Третя квитанція за газ: як доведеться українцям інакше за нього платити

13 лютого 2024, 23:20
В Україні з січня було запроваджено платіжку за доставку газу. Її розмір становитиме близько 300 грн на три роки з квартири.
Газ, квитанції
Як доведеться українцям інакше за платити за газ / колаж Главред, фото УНІАН

В Україні з січня 2024 року було введено новий рядок у платіжці - за доставку газу. Його розмір становитиме близько 300 грн на три роки з квартири. При цьому сума буде для всіх різною. Як повідомляє портал "Фокус", плата за обслуговування не охоплює більшу частину робіт, наприклад, повірку лічильників або ліквідацію будь-яких пошкоджень систем чи наслідків аварійних ситуацій - за це мешканцям багатоквартирних будинків треба платити окремо.

Далі, кажуть експерти, технічне обслуговування систем газопостачання включає перевірку наявності вільного доступу до газопроводів та газового обладнання, стану фарбування та кріплень газопроводу, наявності футлярів у місцях прокладання через зовнішні та внутрішні конструкції будинку, стану ущільнення міжтрубного простору.

Також ідеться:

відео дня
  • про техобслуговування запірних пристроїв, які були встановлені на газопроводах і газовому обладнанні;
  • технічне обслуговування газовикористовуючого обладнання, призначене для опалення місць загального користування;
  • перевірку на герметичність з'єднань газопроводів і газового обладнання, розміщених поза приміщеннями споживачів;
  • усунення виявлених витоків газу з повторною перевіркою газових мереж на герметичність.

Сума, насамперед, залежить від стану мереж і самого об'єкта - великий чи малий, новий чи старий, багатоквартирний будинок чи гуртожиток, вважає експерт з енергетики Юрій Корольчук.

"На сьогоднішній день відштовхуються від того, що квартира повинна платити близько 300 грн - сума за три роки. Те, що споживач платитиме раз на три роки, малоймовірно, тому що це було б складно впорядкувати юридично. Тому що споживач не зобов'язаний тримати в голові цю інформацію і раз на три роки "ловити" повідомлення про необхідність сплати. Тому, найімовірніше, споживачі платитимуть або близько 100 грн на рік, або 8-10 грн щомісяця", - зазначив експерт.

Як платити за газ в Україні правильно

Нагадаємо, в Україні ухвалено всі необхідні нормативно-правові акти для запровадження третьої платіжки за газ. Договір на технічне обслуговування було затверджено НКРЕКП 5 грудня 2023 року. Зміни до кодексу газорозподільних систем передбачають, що оператори мають привести наявні договори у відповідність із новим типовим договором у місячний строк і повідомити співвласників про це через рахунки на оплату послуг розподілу газу.

Також абоненти "Нафтогазу України" можуть отримати 1% знижку на оплату газу, якщо будуть своєчасно оплачувати рахунки до 15-го числа місяця. Зараз ціна газу становить 7,96 грн за кубічний метр, і знижка діє на будь-яку суму платежу.

Окрім цього, у деяких багатоквартирних будинках в Україні встановлено один будинковий лічильник на газ, що може призвести до переплати через різницю між кількістю зареєстрованих і фактично проживаючих осіб. Для зміни цих даних слід звернутися до найближчого центру обслуговування клієнтів філії "ГазМережі" та подати заяву разом із паспортом, ідентифікаційним кодом та довідкою про склад сім'ї.

Вас можуть зацікавити такі матеріали:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти