Сніговий фронт і крижаний прогноз: синоптики попередили про рекордні морози взимку

9 жовтня 2021, 05:28оновлено 17 грудня 2021, 12:18
Синоптики назвали ознаки дуже суворої зими.
Снігопад в Іспанії
Синоптики попередили про потужні снігопади взимку / Фото : instagram.com/mahabub8750

У сезоні 2021-2022 років не виключений період дуже суворої зими. Синоптики попереджають, що Ель-Ніньо, коливання температури поверхневого шару води в екваторіальній частині Тихого океану, що серйозно впливає на клімат, принесе похолодання на північ і потепління на південь США, а також висушить більшу частину планети.

Разом з тим Полярний вихор, стійкий великомасштабний рівень низького тиску на Північному полюсі, в цьому році буде слабкіше, ніж у минулому. Це означає, що майбутньої зими значно вище ймовірність того, що холодне арктичне повітря буде неодноразово вириватися на простори Азії, Північної Америки та Європи і приносити різкі похолодання, пише Bloomberg.

Підкреслюється, що своїм холодом зими на планеті зобов'язані холодному повітрю, який остуджує Полярний вихор. Саме через Полярний вихор, вірніше, через те, що з його "обіймів" виривається арктичне повітря.

Ще однією ознакою дуже суворої зими вважається стійка область високого тиску на великій території від Скандинавії до Уралу. Якщо вона збережеться в листопаді і особливо захопить і грудень, то ймовірність проривів арктичного повітря з Полярного вихору, які синоптики часто порівнюють з відкриванням дверцят холодильника, дуже висока.

Додамо, що кліматолог Greenpeace Василь Яблоков в інтерв'ю радіо Sputnik не виключив, що через зміни клімату погода майбутньої зими може чергуватися сильним холодом і опадами з безсніжжям.

"Швидше за все, ми побачимо нові рекорди як у бік холоду і опадів, так і в бік безсніжжя. Підвищується ця амплітуда і так звана нервозність клімату", - сказав Яблоков.

читайте такожАтака потужного циклону: Україну накриють затяжні дощі - синоптик

Раніше повідомлялося, що погода в Україні зміниться вже в другій декаді жовтня - в країну прийдуть дощі, а у Карпатах випаде сніг, повідомила синоптик Укргідрометцентру Наталія Птуха.

"Тобто буде більше хмарності, частіше будуть опади-переважно у вигляді дощу. Змішана фаза і Сніг можуть спостерігатися в Карпатському регіоні, це не є якоюсь аномалією", - уточнила вона.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти