StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Що означає слово "небесник": Авраменко здивував поясненням

15 березня 2024, 17:56оновлено 21 березня, 14:28
Таким словом називають дуже відому квітку. Але не усім відомо, що у неї є ще й інші назви.
Александр Авраменко, пролесок
Авраменко пояснив, що означає слово "небесник"/ колаж: Главред, фото: скрін, УНІАН

В Україні словом небесник називають проліски. Є ще одна назва у таких популярних квітів – небовий ключ. Але якщо назва проліски відома практично усім, то про дві альтернативні назви знають не так багато людей.

Радимо також прочитати наступний матеріал: Лише найуважніший знайде собаку за 9 секунд: надзвичайна оптична ілюзія

Про це розповів відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці. Також він пояснив, чим відрізняють проліски від підсніжників і чому їх нерідко плутають.

"Сьогодні з’ясуємо, у чому полягає відмінність між підсніжником та проліском. Чи може це назви тієї самої квітки? Ні, друзі, це різні квіти. І відрізняються вони не лише зовні, а й часом цвітіння. Першими зацвітають підсніжники – білим квітом. І це стається наприкінці лютого. Ростуть вони упродовж березня-квітня. До речі, підсніжники занесено до Червоної книги України", – пояснив мовознавець.

Він зазначив, що проліски розпускаються на місяць пізніше. Вони більш теплолюбні. Мають переважно дрібні блакитні квіточки, тому в народі їх ще називають небесниками або небовим ключем.

"Отже, підсніжники більш ранні й білої барви, як сніг, а проліски зацвітають пізніше й одягають на себе барву неба. Насамкінець лише додам – дбаймо про те, щоб Україна говорила грамотно", – додав Авраменко.

Дивіться відео з поясненням Авраменка, чим відрізняються підсніжник і пролісок:

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Раніше Авраменко пояснив, чому не можна казати "віруючий". Краще замінити це слово відповідниками, які притаманні українській мові. Таких слів є декілька.

Також Авраменко пояснив, що означає "після дощику в четвер". Насправді такий вислів своїм корінням сягає глибокої давнини.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти