Україні потрібні власні "Шахеди", без ударів по заводах в РФ ракети не закінчаться - Романенко

10 березня 2023, 13:00оновлено 10 березня 2023, 15:01
Росія збільшуватиме проміжки між ракетними обстрілами, але стрілятиме до останнього дня війни, вважає авіаексперт Валерій Романенко.
Україні потрібні власні 'Шахеди', без ударів по заводах в РФ ракети не закінчаться - Романенко
Українські "Шахеди" – єдиний дієвий засіб зменшити пуски ракет з РФ / Главред

Росія вперше за тривалий час здійснила масовану ракетну атаку по території України. За словами представників ГУР, на цю атаку РФ витратила запас ракет, який до цього збирала протягом місяця. Зокрема, Росія вперше за рік від початку повномасштабного вторгнення вдалася до безпрецедентної дії – запуску одразу шістьох дефіцитних ракет Х-47М "Кинджал".

В інтервʼю Главреду авіаційний експерт, науковий співробітник музею НАУ Валерій Романенко розповів, чому росіяни зосередилися на ударах "Кинджалами", чи покращать комплекси "Patriot" здатність України до збиття Х-22 та "Калібрів" та на обстрілах яких обʼєктів росіяни можуть зосередитися влітку.

Оскільки ракетна атака Росії здійснювалася кількома засобами, на що розраховувала РФ, коли одночасно запускала по Україні дрони, "Калібри" та "Кинджали", вела обстріли з С-300? У чому полягала її мета?

відео дня

У тому, щоб продовжити свою концепцію війни з Україною як безконтактної, коли окрім власне бойових дій на фронті відбувається ще й знищення української інфраструктури, а також шляхом ракетних ударів по цивільній інфраструктурі з метою зменшення інтенсивності опору ЗСУ. Або навіть для підйому заворушень в тилу, щоб люди почали вимагати завершення війни та капітуляції. Але це – дурні надії. І росіяни, наче вперті віслюки, з більшою наполегливістю почали атаки на інфраструктуру (хоча я думав, що вони з настанням теплого часу відмовляться від цього). Причому вони використовують навіть ракети "Кинджал" у небаченій кількості – за один наліт росіяни використали їх удвічі більше, аніж за увесь минулий рік.

Пане Валерію, не могли б ви розʼяснити, у чому причина того, що РФ у цій атаці зосередилася не на Х-101 чи Х-555, яких у них, ймовірно, набагато більше, а саме на "Калібрах" та "Кинджалах"?

"Калібри" ми як збивали успішно, так і збиваємо, бо це легше, аніж збити останні моделі Х-101, які у РФ обладнали системами радіопротидії проти наших радарних систем. А от "Кинджали" дають впевненість – для їхнього спрямування ракети вказуються координати, і ми не здатні їм протидіяти. Росія також використовувала Х-22, але їхня дальність, а головне точність, на відміну від "Кинджалів", не дозволяє уражати обʼєкти. У росіян немає інших засобів для того, щоб точно вдарити по електростанціях чи по трансформаторах, тому вони і використовують "Кинджали" як більш надійний у їхньому розумінні засіб ураження.

Ви сказали, що росіяни могли б навесні відмовитися від обстрілів інфраструктури, але цього не сталося…

У росіян був лозунг "Заморозимо українців і заженемо до печер". Не заморозили і не загнали. Зараз вони можуть знову придумати якесь ідіотське гасло, бо креатив у них погано працює. Тож хай спробують заморозити нас влітку.

А чи можуть вони до літа переключитися на якісь інші цілі?

Так, вони можуть бити по інфраструктурі, по мостах.Ситуація така, що у росіян мало засобів ураження – вони не врахували масштаби. Україна – це не Сирія і не Грузія, тож у росіян просто не вистачає цих ракет. Ви бачите, як зросли проміжки між ударами, бо росіяни не встигають накопичувати ракети. А робити запуск умовно десятьма ракетами немає сенсу, бо девʼять з них буде збито. Росіянам треба робити масові запуски для того, щоб перевищити так звану канальність зенітно-ракетних комплексів. бо якщо один такий комплекс здатен наводитися по десяти ракетах, а їх запустять дванадцять, то дві прорвуться. Тому росіяни будуть збільшувати проміжки обстрілів, але стрілятимуть до останнього дня війни.

Сподівання на те, що колись у РФ закінчаться ракети, хибні. А це станеться тоді, коли Україна зробить власні ракети "Грім", власні "Шахеди" і будемо розстрілювати їхні підприємства, які виробляють ці ракети. Вони знаходяться у промисловому районі на північний захід від Москви, де розташовані основні оборонні підприємства, які, якщо не виробляють повний цикл, то хоча б комплектуючі до цих ракет – радіоелектроніку, гіроскопи, систему управління. Адже у НАТО кажуть, що передача нам західних озброєнь призведе до ескалації війни, але не заперечують проти пострілів у будь-яку точку Росії власною зброєю.

Була інформація, що Росія могла таємно отримати певну кількість зброї, серед яких ракети, саме від Ірану. Як, на вашу думку, це відобразиться на обстрілах?

Що я можу сказати… Буде нам кепсько. Відомі кораблі, якими доставляють, яким чином доставляють – Каспійським морем. Поки що йдеться про боєприпаси та "Шахеди". Таким чином єдине, що може нас врятувати, це те, що можливості Ірану з випуску ракет Fateh-110 і Zolfaghar обмежені. Через санкції Іран не може їх масово випускати – можливості у них приблизно такі, як у росіян до випуску "Кинджалів".

Зважаючи на те, що під час атаки Харків активно обстрілювався саме з С-300, не могли б ви пояснити, наскільки у Росії цьому є перевага?

У Росії величезний запас цих ракет – за даними ГУР, його оцінюють у приблизно шість тисяч. Тобто їм цього вистачить до останнього дня війни. Тож кажу ще раз, що українські "Шахеди" – це дієвий засіб зменшити пуски цих ракет, бо тоді росіяни будуть змушені повертатися до пускових установок цих ЗРК. Оборона завжди приречена на поразку, а от активні удари по ворогу – це єдиний шлях до перемоги.

Чи можуть такі масовані обстріли стати передумовою до нового наступу РФ – чого взагалі нам чекати найближчими місяцями?

Росія не здатна ані до великих обстрілів, ані до наступів. Великий наступ у РФ – це бої за окремі будинки у Бахмуті та прилеглих селах? Згадайте операцію "Буря в пустелі" чи Курську, Сталінградську битви і їхні масштаби. Росія – це нікчемна країна з нікчемними операціями. Єдине, що вона може – воювати з трансформаторами, бо накопичила певний запас ракет (та й то, невдало).

Зараз росіяни вже випустили першу монографію з оцінками своєї "СВО", де самі пишуть, що можливості російських систем звʼязку та інформаційних систем, що є основою ведення бойових дій у 21 столітті, не порівнювані з Україною. Росіяни страшенно заздрять нашим системам звʼязку та "Старлінкам". Також РФ втратила перевагу в артилерії, бо ми вже отримуємо таку кількість снарядів, яка співставна з можливостями РФ. Але американські снаряди потужніші, і зараз НАТО хоче подвоїти кількість боєприпасів. Провідні світові експерти, які оцінюють хід бойових дій, кажуть, що у разі отримання подвійної кількості артилерійських боєприпасів та мінометів, навіть без літаків російські війська просто покотяться, бо не встигатимуть відновлювати втрати. Те саме буде і з ракетами – стрілятимуть, десь побʼють пару трансформаторів, але ми вже усюди, де могли, розмістили замовлення на обладнання і мало-помалу відновлюємо його. Майже в усіх містах України вже бігає електротранспорт, тобто є резерви.

Якщо Україна отримає "Patriot", наскільки це зменшить ефективність ударів по інфраструктурі та країні загалом?

Зараз ми не можемо вражати три типи ракет – Х-47М "Кинджал", Х-22 та С-300. Тобто аеробалістичні та ракети протиповітряної оборони, бо через їхню велику швидкість комплекси просто не встигають їх вражати. Нам обіцяно два "Patriot", по одному від США та Німеччини. Мінімум один SAMP-T, який є європейським аналогом цієї системи, та кілька NASAMS, які за умови вдалого розміщення теж здатні вражати ракети Х-22 та С-300, але не "Кинджал". Звичайно, що нам потрібно набагато більше цих комплексів, але якщо зараз рівень знищення крилатих ракет сягає 70%, а в деяких випадках 80%, то тоді зросте і рівень покриття цих ракет і на 20-30% – інших видів озброєння. Радикально з цими двома комплексами нічого не зміниться – в основному, Х-22 та "Кинджали" як влучали, так і будуть. Тобто вони прориватмуть ППО, але кількість таких проривів буде меншою. Бо у США, наприклад, таких комплексів біля 200, у Нідерландах з їх маленькою територією мають близько восьми таких комплексів. Тож уявіть що таке два комплекси та дві додаткові пускові установки значно картинку не змінять. Але шанси будуть, і якісь райони ми зможемо прикрити.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти