Контрнаступ на півдні неможливий, але Україна може вдарити по РФ в іншому місці - Віктор Андрусів

3 серпня 2022, 06:00оновлено 3 серпня 2022, 16:01
Битви за великі міста для росіян є катастрофічними - вони втрачають свої переваги, які мають на відкритому просторі. Тому їхній наступ може стати провальним.
Война, Виктор Андрусив
Наступ Росії на півдні може стати не менш провальним, ніж під Києвом - Віктор Андрусів / УНІАН, facebook.com

Армія РФ перекинула до тимчасово окупованої Херсонщини майже всі свої десантні війська. А це вказує на те, що Росія найближчим часом може відновити наступ на південному напрямі.

В інтерв'ю Главреду колишній радник міністра внутрішніх справ і голови Офісу президента, колишній виконавчий директор Українського інституту майбутнього Віктор Андрусів розповів, чому Росія у разі наступу може зганьбитися так само, як на Київщині, чи змінять баланс сил на користь України нові постачання HIMARS, чи є запасний план у Путіна та які основні помилки він допустив та як довго готова воювати Росія.

Ви раніше заявили, що Росія може готувати наступ на Запоріжжя та Кривий Ріг. Як скоро це, на вашу думку, може відбутися?

відео дня

За їхніми планами наступ має відбутись 6-10 серпня. Вони сконцентрували одне з найбільших угруповань з початку війни, понад 30 БТГр. Однак, все ще залежить і від наших дій. Якщо "святі" HIMARSи будуть активно знищувати склади окупантів, то ідея наступу може застопоритись.

Яка стратегічна мета у Росії щодо цих міст? Для чого вони їй потрібні саме зараз?

Я думаю, що саме Кривий Ріг і Запоріжжя, а не Миколаїв є ключовими напрямами удару. Справа в тому, що російські війська мають розширити плацдарм від Херсона і знайти нові можливості забезпечення і постачання своїх угрупувань через Дніпро.

Наскільки пов’язаний цей імовірний наступ із просуванням ЗСУ біля Херсону?

Це і є пов’язано напряму. У окупантів не було шансів втриматись під Херсоном, після того, як були розбиті мости. Зруйнувалась логістика, і проблема в тому, що вони навіть відступити повноцінно вже б не змогли. Тому, щоб врятувати правобережне угрупування своїх військ, вони вирішили розгорнути широкий наступ на північ, захопити Кривий Ріг і Запоріжжя, і вирішити питання забезпечення своїх військ.

Як ви оцінюєте шанси Росії при цьому наступі? Чому ви, коментуючи можливий наступ, порівняли його саме з ситуацією на Київщині?

Шанси на успіх їхньої нової операції я оцінюю дуже низько. Насправді, битви за великі міста для росіян є просто катастрофічними. Там вони тотально втрачають свої переваги, які вони мають на відкритому просторі. Вони несуть просто колосальні втрати в таких боях. Я дійсно вважаю, що такий наступ може призвести до подібних наслідків, як це було під Києвом. По-перше, основна причина їхньої поразки була в тому, що вони не забезпечили свої тили. Вони занадто сильно розтягнули свої сили і не могли їх забезпечувати. Тут може відбутись схожа ситуація. По-друге, під Києвом в нас не було HIMARS, тепер є. Тому ми зможемо знищувати їхні ближні, а можливо й дальні тили.

Коли Україна зможе перейти до контрнаступу на півдні? Які фактори наразі нас стримують?

Очевидно, що зараз про контрнаступ на Півдні вже не може йти мови. Ми раніше ледве почали виходити на паритет в силах, а зараз вони кратно нас переважають. Тому контрудар тепер буде в іншому місці, яке вони ослабили. Наразі не буду казати де, але це досить очевидно.

Чи є найближчим часом вірогідність повернення Херсону під контроль України? Що може прискорити цей процес?

Провал нової операції може стимулювати їх "жест доброї волі", який вони вже демонстрували під Києвом та на о. Зміїний. Тому, якщо все станеться так, як я прогнозую, то поспішний відступ після невдалого наступу може допомогти нам швидко повернути Херсон. Однак, тут я дуже обережний оптиміст щодо строків. Якщо пару тижнів назад в нас були шанси повернути Херсон за серпень-вересень, то тепер їх немає.

Як скоро Україна може відвоювати Крим?

Це точно відбудеться, але це не питання найближчого порядку денного. Багато залежить від того, як довго буде жити Путін.

Чи є наразі необхідність руйнувати чи, принаймні, пошкоджувати Кримський міст? Що це нам дасть?

Руйнування моста - це не тільки символічна історія, хоча й це теж. Міст є основою перекидання військ, військових ресурсів, основою підтримки їхнього всього південного угрупування військ. Руйнування одного Кримського мосту поставить окупантів в стратегічно невигідну позицію і стимулюватиме до відступу.

Як змінить баланс сил на фронті поставка MARS–2 та нових HIMARS?

Практика ефективного винесення ближніх тилів противника набере ще більших масштабів. Але кардинальної зміни не буде. Кардинальну зміну можуть зробити тільки ракети дальністю 300 км.

Як ви оцінюєте шанси росіян провести так звані референдуми? Чи змінять вони щось у разі їхнього "успіху"?

Станом на зараз я розцінюю заяви про "референдум" як інформаційну операцію. Ціль змусити нас і Захід відновити переговори з росіянами. Однак, в міру того, як ця операція не буде приносити успіхів, я думаю вони перейдуть до реальних дій. Для нас це нічого не означає. Ніхто не визнає цей референдум. Але головне - це не референдум, а рішення про приєднання до РФ. І ось тут я сумніваюсь, що Путін ухвалить таке рішення. Це остаточно спалить мости для нього щодо виходу з української війни.

У разі провалу наступу РФ на півдні, які наслідки чекають на Росію - чи може це запустити внутрішні руйнівні процеси у РФ?

Це питання вигляду поразки. Якщо вони зазнають розгрому, то, думаю, росіяни почнуть нарешті усвідомлювати масштаби катастрофи, в яку загнав їх недоітлер. Але, скоріше за все, буде оголошено черговий "жест доброї волі". Внутрішня дестабілізація Росії на сьогодні - дуже віддалений, хоч і неминучий, сценарій.

Як би ви оцінили стратегію РФ? У чому, на ваш погляд, полягають її найбільші помилки?

Я думаю, що головна помилка РФ - це відсутність стратегії. У них з перших днів все пішло не по плану. Провал бліцкригу перетворив війну для них на постійний пошук нових рішень. Ситуація з перекиданням військ під Херсон - новий приклад цього. Ще нещодавно головною метою для них було вийти на кордони Луганської і Донецької областей, а тоді запропонувати переговори. Тепер вже ціль рятувати свої війська на правому березі Херсона. Вони нагадують собаку, яка кидається з боку в бік через нерозуміння напряму атаки.

Яка майбутня конфігурація Росії найбільш вигідна для України?

Я вважаю, що найкращий сценарій - це Росія, як Німеччина і Японія після Другої світової. Країна, яка буде змушена століттями розкаюватись за вчинені злочини. Але якщо вона розвалиться, то я теж не проти.

Що чекає на Путіна - чи є у нього запасний план?

Навіть якщо в нього був запасний план, то він вже зробив десять нових. Зараз Путін хоче протриматись до грудня місяця і захопити якомога більше території. Він сподівається, що енергетична криза змусить Захід шукати з ним компромісів.

Від чого залежатиме тривалість війни в Україні - як довго можуть тривати бойові дії?

Все залежить виключно від спроможності Путіна вести бойові дії. Що довше він буде заробляти нафтогазодолари, то довше буде воювати. Останню крапку у війні поставлять тільки ефективні санкції. Без цього на кожний наш героїзм він буде клепати нові бригади і посилати їх сюди.

Зважаючи на нагнітання ситуації між США та Китаєм на Тайвані, чи існує ймовірність початку Третьої світової війни?

Я не вірю в Третю Світову. Станом на сьогодні, жодна зі сторін не може сподіватись на перемогу, а це означає, що війни не буде. Але я очікую на Другу Холодну війну. Вона вже розпочалась.

Як цей конфлікт може вплинути на перебіг війни в Україні?

На жаль, дуже негативно. Китай, щоб помститись США, буде посилювати Росію. А Росія, в свою чергу, буде посилювати бойові дії і створювати додаткові загрози в Європі. З іншого боку, в такій ситуації битва за Україну стане принциповою для Заходу. І я сподіваюсь, що це перетворить їх з партнерів на наших союзників.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти