Чому в Україні "смикаються" ціни на популярний овоч: пояснення експерта

5 лютого 2024, 15:12
В Україні на початку лютого ціни на цибулю залишаються стабільними і становлять від 12 до 14 грн/кг залежно від якості, регіону та розміру партії.
Цибуля, монети
Імпорт овочів, зокрема цибулі, значно зріс з 2021 по 2023 роки, каже спеціалістка / колаж Главред, фото УНІАН

В Україні станом на початок лютого ціни на цибулю залишаються стабільними і становлять від 12 до 14 грн за кілограм залежно від якості, регіону виробництва та обсягу партії. Однак зростання постачань продукції до країн Європейського Союзу (ЄС) може підтримати вартість на внутрішньому ринку, особливо на продукцію високої якості, повідомляє портал "Обозрєватель" із посиланням на думку експертів.

Як каже Тетяна Попович, керівник відділу маркетингу львівського оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар", зараз на ринку багато пропозицій дрібної цибулі, що є результатом сортування продукції. Ціни на такий вид цибулі не перевищують 6-7 грн за кілограм.

"Імпорт овочів, зокрема цибулі, значно зріс із 2021 по 2023 роки. Частка імпорту на ринку цибулі зросла з 2% у 2021 році до 13% у 2022-2023 роках, що свідчить про збільшення залежності від імпортованих постачань через зменшення виробництва", - сказала фахівчиня.

відео дня

Також Попович розповіла про поступове відновлення вирощування цибулі. Так, каже вона, попри втрату до 80% площ та інфраструктури з вирощування, зберігання та доопрацювання цибулі в південних регіонах Херсонської області через воєнні дії, Україні вдалося відновити виробництво цибулі лише за один рік (що й дало змогу країні розпочати експорт цибулі, зокрема, до Румунії).

Ціни на продукти в Україні

Нагадаємо, як раніше повідомляв Главред, протягом 2023 року в Україні відбулося значне зростання цін на харчі. За даними Державної служби статистики України (Держстату), у грудні 2023 року середні ціни на ці продукти зросли на 4% порівняно з груднем 2022 року.

У другому півріччі 2023 року відбулося значне підвищення цін на молоко, яке є однією з ключових складових молочних продуктів. Це підвищення відбулося як у гривнях, так і в євро, повідомили в Союзі молочних підприємств України.

Незважаючи на загальне зростання цін у країні на 3,7% у період із грудня 2022 року по грудень 2023 року, окремі продукти також подешевшали. Про це повідомляє Державна служба статистики України у своєму звіті.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти