Що змінюється з 1 грудня: перевірки бізнесу, новий формат сплати єдиного податку та субсидії у Пенсійному

29 листопада 2023, 11:30оновлено 30 листопада 2023, 18:11
З 1 грудня в Україні частково повертаються податкові перевірки бізнесу, інша процедура сплати єдиного податку і буде новий формат оформлення субсидій.
Перевірки та субсидії
Що змінюється в Україні з 1 грудня? / Главред

9 листопада 2023 року Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт № 10016-д про часткове повернення з 1 грудня документальних податкових перевірок.

Повернення з 1 грудня податкових перевірок бізнесу

Але, як розповів у коментарі "Главреду" Іван Маринюк, керівник практики податкового права юридичної фірми" Ілляшев та Партнери", малоймовірно, що цей документ запрацює вже з 1 грудня ‒ з цілком прозаїчної причини.

"Перш за все, законопроєкт №10016-д, який вносить зміни до Податкового кодексу України і відновлює більшу частину податкових перевірок з 01.12.2023, поки заблокований (подано постанову про скасування рішення про прийняття законопроєкту №10016-д). Додатково треба ще завершити законодавчу процедуру. З огляду на це, малоймовірно, що нововведення запрацюють з 1 грудня", ‒ сказав він.

відео дня

Як розповіла "Главреду" Наталія Куріленко, керівник податкової практики та членкиня "Асоціації правників України", суть ситуації в тому, що навіть коли перевірки почнуться, вони аж ніяк не торкнуться всіх платників податків-підприємців.

Планові перевірки в 2024 році чекатимуть не всіх платників податків, а тільки тих, хто:

  • працює або працював у сфері виробництва / реалізації підакцизної продукції;
  • працює або працював у сфері грального бізнесу;
  • надає або надавав фінансові, платіжні послуги;
  • нерезиденти України, які працюють або працювали в нашій країні через відокремлені підрозділи (постійні представництва).

Крім того, каже Куриленко, перевірки проводитимуться і в інші платники податків, які за підсумками 2021 року, відповідають одному з наступних критеріїв:

  • їх рівень сплати податку на прибуток на 50 і більше відсотків нижче, ніж середній рівень сплати по галузі;
  • рівень сплати ПДВ на 50 і більше відсотків менше, ніж рівень сплати по галузі (крім, платників у яких експорт становить 25 і більше відсотків загальних обсягів постачань і рівень сплати податку на прибуток становить не менше 50% сплати по галузі);
  • дебіторська заборгованість перевищує кредиторську заборгованість більш ніж удвічі;
  • для ФОП - загальна сума витрат, у податковій декларації про майновий стан і доходи, становить 75 або більше відсотків суми загального річного доходу, якщо сума загального річного підприємницького доходу становить 10 мільйонів гривень і більше;
  • нарахування та / або виплата заробітної плати в розмірі менше середньої заробітної плати по галузі у відповідному регіоні.

Іван Маринюк, своєю чергою, радить комерсантам ретельно перевірити податкову документацію і ‒ у разі потреби – не поскупитися на юридичний та бухгалтерський аудит своєї роботи.

"Бізнесу я б все одно радив навести порядок у своїх документах, і, при необхідності, провести юридичний і бухгалтерський аудит своєї діяльності, а також укласти договори з юристами та адвокатами, які могли б швидко реагувати на податкові виклики", ‒ сказав він.

Як розповів "Главреду" адвокат Яків Воронін - керуючий Адвокатського бюро "Якова Вороніна" - ФОП першої та другої груп спрощеної системи оподаткування поки не варто побоюватися перевірок через мораторій, але ось ФОП на загальній системі оподаткування і на 3-й групі єдиного податку приготуватися потрібно.

"Кількість ФОП, які станом на 1 червня 2023 року перебували на обліку в органах ДПС становила 2008,2 тис.осіб, з них 76% - "єдинники". При цьому, як платники третьої групи ЄП, зареєструвалося приблизно 49% підприємців. Якщо спиратися виключно на цифри, то виходить, що мораторій не працюватиме приблизно для 1 млн 230 тисяч фізичних осіб-підприємців - а це чимала кількість бізнесу. Але необхідно зауважити, що тут відбудеться фільтрація за критеріями включення в план-графік. Тобто реальний відсоток ФОП, які будуть перебувати під ризиком перевірки набагато менше, а кількість підприємців, які реально зіткнуться з перевіркою - ще нижче", ‒ сказав він.

Що змінюється з 1 грудня: перевірки бізнесу, новий формат сплати єдиного податку та субсидії у Пенсійному
Як перевірятимуть бізнес в Україні? / фото УНІАН

Як нагадала "Главреду" адвокатка, партнерка, арбітражна керуюча, АО "Winner Partners" Юлія Шелест, рішення зберегти мораторій на податкові перевірки для більшої частини бізнесу, прийняте Верховною Радою в червні 2023 року, викликало серйозні розбіжності між Україною і МВФ.

"Скасування мораторію було одним із зобов'язань українського уряду в рамках чотирирічної програми розширеного фінансування, під яку "підв'язана" допомога інших донорів", ‒ сказала вона.

Крім того, Шелест каже, що закон №10016-д не повертає перевірки для ФОПів першої та другої груп і підприємств на окупованих територіях або територіях, де йдуть бойові дії.

Експерт і кандидат економічних наук Олександр Хмелевський у коментарі "Главреду" сказав, що скасування податкових пільг і часткове скасування мораторію на перевірки вкрай негативно позначиться на процесі відновлення економіки ‒ адже україно-російській війні кінця-краю поки не видно.

"Економіка України зазнала величезних втрат внаслідок війни. Багато підприємств припинили свою діяльність, або значно скоротили обсяги виробництва і продажів. Скасування податкових пільг і мораторію на перевірки, які були введені на початку війни з метою підтримки підприємців, негативно позначиться на процесі відновлення економіки. Багато підприємств втратили свій товар, обладнання, документацію тощо. Як тепер їм звітувати перед податковою? Оскільки Україна має рекордний дефіцит бюджету, то метою податкових перевірок буде не об'єктивна перевірка правильності нарахування і сплати податків, а спроба вибити з підприємців якомога більше коштів", ‒ сказав він.

Але, як говорив "Главреду" Ігор Ясько, керуючий партнер ЮК Winner, ФОП варто побоюватися того, що перевіряючі органи поки що не чекатимуть на узгодженість податкового зобов'язання і результатів судових оскаржень.

"Найнебезпечніше для ФОП у цих перевірках - це те, що контролюючі органи поки що не чекають на узгодженість податкового зобов'язання і результатів судових оскаржень. Для візиту БЕБ з обшуком достатньо наявності акта податкової та ППР, а згодом - і експертиз, якими посилять позицію податківців у судовій інстанції. У результаті спільної роботи ДПС і БЕБ бізнес може не мати заборгованості до бюджету, отримати про це довідку в податковій, коли разом з адвокатами керівники виграють в апеляції чи касації, але, водночас, підприємство притягуватимуть до кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків. Бухгалтерам, керівникам треба бути максимально пильними і звертатися до фахівців одразу і не сподіватися на "диво"", - сказав він.

Що змінюється з 1 грудня: перевірки бізнесу, новий формат сплати єдиного податку та субсидії у Пенсійному
Тепер потрібно буде інакше платити єдиний податок / фото УНІАН

З 1 грудня змінюються вимоги до призначення платежу для сплати єдиного податку

Як розповіла "Главреду" адвокатка, партнерка, арбітражна керуюча, АО "Winner Partners" Юлія Шелест з 1 грудня 2023 року завершується перехідний період, протягом якого заповнення платниками податків реквізиту "Призначення платежу" при сплаті податків, зборів, інших платежів та єдиного внеску було можливим у неструктурованому форматі.

Іван Маринюк, у свою чергу, повідав "Главреду", що зараз українська платіжна інфраструктура приводиться у відповідність з міжнародним стандартом обміну платіжними повідомленнями ISO 20022. Ці зміни кардинально не вплинуть на бізнес-процес єдинника. Треба заповнити тільки два обов'язкових поля, а саме" Код виду сплати "і"додаткова інформація запису".

"У разі використання онлайн-банкінгу необхідно один раз вести правильно Призначення платежу і потім платити за шаблоном з певною періодичністю. Наприклад: ЄСВ - "101 ЄСВ за 3 квартал 2023 року"; єдиний податок - 101 єдиний податок за 3 квартал 2023 року. Раніше ще була потрібна вказівка РНУКПП (податкового номера)", ‒ сказав він.

Як каже Шелест, тепер для коректної ідентифікації платників податків і зборів при заповненні реквізитів потрібно:

  • при сплаті податків і зборів платником через касу та / або термінали самообслуговування той, хто надає платіжні послуги, при формуванні PACS.008 вказав інформацію саме про платника податків у блоці реквізитів "фактичний платник" ("Ultimate Debtor");
  • при сплаті податків і зборів юридичною особою за свої дочірні підрозділи той, хто надає платіжні послуги, при формуванні pacs.008 у блоці реквізитів "фактичний платник" ("Ultimate Debtor") вказував інформацію саме про дочірню компанію як платника податків.

Більш детальну інформацію по цій темі, каже експерт, комерсанти можуть побачити на офіційному сайті НБУ.

Житлові субсидії: що зміниться для українців з 1 грудня

Що змінюється з 1 грудня: перевірки бізнесу, новий формат сплати єдиного податку та субсидії у Пенсійному
Тепер субсидії потрібно буде оформляти в Пенсійному фонді / фото УНІАН

Як розповіла "Главреду" адвокат "Адвокатського бюро Івана Хомича" Олена Воронкова, згідно з постановою Кабінету міністрів №1041 внесено зміни до механізму призначення та виплати субсидій і передбачено, що тепер призначення житлових субсидій здійснюється Пенсійним фондом України (ПФУ), а не Мінсоцполітики.

За її словами, суттєво для населення України в плані оформлення субсидій мало що змінюється ‒ крім безпосередньо органу, куди потрібно звертатися.

На перший погляд, каже експерт, зміна така буде позитивною.

"До позитивних змін можна віднести можливість звертатися за отриманням субсидій за принципом екстериторіальності, тобто незалежно від місця реєстрації. Внутрішньо переміщені особи також мають право на отримання субсидій за місцем фактичного проживання. Перенесення даних чинних одержувачів субсидій в систему пенсійного фонду України має відбуватися автоматично, тобто для тих, хто вже отримував субсидії повторне звернення не є необхідним", ‒ сказала Воронкова.

Але, разом з тим, вважає експерт, проблема виникне в іншому. Згідно з даними Воронкової, органи ПФУ відчувають постійну нестачу співробітників вже багато років. А для тієї кількості працівників, яка є на сьогоднішній день, і вже наявних функцій вистачає більш ніж ‒ і без передачі їм функцій з обслуговування субсидій.

"Реалізація вищевказаних змін істотно ускладнить процес отримання субсидій, оскільки обробляти будуть заявки органи, які і так вже працюють в режимі перевантаження. І якщо раніше посадові особи цих органів з цим питанням не стикалися, а значить будуть вивчати механізми заново, терміни обробки затягуються і будуть затягуватися, ‒ сказала вона.

Як розповів "Главреду" політичний аналітик і юрист Дмитро Франчук, передача субсидій з Мінсоцполітики в ПФУ була використана для того, щоб зробити процедуру призначення і нарахування субсидій може стати більш прозорою і простою. Адже Пенсійний фонд має в порівнянні з Мінсоцполітики більш розвинену інформаційну систему, яка дозволяє швидко обробляти великі обсяги інформації. І це, в свою чергу, може призвести до скорочення термінів призначення та нарахування субсидій

"Процедура виплати субсидій може стати більш зручною для одержувачів. Пенсійний фонд має широку мережу відділень, що дозволяє отримувати субсидії в більш зручному місці Пенсійний фонд може ввести нові способи отримання субсидій, наприклад, через електронні сервіси. Не потрібно буде звертатися до органів соціального захисту населення для призначення або перерахунку субсидії. Ви можете подати заявку на субсидію або перерахунок субсидії через Пенсійний фонд. Українці можуть отримувати субсидію на свій банківський рахунок або через Укрпошту також можна скористатися новими електронними сервісами Пенсійного фонду для отримання субсидії", - сказав він.

Вас можуть зацікавити такі тексти:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти