принаймні половини цих осіб не ідентифікуватиметься як "втрата" для економіки.

В ефірі проекту Forbes Business Breakfast Марченко зауважив, що питання, чи вдарить нова хвиля мобілізації по економіці країни, має враховувати низку нюансів, наприклад - терміни цієї мобілізації, фінансування по фактичній чи плановій чисельності тощо.

"Чи можливо мобілізувати 500 тисяч осіб завтра? Ні, абсолютно неможливо реалізувати. Якщо йдеться про відтягування протягом усього року - окей, можна рахувати", - сказав Марченко, підкресливши, що "немає сумнівів, що мобілізація потрібна".

відео дня

Враховуючи сьогоднішню ситуацію, зазначив міністр, на перший квартал додаткової потреби у пошуках фінансування потрібно не буде.

"Як далі буде розвиватися ситуація? Буде видно. Теоретично мобілізувати 500 тисяч осіб - це дуже серйозний виклик", - відповів Марченко.

За його словами, 11 мільйонів осіб "взагалі не отримували від держави допомоги і не сплачували податків".

"Теоретично (якщо брати 50/50 - жінок та чоловіків) у нас 5,5 млн чоловіків поза системою будь-якого контролю. Вони, звичайно, працюють на економіку, але сказати, що ми їх ідентифікуємо, я не можу. Знову ж таки, є статистика сплати податку з доходів фізосіб. Мінімальну суму сплачує близько 3 млн осіб (йдеться до 5 тисяч грн в місяць). Так, ці люди працюють в економіці, але їх не можна ідентифікувати як втрату", - висловився Марченко.

Міністр зауважив, що "мобілізація має бути розумною".

"Якщо ви мобілізуєте інженера, який виконує дуже важливу функцію і від цього втрачає роботу ще тисяча осіб - це треба дуже добре подумати, яким чином треба зробити так, щоб цей інженер був заброньований. І тут також треба рішення, і ці рішення будуть знайдені", - сказав Марченко.

ВВП країни у будь-якому разі постраждає від нової хвилі призову громадян, однак "економіка мобілізованих працює по-іншому".

"Я не можу сказати, що ми ось призвемо 500 тисяч осіб і буде втрата ВВП... Звичайно буде. Але економіка мобілізованих по-іншому працює. Ці люди отримуватимуть грошове забезпечення, ці люди створюватимуть попит на товари і послуги. Тому немає такої моделі, що сказала би, що це будуть тільки втрати для економіки. Це можуть бути і досить додаткові джерела. Тому питання складне",- ще раз наголосив міністр.

Марченко відповів, що Мінфін готовий знайти ресурс, якщо в цім справді буде така потреба - "і шукати та пропонувати рішення, щоби цю потребу забезпечити".

Мобілізація в Україні 2024

Напередодні Кабмін вніс до Верховної Ради законопроект щодо мобілізації. Згідно з документом, пропонується знизити призовний вік до 25 років, посилити "заходи" щодо ухилянтів (наприклад, заборона на видачу кредитів, отримання /продовження закордонного паспорта та паспорта громадянина України) та розширити обов'язки поліції - правоохоронці також зможуть вручати військовозобов'язаним повістки.

Раніше у "Слузі народу" підтвердили отримання запиту від військових про мобілізацію 500 тисяч осіб. Про це також говорив Зеленський, але президент вимагав більше аргументів, щоб підтримати цю ініціативу.

Вас також можуть зацікавити новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти