Курс валют може знову рвонути: експерт розповів, чи чекати знову долар по 40 грн

16 травня 2023, 20:03оновлено 2 липня 2023, 08:55
Хоч останнім часом гривня зміцніла по відношенню до долара, каже експерт, все одно є ймовірність, що влітку його курс знову зросте.
Обмін валют, перехожі
Експерт спрогнозував, чи чекати знову долар по 40 грн / колаж фото УНІАН

Вже в липні нинішнього року на курс валют в Україні може вкрай негативно вплинути повернення до довоєнної системи оподаткування податками ринку пального. Про це повідомляє портал "24 канал" з посиланням на прогноз економічного експерта Бориса Кушнірука.

"Все пальне ми імпортуємо. Якщо воно внаслідок оподаткування зросте в ціні, попит на нього може скоротитися. Відповідно, попит на валюту, необхідну для придбання нафтопродукту, теж скоротиться", ‒ сказав він.

Попит на валюту може, каже Кушнірук, навпаки, скоротитися. За словами експерта, така ситуація станеться, якщо Нацбанк все-таки відпустить курс згідно з недавнім меморандумом з МВФ.

відео дня

"Я ставлюся до цього вкрай критично. Чому? Коли вони кажуть, що потрібно вільне ціноутворення на долар, це потрібно здійснювати в нормальних умовах. Зараз же в Україні експорт вдвічі менше імпорту, а всю різницю закриває НБУ. Тобто ринку немає. А у нас є один гравець, в цьому випадку Нацбанк, який і буде все визначати", – говорить фахівець.

Все залежатиме від рішень Нацбанку, вважає Кушнірук. Якщо в НБУ підуть на планову девальвацію, то це може призвести до відповідного знецінення готівкової гривні до долара.

"В таких умовах готівковий курс може девальвувати на 3-5%. На початку може навіть на більший відсоток, але згодом "відкотитися" назад", – вважає він.

У той же час, каже Кушнірук, вищевказане рішення буде відтягуватися НБУ до липня, то в червні ситуація з курсом долара буде така ж, як і в травні.

Курс долара в Україні

Нагадаємо, раніше експерти фінансового ринку повідомляли, що курс долара в Україні може рекордно підскочити. А причиною називають ймовірну активізацію бойових дій та нові удари російських окупантів по Україні. Зокрема, таку думку висловив аналітик компанії Esperio Олександр Болтян. Експерт не виключив, що різке підвищення долара по відношенню до гривні може носити спекулятивний характер.

Також раніше повідомлялося про те, що курс долара в Україні міг би вже стати тризначним. Цьому завадила своєчасна зовнішньофінансова допомога від партнерів.

Вас можуть зацікавити такі новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти