StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Язик можна зламати: яке найдовше слово в українській мові - 30 букв

26 травня 2024, 14:36оновлено 27 травня, 10:35
42150
Прочитати найдовше слово в українській мові мало в кого вдасться з першого разу, адже воно складається з 30 букв. Главред з'ясував, що це за слово.
Язик можна зламати: яке найдовше слово в українській мові - 30 букв
Яке найдовше слово в українській мові - що воно насправді означає / Колаж Главред, фото: ua.depositphotos.com

В українській мові, як і в багатьох інших, є слова, які вражають своєю довжиною та складністю. Одне з найдовших слів, що використовується в нашій мові, належить до хімічної номенклатури і включає в себе аж 30 літер. Цікаві факти про українську мову розповіла у своєму YouTube каналі Тамара Кияниця із калинівського музею українських старожитностей.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про цікаві правила української мови та поширені помилки, рекомендуємо наш матеріал: Як правильно казати – "мАбуть" чи "мабУть": яку поширену помилку ми робимо.

Яка літера в українській мови найвживаніша

Працівниця музею вказує на те, що найпоширенішою літерою початку слів в українській мові є літера "П".

"Саме на цю букву найбільше слів у нашій українській мові", - додає вона.

Яка літера в українській мові найменш вживана

Вона додає, що в українській мові найменш уживаною літерою є літера "Ф". Її частота вживання досить низька порівняно з іншими літерами абетки. Це пов'язано з тим, що більшість слів з літерою "Ф" є запозиченими з інших мов, зокрема з грецької, латинської та інших європейських мов.

Скільки слів є в українській мові

Працівниця музею розповіла, що в українській мові існує більше 256 тисяч слів

З якою мовою в української найбільше спільного

Тамара Кияниця наголошує, що українська мова має найбільше спільного з білоруською мовою (84% спільної лексики).

"З польською та сербськими мовами спорідненість лексики знаходиться на рівні в 70% і 68% відповідно", - говорить вона.

Хто така Тамара Кияниця

Тамара Кияниця - працівниця калинівського музею українських старожитностей, автор YouTube-каналу "Тамара Кияниця". У своїх відео на хостингу YouTube жінка ділиться відео з власного життя та розповідає про цікаві факти на аудиторію в понад 5 тисяч підписників.

Яке слово в українській мові має найбільшу кількість синонімів

Слово "бити" в українській мові є одним з тих, що має найбільшу кількість синонімів. Дослідження показують, що саме "бити" має одну з найбільших кількостей варіацій в українській мові.

"Саме українське слово бити має аж 45 синонімів. Тобто наші українські закисники можуть виразити свою силу і сказати це слово 45 способами, різними словами, які означають одне – бити ворога", - додає жінка.

Яке найдовше слово в українські мові

Тамара Кияниця із калинівського музею українських старожитносте наголошує, що найдовшим словом в українській мові є "дихлордифенілтрихлорметилметан". Це хімічна назва речовини, яка відома як ДДТ (Dichlorodiphenyltrichloroethane). Слово складається з 30 літер.

Що таке дихлордифенілтрихлорметилметан

Дихлордифенілтрихлорметилметан, відомий також як ДДТ (абревіатура від англійського Dichlorodiphenyltrichloroethane), є синтетичним органічним інсектицидом. Його вперше синтезували в 1874 році, але інсектицидні властивості були виявлені лише в 1939 році швейцарським хіміком Паулем Мюллером, за що він отримав Нобелівську премію з фізіології та медицини в 1948 році.

ДДТ був широко використаний у всьому світі під час Другої світової війни для боротьби з малярією, тифом та іншими захворюваннями, які передаються комахами. Після війни його застосовували у сільському господарстві для захисту рослин від шкідників.

Дивіться відео про те, яке слово є найдовшим в українській мові:

Водночас найдовше українське слово, яке зафіксоване у Книзі рекордів України, містить 31 літеру. Це слово "рентгеноелектрокардіографічного".

Крім того, найдовше слово в українській мові налічує 38 літер. Йдеться про назву хімічної речовини "а-фторсульфо-нилоксиалканперфторкарбонова кислота". Цю довжелезну конструкцію дослідники знайшли в журналі "Хімічна промисловість України".

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти