Росія розраховує дотиснути Україну без допомоги США - Золотарьов

8 грудня 2023, 10:10оновлено 10 грудня 2023, 11:42
За відсутності фінансової допомоги від США Україні доведеться включати "друкарський верстат" і посилювати тиск на бізнес, вважає експерт.
Росія розраховує дотиснути Україну без допомоги США - Золотарьов
Росія розраховує дотиснути Україну без допомоги США - Золотарьов / Главред

Сенат США провалив винесення на обговорення питання про надання нового пакету військової допомоги Україні - 51 сенатор проголосував проти припинення дебатів навколо документа. Ініціатива передбачала виділення пакету допомоги в розмірі 106 млрд доларів, у тому числі 61 млрд доларів з яких призначалися на допомогу Україні.

В інтерв'ю Главреду політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов розповів, які наслідки чекають Україну без узгодженої допомоги з боку США.

Питання розгляду виділення допомоги Україні в Сенаті США відкладено. Як скоро американські законодавці можуть повернутися до нього?

відео дня

Часу до канікул у Конгресу не так вже й багато, до 15 грудня. І в Білому домі прекрасно розуміють, що це критично значимо для України, тому що в іншому випадку це будуть розглядати вже після Нового року, у другій половині січня. Зрозуміло, що ця затримка буде оплачуватися кров'ю українських солдатів і, можливо, дуже великими проблемами для України на фронті. На що, власне кажучи, Кремль і розраховує.

Те, що склалася така ситуація, було цілком прогнозовано, оскільки багато разів говорили про те, що до кінця року Україна неминуче стане заручником внутрішньополітичних суперечок у США. Оскільки почалася виборча кампанія, для республіканців критично важливо показати, що вони є противниками нелегальної міграції, налаштовані будувати стіну на кордоні з Мексикою, що обіцяє багатомільярдні витрати, адже цього чекають їхні виборці. У свою чергу, для Байдена критично важливо не впасти в очах вчорашніх мігрантів, які значною мірою голосують саме за демократів і потенційно за Байдена. І якщо він відступить перед республіканцями, це може негативно позначитися на його електоральних шансах. Відповідно, ми отримуємо ситуацію, коли в США електоральні ризики переважують військові ризики для України.

Поки залишається сподіватися на те, що за решту тижня буде знайдений якийсь компроміс для того, щоб Україна отримала допомогу. Але тенденція така, що у 2024 році обсяги і військової, і фінансової допомоги будуть значно меншими.

Зрештою, це питання вирішиться - питання в тому, чи встигнуть це зробити вчасно. Вже були прецеденти в історії, коли під час війни у В'єтнамі затримка з пакетом американської військової допомоги фатально відбилася на військовому протистоянні, коли Північний В'єтнам, скориставшись тим, що у військах Південного В'єтнаму виник дефіцит боєприпасів, зумів військовим шляхом отримати перемогу. А саме тоді в Сполучених Штатах йшла гостра дискусія щодо того, чи варто підливати масло у вогонь війни або треба почекати. До речі, тоді одним з тих, хто виступав за деескалацію, був молодий і перспективний конгресмен Джо Байден. А на цьому тлі затримка з вирішенням питання про фінансову і військову допомогу Україні, природно, викликає тривогу.

Якщо у США будуть затягувати з вирішенням цього питання, наскільки серйозними можуть бути проблеми на фронті, і в чому вони можуть проявитися?

Якщо Росія відчує, що у ЗСУ є дефіцит боєприпасів, засобів ураження, то вона спробує цим скористатися і почне активний наступ.

Тобто слідом за Авдіївкою і Куп'янськом будуть і інші напрямки – до того ж Харкова близько 100 кілометрів. Власне, тому, особливо у Z-пропагандистів, спостерігається військова ейфорія - мовляв, зараз Вашингтон згорне допомогу Україні, і ми їх "дотиснемо".

Наскільки я розумію, на даний момент йде питання про ухвалення не стільки військової, а фінансової допомоги...

Так, фінансової допомоги, коли Україна щомісяця отримувала по 40 мільярдів гривень, закриваючи дефіцит бюджету, вже не буде.

Я якраз хотіла запитати про наслідки - що буде, якщо у нас не буде цієї допомоги?

Не хочу ставати Капітаном Очевидність, але нас чекає "друкарський верстат" – це ми побачимо за курсом гривні. Також варто очікувати посилення податкового тиску - вже зараз Гетьманцев говорить про необхідність підвищення акцизу на автогаз (що спричинить кумулятивний ефект на багато товарів і послуг), а також будуть шукати способи поповнення бюджету посиленням тиску на бізнес. І, природно, будуть різати "по-живому", скорочуючи витрати на соціальні програми. Зокрема, у мерів вже забрали ПДФО, завдяки якому у місцевої влади протягом року "пилорама" працювала без зупинки на плитці, озелененні і т.д. Тепер цього не буде, і на місцях це відчують.

Як ми бачимо, допомога Заходу до нас йде довго. Наскільки серйозно це відіб'ється на фронті, якщо ще й економіку почне "штормити"?

Є закономірність - якщо не вистачає ракет і снарядів, цей дефіцит покривається людьми. Тобто по суті нас чекає посилення мобілізації. Безумовно, будуть скасовані багато пільги по мобілізації - все це ми побачимо у 2024 році, оскільки стримування наступу загрожує втратами, і їх потрібно буде покривати.

Враховуючи те, як ситуацію з блокуванням голосування в Сенаті подає Росія, наскільки ймовірний сценарій, що РФ спробує посадити Україну за стіл переговорів на цьому тлі?

Тільки ледачий не говорив про те, що Путін чекає президентських виборів в США. Але зараз ситуація така, що, можливо, цей шанс [на переговори] спробують використати, не чекаючи виборів. цього використовувати. Очевидно, виходять з того, що дефіцит боєприпасів може негативно позначитися на боєздатності ЗСУ, нас чекають дуже важкі місяць або навіть два.

Тобто фактично до виборів в РФ, я правильно розумію?

Так. Не виключений сценарій, що після виборів в РФ там можуть почати чергову хвилю мобілізації. Якщо зараз, фактично, проблема вирішується за рахунок контрактників і бажаючих ризикнути головою вистачає, то потім Росія спробує розгорнути додаткові 400 тисяч осіб для того, щоб, "дотиснути" ситуацію до виборів президента США восени.

Хто такий Андрій Золотарьов

Андрій Володимирович Золотарьов (нар. 15 травня 1965, Дніпропетровськ) — український політолог, керівник Центру "Третій сектор". Політконсультант Олександра Рябченка (1994), Володимира Литвина( 1994), Юлії Тимошенко (1996-97), повідомляє Вікіпедія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти