Пригожин відводить удар від Путіна, скоро його можуть списати з рахунків — Снєгирьов

1 грудня 2022, 08:00
Диктатор боїться заколоту, тому для цього йому потрібні військові поразки та підвищення соціального статусу Пригожина.
Евгений Пригожин, Владимир Путин, Дмитрий Снегирев
Євген Пригожин потрібен Путіну для виконання брудної роботи - Дмитро Снєгирьов / колаж УНІАН, kremlin.ru, скріншот

Днями у соцмережах стало вірусним відео співкамерника "кухаря Путіна" і ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина, російського кримінального авторитета Саші Курари. На відео чоловік стверджує, що Пригожин під час перебування за ґратами займав найнижче місце в тюремній ієрархії, тобто був тим, кого на сленгу ув'язнених називають "опущеними". Кримінальний авторитет зізнався, що особисто був причетним до цькування і закликав ув'язнених не йти до лав ПВК "Вагнера", бо у злочинному світі отримувати накази від "опущених" вважається принизливим.

В інтерв'ю Главреду співголова громадської ініціативи "Права справа" Дмитро Снєгирьов розповів про те, яку роль Кремль приготував для Пригожина, та чи є у нього шанси замінити Путіна.

У мережі зʼявилося відео співкамерника Пригожина про його певний соціальний статус, де чоловік закликав не вступати до лав ПВК "Вагнер". Чому, на вашу думку, це відео зʼявилося саме зараз, і чи є у ньому певний звʼязок із політичними амбіціями Пригожина?

відео дня

Там є кілька нюансів. Щодо ситуації з так званим вербуванням, то згідно історичної ретроспективи, подібні процеси були і в Радянському Союзі. Зокрема, під час Другої світової росіяни давали можливість кров'ю загладити провину спецконтингенту — ув'язненим, з яких потім формували штрафбати. Те саме відбувається і зараз — Пригожин (а точніше — російські спецслужби, які є його кураторами), фактично повторює досвід Другої світової війни. Цим вирішується декілька питань одночасно. По-перше, звільнення місць позбавлення волі загалом. 23 тисячі осіб звідти вже виїхали, відповідно, зменшується навантаження на структури Федеральної служби виконання покарань (рос. ФСИН). По-друге, вербувальні заходи проводяться виключно у колоніях посиленого режиму. Пригожина не цікавлять колонії поселення та СІЗО, а виключно контингент з великими строками — тобто ті, хто можуть мати або створити певні проблеми адміністрації у місцях позбавлення волі або після виходу на волю. Тобто вирішується питання утилізації і зниження напруги в місцях позбавлення волі. Керуючись спецтермінологією, є так звані червоні та чорні зони. Чорні — ті, де за порядок відповідають представники криміналітету, а у червоних, відповідно, представники адміністрації. Процес вербування відбувається саме у чорних зонах, де керують так звані кримінальні авторитети, через що змінюється статус цих зон. А це, відповідно, послаблює вплив криміналітету до місця позбавлення волі, і тим самим вирішується питання криміногенної ситуації у Російській Федерації.

З 23 тисяч тих, кого відібрали до ПВК "Вагнер", за оцінками російської сторони, втрати склали приблизно до 80%. Цитуючи російського класика: "Немногие вернулись с поля". Відповідно, ті люди, які сидять за зґвалтування, пограбування, здирництва та вбивства не потрібні Російській Федерації. Це — загроза існуванню правоохоронної системи та безпосередньо структурі російського суспільства.

За тими кримінальними поняттями, до яких апелює Пригожин (у відео він демонструє наколки та намагається спілкуватися жаргоном), ймовірність його низького соціального статусу, так званого опущеного, під питанням, тут я не буду коментувати. Можливо, такими закидами знижують статус тих, хто погодився співпрацювати з Пригожиним. Бо жоден "сиделец", як вони себе називають, не може співпрацювати з адміністрацією, і згода на заходи, які проводить Пригожин, це порушення кримінальних понять. Тобто це — табу, що створює передумови для подальших конфліктів серед криміналітету. Під час Другої світової війни, коли учасники штрафних батальйонів повернулися назад до місць позбавлення волі, там почалися так звані сучі війни, під час яких люди, які зі зброєю в руках погодилися захищати батьківщину, увійшли у конфлікт з кримінальними авторитетами, і вважали, що подібні вчинки порушують основи кримінальних понять. Те саме зараз відбувається і в Росії, але є один цікавий момент. Декілька кримінальних авторитетів виступили на підтримку Пригожина, причому свою позицію вони аргументували тим, що для людини, яка перебуває в місцях позбавлення волі вступити до лав ЧВК "Вагнер" означає вийти на волю. Але це не відповідає дійсності згідно "понять", що свідчить про те, що з так званим кримінальним авторитетами ведуть роботу спецслужби РФ. А враховуючи те, що більшість з них знаходяться на прямому зв'язку з ФСБ, подібними заявами вони створюють умови для активного вербування спецконтингенту.

Мовою фахівців це називається "прогоном", коли один із авторитетів робить заяву, яка розповсюджується по всіх колоніях. Причому заява, зроблена кримінальним авторитетом — це наказ для виконання, який не обговорюється. Тож поява відео — це спроба поставити під сумнів законність проведення мобілізації.

Саме відео доволі сильне у моменті протидії процесам, які відбуваються. Але подібні звинувачення мають бути підкріплені доказами. Якщо людина відповідає за свої слова, і соціальний статус Пригожина дійсно досить низький, це означає, що на території РФ можуть розпочатися кримінальні війни. Але різниця між роками радянської влади і "пригожинськими" у тому, що сучасні чекісти врахували помилки чи то пак досвід попередників. І якщо після другої світової війни ув'язнених повертали до місць позбавлення волі, то тепер Пригожин каже, мовляв, відвоювали шість місяців і все, претензій немає. Тобто основний акцент робиться на тому, що ув'язненні не повернуться до місць позбавлення волі. Але при цьому ніхто не гарантує, що вони повернуться живими. Тут варто згадати перше відео Пригожина, де зек ставить йому питання: "А скільки вас повернулося?", на що Пригожин відповів, що контракт на 6 місяців, і ще ніхто не повернувся. Якщо уважно подивитися на новини з фронту, можна побачити, що основні лобові атаки здійснюються саме учасниками ПВК "Вагнер". Використовується тактика так званого валу тіл — їх кидають на укріпрайони ЗСУ і, без вогневої підтримки та за рахунок чисельної переваги, вони своїми тілами мають прорвати оборонні позиції ЗСУ. Це стосується не лише бахмутського напрямку — аналогічна практика використовується і в Білогорівці на Луганщині, і на авдіївському напрямку. Тобто одразу на трьох напрямках, найбільш проблемних для української сторони, де бойова активність триває саме за рахунок зеків. Відповідно, через це такий високий відсоток смертності.

А наскільки ці відео можуть вплинути на подальшу мобілізацію саме серед осіб, які перебувають у місцях позбавлення волі?

Це залежатиме від того, як це відео розійдеться по місцях позбавлення волі, а також від авторитету людини у кримінальному середовищі, яка "предʼявляла", тобто озвучувала претензії до Пригожина. Там є своя жорстка ієрархія підпорядкування — відповідно, якщо людина відповідала певним кримінальним поняттям на момент перебування у місцях позбавлення волі, то до нього можуть дослухатися. Але якщо він був так званим активістом чи людиною з низьким соціальним статусом, то тоді такого ефекту не буде.

Тобто поки відповіді Пригожина на цей закид не буде…

Ні, він не буде опускатися до відповіді на це відео — він вважає себе Халіфом на годину. За тими самими кримінальними поняттями, людина, яка висуває звинувачення, має за статусом відповідати тому, кому вона їх висуває. Якщо він нижче за статусом, ці претензії не розглядаються апріорі. Пригожин, відповідно, вважає себе людиною з високим соціальним статусом, тому подібні звинувачення від "сидельца" ніхто не розглядатиме. Не кажучи вже про те середовище, у якому він наразі перебуває, оскільки він людина, яка допущена до "тіла". Уявіть собі — над образом Пригожина працює вся структура спецслужб, а тут він опускається до коментування якогось відео (тим більше, що воно не набуло широкого розголосу).

А ось ця ситуація на позиціях самого Пригожина щодо можливої зміни Путіна може позначитися?

Путін — це людина команди. Відповідно, та команда, яка його формує — це здебільшого працівники спецслужб. І тому наступник Путіна розглядатиметься з числа тих, хто має стосунок до спецслужб РФ. Єдиний варіант, за яких можливі зміни у цій ієрархії — це зміна самої системи у РФ, тобто якщо станеться або військовий заколот, або можлива революція. Враховуючи те, що "низи" не готові, а "верхи" усім задоволені, то розглядати можливість революції апріорі не має сенсу. Що ж стосується військового заколоту, то Пригожин якраз і потрібен для того, аби його не допустити. Тобто Путіну він потрібен, щоб мінімізувати роль російської армії, тому наразі Пригожин відводить удар від Путіна і перекладає відповідальність на армію. Відповідно, якщо російське суспільство переконати у тому, що "цар" не винний, а армія, то можливість проведення військового заколоту так само стає мінімальною. Крім того, саме військові поразки дадуть можливість Путіну для проведення чисток серед військових. Саме тому Пригожин настільки медійно активний у критиці російських генералів. Диктатор боїться заколоту, тому для цього йому потрібні військові поразки та підвищення соціального статусу Пригожина.

А до якого статусу може підвищитися статус Пригожина?

Його будуть підвищувати, допоки він не вийде на один соціальний щабель з тими, кого він критикує. Тобто якщо він критикує генерала, він має бути з ним на одному рівні. Але жодних посад йому не світить, бо специфіка роботи спецслужб полягає у тому, що вони ніколи не захочуть маратися з людиною, яка мала негаразди з законом. До того ж, те, що на нього покладено, — це вирішення брудних завдань не тільки на території РФ, а й за її межами. Тобто у локальних конфліктах, де Росія не може брати участь напряму і проводити військові операції — Африці, Лівії, Сирії тощо. Ба більше, Росія може у будь-який момент відмовитися від ПВК "Вагнер", адже з юридичної точки зору ця організація на території РФ заборонена і знаходиться поза законом (згідно Карного кодексу РФ, за вербування у Росії передбачено карну відповідальність. — Главред). Тож у будь-який момент учасникам ПВК, у тому числі — особисто Пригожину, можуть інкримінувати статтю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти